Buzău

articolul anterior articolul urmator

Culesul cocenilor rămaşi după treieratul porumbului, soluţie pentru sărmani ca să treacă iarna VIDEO

7
25 Oct 2021 12:58:21
Autor: Iulian Bunila
Tanti Constantina adună porumb împreună cu fiul ei, Nicu     Sursa I. Bunilă
Tanti Constantina adună porumb împreună cu fiul ei, Nicu     Sursa I. Bunilă

O imagine a sărăciei se conturează în această perioadă pe câmpurile din Bărăgan. Tineri din familii sărmane, dar şi mulţi bătrâni merg să adune cocenii rămaşi după treieratul porumbului, ca să-i bage iarna pe foc. Au fost mereu o sursă pentru încălzirea sobelor, însă parcă niciodată nu a fost nevoie mai mare de ei ca acum.

Pe doamna Constantina Vlad, o bătrână din Maxenu, judeţul Buzău, am găsit-o la miezul zilei pe un câmp proaspăt golit de recoltă, în timp ce adună coceni. Este ajutată de fiul ei, Nicu, şi de Stela, o iapă răbdătoare. 
 
”Adunăm ciocani ca să facem şi noi focul, că avem lemne puţine. Sunt buni ciocanii, pentru că doar îi bagi pe foc fac căldură. Vreo zece târne aş vrea să adun dacă mă ţin puterile”, ne spune bătrâna. 
 
Doamna Constantina are 80 de ani, spune că o dor toate oasele, dar că grija ei cea mai mare acum este să strângă o cât de mică rezervă de coceni, ca să facă faţă frigului din următoarea perioadă. 
 
”Pensia e foarte mică, dăm mulţi bani pe medicamente şi nu ne mai rămân şi de altele. Ciocanii adunaţi acum mi-ajung toată iarna, pentru că eu doar aprind focul cu ei, apoi pun lemne. Doar azi adun, atât. Nu mai vin, pentru că nu mai pot, mă doare mijlocul, sunt bătrână”, ne mărturiseşte doamna Constantina.
 
 
Bătrâna şi fiul ei au strâns tot anul bani pentru lemne, însă aceeaşi sumă pe care o plăteau şi în alţi ani, de data asta le-a adus mai puţine lemne. Ciocanii pe care îi adună acum de pe câmp îi ajută pe cei doi să mai lungească rezerva de lemne până după iarnă.
”În câteva ore am strâns jumătate de căruţă. Dacă fac focul numai cu ei, în trei zile îi termin pe toţi. Îi băgăm la început în sobă, îi combinăm, ca să mai salvăm din lemne şi să ne ajungă toată iarna. Ciocanii sunt buni, fac căldură, dar nu putem să adunăm foarte mulţi, din păcate”, spune Nicu, fiul bătrânei.
 
Cocenii sunt depozitaţi într-un loc ferit de umezeală, din gospodărie. Constantina şi Nicu, fiul ei în vârstă de 62 de ani, trebuie să se grăbească, pentru că proprietarii terenurilor de pe care adună ciocanii pentru foc oricând pot intra să are pământul, iar resturile să fie îngropate. 
 
”Pe câmpurile astea ies zilnic oameni să adune ciocălăi. Nu suntem noi primii. Trebuie să ne grăbim pentru că o să intre cu tractoarele să are pământul şi îngroapă resturile acestea uscate ca să îngraşe solul”, spune Nicu Vlad.
 
Sunt cu zecile cei care dau năvală acum în urma combinelor care treieră porumbul, în Bărăgan, pentru a-şi face provizii de coceni. Ard la fel de bine ca lemnul, spun localicii din Ţinteşti, şi nu costă nimic. 
 
 
Îţi trebuie doar timp, putere de muncă şi un mijloc de transport. Oamenii au toate motivele să fie speriaţi de iarna care vine, după ce au aflat că lemnul de foc s-a scumpit.
 
”Am dat 2.000 de lei pe vreo patru metri cubi de lemne. Ne-am împrumutat ca să cumpărăm lemnele astea, cae nici nu ştiu dacă o să ne ajungă dacă va fi iarnă grea. Pe vremuri, mergeam şi eu la cules ciocani, însă nu avem cu ce să-i cărăm, nu avem cal, nu avem căruţă”, spune o bătrână din Maxenu, comuna Ţinteşti.
 
 
Un metru cub de lemn pentru foc a ajuns să coste şi 700 lei. La ocoalele silvice, ar fi puţin mai ieftin, însă clienţii trebuie să îşi asigure transportul şi chiar tăierea.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie
 
FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Stefan din Nord
25.10.2021, 13:23:30

Ma incalzesc cu lemne am dat 200 de lei pe 1 m cub de lemne bune de fag cam cioturoase ,am batut cu toporul in cioate de mi-au sarit ochii Dar acum s-au uscat fiindca le-am luat primavara asta ,si cand bag un lemn gros si cu ciot in soba da caldura si tine focul mult timp Lemne combinate cu brichete de fag luate ieftin de la ucraineni 800 de lei tona si n-am probleme cu caldura iarna asta .

-8 (10 voturi)
imsi2 imsi2
25.10.2021, 14:00:45

Guvernul lui joianis. Noroc ca n au facut teren de golf pe campul ala ca acum mosii sibabele strangeau mingiute sa le puna in cuibar sa pice gainile closca.

-8 (12 voturi)
Utilizator Adevărul
25.10.2021, 15:36:01

Comentariu considerat abuziv.

imsi2 imsi2
25.10.2021, 14:03:42

Energia verde a lui Merkel adaptare autohtona a la Catzu&joianis.

-8 (10 voturi)
Utilizator Adevărul
25.10.2021, 15:39:33

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările