Cimbrişorul cu aromă de lămâie, planta care nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură le oferă cultivatorilor din toată ţara seminţe din zeci de soiuri de ierburi condimentare şi aromatice, între care cimbrul cu aromă de lămâie. Doar câteva frunzuliţe sunt suficiente pentru a vă aroma preparatele culinare într-un mod care va crea dependenţă.

În grădinile Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură această plantă aromatică şi decorativă se găseşte sub denumirea de Cimbrişor Limonero. 

Este înrudită cu cimbrişorul pe care îl cunoaştem cu toţii. Diferenţa o face însă aroma, partea verde a plantei emanând un miros parfumat şi deosebit de plăcut.

Atunci când rupeţi o frunzuliţă de cimbrişor din acest soi, veţi simţi cum aroma fină de cimbru e dublată de o alta foarte proaspătă, de coajă de lămâie. 

”Este o tufă care poate fi folosită şi ca ornament însă este extrem de valoroasă din punct de vedere alimentar, ea având o aromă asemenea celei de lămâie. Este o varietate de satureja, plantă perenă, care poate fi cultivată pe câmp sau în spaţii protejate”, spune Costel Vânătoru, cercetător. 
buzau

Această plantă poate fi cultivată în ghivece, în casă sau pe balcon, pentru a împrospăta aerul. Se păstrează în zone luminoase, dar nu în soare direct, ci în loc umbrit. 

Cultura trebuie udată moderat. Cimbrişorul are nevoie de o zonă unde se drenează foarte bine apa. Dacă apa bălteşte frunzele  încep să se înegrească, iar rădăcinile vor putrezi.

buzau

Marele avantaj ale acestei plante este faptul că nu necesită tratamente pentru boli şi dăunători. Insectele nu atacă cimbrişorul Limonero, deoarece acesta  emană un miros care le îndepărtează.

”Rezistă foarte bine şi la temperaturi scăzute dar nu la fel de bine ca cimbrişorul siberian, satureja montana. Poate fi cultivat cu succes în ţara noastră. Este total diferit de cimbrul pe care îl utilizăm noi, care este anual. Cimbrişorul Limonero este un cimbru peren, care se păstrează mai mulţi ani”, spune Costel Vânătoru.  

Frunzele sale utilizate în diferite reţete culinare transformă preparatele într-un adevarat deliciu. Pot fi presărate pe orice carne, pe cartofi, în sosuri, chiar şi în deserturi.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite