Complicaţii ale otitei netratate: poate duce la pierderea auzului sau la abcese cerebrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complicatii ale otitei netratate
Complicatii ale otitei netratate

Pare o afecţiune banală, însă medicii specialişti ne îndeamnă să îi acordăm atenţie maximă. Vorbim despre otită. Atenţie: netratată corect şi la timp, poate genera complicaţii grave atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor. Riscul care trebuie evitat, mai ales în cazul copiilor, este pierderea auzului.

Manualele de specialitate definesc otita ca fiind inflamaţia membranei care căptuşeşte cavitatea urechii. Există trei grupe mari de otite, corespunzând localizării infecţiei: externă, medie şi internă. 

Otita externă reprezintă inflamaţia pavilionului auricular sau a conductului auditiv extern, canalul ce duce spre timpan. 

Otita medie reprezintă inflamaţia timpanului şi a cavitaţii timpanice,  o cămăruţă situată în spatele timpanului, în mod normal plina cu aer. În cazul otitei de acest fel, această mică incintă se umple cu lichid - ser, mucozităţi sau puroi. 

Otita internă, mai rar întâlnită, cuprinde inflamaţia labirintului cohlear şi vestibular.

”Sunt otite acute şi otite cronice. Otitele acute au o simptomatologie violentă şi necesită de multe ori tratament şi consultul medicului de specialitate iar otitele cronice sunt importante prin existenţa unor complicaţii, adesea de ordin vital, care necesită intervenţie energică a medicului ORL-ist, de multe ori din punct de vedere chirurgical şi mai puţin tratament medicamentos”, declară dr. Cosmin Ursăchescu, medic specialist ORL.

Otita externă acută difuză apare cel mai frecvent vara, mai ales din cauza contaminării microbiene din apa piscinelor. O altă cauză o reprezintă uzul beţişoarelor de ureche, nerecomandate de medici. Practic, în otita externă se inflamează pielea conductului auditiv extern. Cei mai frecvenţi microbi întâlniţi sunt Pseudomonas aeruginosa şi Staphylococcus aureus.

Infecţia urechii medii sau otita medie reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale copilăriei. În sezonul rece, în care infecţiile respiratorii sunt mult mai frecvente decât în restul anului, părinţii trebuie să acorde o atenţie specială modului în care îşi îngrijesc micuţii.

image
”La copii, otita este o boală severă, serioasă, cu un impact emoţional serios asupra părinţilor, care se manifestă prin durere locală, prin stare febrilă. Este mai frecventă la copii, din cauza unei sensibilităţi mai crescute a acestora la virozele sezoniere, la suprainfecţiile bacteriene, din cauza unei conformaţii aparte a sferei ORL care nu permite local un drenaj şi o apărare bună a organismului cum se întâmplă la persoana adultă”, declară dr. Cosmin Ursăchescu, medic specialist ORL.

Indiciile care semnalează apariţia unei otite sunt apariţia febrei de peste 38 de grade Celsius în timpul nopţii, spre dimineaţă, şi durerile în spatele urechii şi de cap. Chiar şi în cazul persoanelor aflate sub tratament cu antibiotice, starea generală se poate înrăutăţi în loc să se amelioreze. 

Pot apărea şi tulburări de echilibru: ameţeli sau senzaţie de vomă. ”Otita, prin definiţie, este o boală inflamatorie a urechii, care se manifestă prin durere. Nuanţat în domeniul urechii, se manifestă prin durere, prin senzaţie de ureche înfundată, prin stare febrilă şi printr-o scădere temporară a auzului”, spune Cosmin Ursăchescu.

image

Netratate, otitele se cronicizează şi pot da complicaţii locale sau complicaţii endocraniene.care trebuie evitată, mai ales în cazul copiilor, este pierderea auzului. 

”Complicaţiile de temut ale otitei congestive a copilului dar şi a adultului sunt multiple. Pot fi complicaţii supurative prin fuziunea supuraţiei otice din ureche în exterior, mai pe înţeles, prin spargerea timpanului, care lasă sechele auditive pentru toată viaţa pacientului, prin complicaţii supurative de vecinătate, otomastoidita, abcese cerebrale care adesea sunt complicaţii de ordin vital şi care necesită internare şi tratament agresiv medico-chirurgical, care este făcut numai de ORL-ist, şi complicaţii la distanţă şi anume episoade reptate de otită neglijate sau tratate inadecvat să lase sechele la nivelul urechii manifestate printr-o scădere a auzului”, declară medicul Cosmin Ursăchescu. 

Tratamentul în caz de otită trebuie administrat numai la recomandarea medicului, după efectuarea antibiogramei, obţinută în urma analizei în laborator a secreţiei sau a conţinutului conductului auditiv extern. Specialiştii afirmă că, în niciun caz nu se recomandă tratamentele cu medicamente ototoxice, care afectează auzul, cum sunt gentamicina, streptomicina sau neomicina.

Tratamentul corect constă în antibiotice, care se pot administra atât pe cale orală, cât şi injectabilă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite