Crescătorii de ovine din Buzău vând scump mieii, în Săptămâna Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mieii sunt scumpi deocamdată                                                                         FOTO Iulian Bunilă
Mieii sunt scumpi deocamdată                                                                         FOTO Iulian Bunilă

Crescătorii buzoieni de ovine se încăpăţânează să ţină preţurile ridicate la carnea de miel, atât în viu, cât şi abatorizat. Ciobanii ajung să vândă mieii la preţuri care ating chiar 22 lei kilogramul. Nu mai sunt la fel de deschişi la negocieri, ca în alţi ani, deoarece, spun ei, animalele se cresc din ce în ce mai greu.

La Buzău, preţul mieilor este asemănător cu cel din 2012, an care a generat un salt brusc al preţului la ovine. Zilele acestea, preţul variază, în funcţie de eficienţa negocierii dintre cumpărători şi ciobani, între 12 şi 15 lei, în viu. În cazul în care clientul îl vrea tăiat, preţul mieilor ajunge la 20, chiar 22 de lei pe kilogram.

Deşi mai are peste 20 de miei scoşi la vânzare pentru masa de Paşte, Gheorghe Dumitru, cioban din Vadu Paşii, nu vrea să cedeze insistenţelor cumpărătorilor de a ieftini marfa, chiar şi cu riscul de a nu o mai vinde. ”Dacă nu ţin la preţ, eu nu mai ies în câştig. Pentru cine vine la poartă, vând mielul tăiat cu 20 de lei kilogramul iar dacă îl vrea viu, sub 15 lei nu las”, spune crescătorul din Vadu Paşii.

Piaţa Centrală este singurul loc din oraş pregătit pentru comerţul cu miei

Autorităţile Sanitare Veterinare din Buzău au autorizat pentru comercializarea carcaselor de miel şi ied un sector al pieţei de lactate, din Piaţa Centrală. Aici îşi pot vinde marfa numai crescătorii care trec mai întâi pe la laboratorul de medicină-veterinară, pentru a căpăta certificatul de calitate. ”Cumpărătorii trebuie să caute ştampila aplicată pe carcasa de animal, semnul care atestă calitatea mărfii”, spune Dănuţ Păle, specialist în igiena sanitar-veterinară.

Potrivit reprezentantului DSV Buzău, în această perioadă neobişnuit de caldă, există riscul ca marfa ciobanilor să se strice repede în galantare. ”Crescătorii deocamdată ţin la preţ şi există pericolul să stea multe ore cu ele, expuse la vedere. Trebuie să ştie că în două ore, la aceste temperaturi, carnea începe să îşi piardă calitatea”, spune medicul Dănuţ Păle.

Pentru sacrificarea mieilor, buzoienii au la dispoziţie abatoare autorizate la Frasinu, Verneşti şi Râmnicu Sărat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite