Cireşele româneşti, întârziate de iarna prelungită. Când şi la ce preţuri ar putea ajunge în pieţe VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

În pieţele agro-alimentare au ajuns primele cireşe de mai, însă importate din sudul Europei. Au însă preţuri care ţin deocamdată la distanţă clienţii. Un kilogram costă cel puţin 120 de lei. Cireşele autohtone vor ajunge la tarabe abia la sfârşitul lunii mai.

A devenit deja o normalitate ca primele cireşe care ajung la vânzare să fie considerate fructe de lux. Anul acesta, însă, preţul celor aduse din import întrece orice aşteptări. 

Comercianţii cer între 120 şi 170 de lei kilogramul în pieţele din Bucureşti, deşi preţul lor de import ar fi de cel puţin zece ori mai mic. 

Frigul neobişnuit care a afectat Europa ar fi compromis recolta în Spania, Grecia şi Turcia.

Din cauza preţurilor exagerat de mari, comercianţii au ajuns să le dea chiar şi la suta de grame. 

În această perioadă, proprietarii de livezi se roagă să aibă vreme frumoasă pentru a putea recolta mai repede cireşele de mai. 

Cel puţin două săptămâni ar mai fi de aşteptat, spun pomicultorii din Smeeni, judeţul Buzău. Producătorii români promit însă că vor vinde cireşele la preţuri convenabile pentru toate buzunarele.

Este de aşteptat ca şi preţul cireşelor de import să se mai regleze odată cu aprovizionarea pieţelor cu o cantitate mai mare de fructe. La început, cred comercianţii din zona Buzăului, cireşele autohtone ar putea fi vândute cu zece lei kilogramul.

În România sunt aproximativ 1.000 de hectare plantate cu cireşi. Iarna prelungită a întârziat însă coacerea fructelor autohtone. Deocamdată, le importăm din Grecia, Turcia şi Spania.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite