Constantin Ciurea, profesorul care strânge bani de 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea unui profesor din Buzău ce îşi împarte viaţa între orele de fizică şi colecţia sa de bancnote şi monede vechi pe care o strânge de peste o jumătate de secol, este demnă de cartea recordurilor.

Profesorul Constatin Ciurea a reuşit în decurs de peste 50 de ani o performanţă ieşită din comun care stârneşte invidia colecţionarilor de monede şi bancnote din toată ţara. Tainele ştiinţelor fixe aproape că le-a descifrat dar misterul colecţiei de numismatică sporeşte an de an pe măsură ce noi „piese" îi apar în galerie.


A început să strângă „piese" de la vârsta de 14 ani


Constantin Ciurea povesteşte că a început să strângă timbre, monede şi bancnote vechi pe când era clasa a noua la Liceul Hasdeu din Buzău după ce un vecin i-a arătat la un moment dat colecţia sa de numismatică.
Am rămas impresionat de ceea ce am văzut şi am hotărât să strâng şi eu tot felul de decoraţii, timbre, jetoane şi monede. Iniţial colecţionam piese din toate ţările dar acum m-am rezumat doar la ţara noastră pentru că nu poţi cuprinde un domeniu aşa de vast. Atunci am rămas pe România pentru a aprofunda mai mult acest domeniu".


Valoarea colecţiei e dată de rarităţi şi de vechimea „pieselor"


Constantin Ciurea spune că cele mai valoroase piese dintr-o colecţie sunt cele mai rare la care se adaugă apoi vechimea şi starea în care se află.
„Raritatea, vechimea şi starea dau valoare colecţiei.Dacă ar fi să dau exemple aş alege primele banconote tipărite la 1368 în China. Apar într-un catalog american şi sunt foarte rare. La fel de rare sunt şi primele bancnote europene care au apărut la sfârştiul sec 17 şi începutul sec 18 în Anglia şi Franţa."


Deţine bancnote ciudate


Profesorul colecţionar a descoperit la un moment dat şi nişte bancnote ciudăţenii care au circulat în ediţii foarte limitate. Este vorba de bancnotele timbru care serveau unui dublu scop. „ Este vorba de banconotele timbru bătute în Rusia în anul 1915 care au dimensiunile de 20 de mm pe 25 de mm, cu valorile 1,2,3,10 15, şi 25 de copeici. Pe avers această piesă se poate lipi pe un plic şi se poate folosi ca timbru. Pe revers această piesă poate fi oferită la un magazin pentru achziţionarea de produse cu valoarea care este insripţionată pe ea. N-am mai întâlnit în lume până acum aşa ceva" .


Piesele valoroase le păstrează în seifurile băncilor


Pe lângă colecţia de colecţia de bancnote Constantin Ciurea a reuşit să strângă în decursul anilor şi câteva mii de monede. Două dintre ele aduse în urma unei călătorii efectuate în Statele Unite sunt de o valoare excepţională.
„Este vorba de două monede din timpul împăratului Darius bătute cu 2500 de ani în urmă. Sunt două monede de argint unice în România pe care le păstrez în seiful unei bănci ca de fapt toate obiectele valoroase".


Întrebări şi răspunsuri


Care sunt cele mai vechi monede pe care le aveţi din ţara noastră?
Cele mai rare piese pe care le deţin sunt monezile din timpul aşezărilor greceşti de pe litoralul ţarii noastre din cetăţile Histria,Tomis şi Callatis din secolul 4 î.e.n. Nu trebuie uitate monezile dacice din argint şi bronz din timpul regelui Decebal.


Aţi câştigat vreodată un pariu cu viaţa?
„ Cel mai mare pariu pe care cred că l-am câştigat a fost cel din anul 1986 pe când eram director la Liceul Haşdeu. Atunci am pariat pe infrormatică după ce am iniţiat primul laborator dotat cu calculatoare din judeţ. A fost printre primele proiecte de acest gen din ţară. Mulţi erau neîncrezători dar eu am ştiut de atunci că informatica este viitorul. Copiii foarte buni care s-au pregătit în acel laborator îi vedem acum la cele mai mari firme de pe toate continentele".


Ce vă place?
„Îmi place să şofez şi îmi plac maşinile. Îmi place să mă uit la această colecţie în numismatică destul de frumoasă. Îmi plac pe de altă parte şi cărţile pe care le-am scris până acum. Am ajuns la cea de-a 24 lucrare care se intitulează catalogul de decoraţii, carte care tratează în premieră acest subiect în ţara noastră".


Ce nu vă place?
„Nu-mi place ceea ce mă înconjoară, această atmosferă prin care trece întreaga societate. Nu-mi place că la 20 de ani după aşa numita revoluţie o ducem aşa de greu. Nu-mi place că în general cei care ne conduc nu analizează serios problemele pe toate domeniile de activitate. Nu-mi place starea în care a ajuns învăţământul românesc".


Profil


Năcut: 24.12.1942
Studii: absolvent al Universităţii Alexandru Ioan Cuza-Facultatea de fizică din Iaşi
Familie: căsătorit doi copii
Profesie: profesor de fizică la Colegiul B.P.Haşdeu

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite