Buzău

articolul anterior articolul urmator

Cum deosebim măslinele vopsite artificial de cele naturale. Care este, de fapt, culoarea lor

6
1 Oct 2020 06:03:57
Autor: Iulian Bunila
Foto Iulian Bunilă
Foto Iulian Bunilă

Măslinele negre pe care le găsim în comerţ sunt colorate artificial. Specialiştii în chimie alimentară spun că multe dintre aceste măsline sunt pline de chimicale menite să le schimbe culoarea, iar clienţilor le este destul de dificil să deosebească produsul natural de cel care conţine aditivi.

Orice grec te poate lămuri că există măsline închise la culoare, care cresc în pomi, dar nu sunt negre, ci maronii. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Pro Consumatori, Costel Stanciu, măslinele sunt înnegrite în urma unui proces de oxidare. 
 
”În partea de est a Europei sunt preferate măslinele negre, iar producătorii mari de măsline recurg la acest proces tehnologic pentru a face faţă cererii. Pentru înnegrirea artificială se folosesc doi stabilizatori de culoare care în prezenţa aerului dau această oxidare şi implicit această schimbare de culoare. Vorbim despre gluconatul feros şi lactatul feros", spune Costel Stanciu, preşedintele APC. 
 
Măslinele corect etichetate ne dau multe indicii despre conţinut. Aflăm astfel că în unele cutii avem măsline, apă, sare, ulei, chiar şi un corector de aciditate, un aditiv alimentar, acidul acetic, care este de fapt oţet. În altele, găsim în plus aditivi alimentari pentru prelungirea termenului de valabilitate. Chiar şi coloranţii artificiali apar pe unele etichete.
 
”De pe etichetă ne putem da seama ce conţin. Vedem că au apă, sare, gluconat de fier, acid lactic. Deci, e clar că acel sortiment a fost înnegrit artificial de către producător. Este aproape imposibil să nu găseşti aditivi alimentari în aceste produse. Aditivii măresc termenul de valabilitate al produsului respectiv şi poate sta mai mult la raft. Aici se încadrează şi sorbatul de potasiu”, precizează Costel Stanciu (foto jos), preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori. 
 
 
Specialistul nostru avertizează însă că sunt puţine situaţiile în care sunt etichetate corect măslinele.  Pentru a cumpăra un produs cât mai natural, acesta ne recomandă să facem un test simplu.
"Striviţi o măslină şi dacă observaţi că pulpa este consistentă, cărnoasă, acel sortiment conţine mai puţini aditivi. Dacă au fructul mai mic, lasă o urmă de culoare neagră pe degete, iar pulpa nu este la fel de cărnoasă, cel mai probabil acestea au fost înnegrite artificial”, spune preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.
 
Sfatul acestuia către consumatori este să fie atenţi la conţinutul de sare, în primul rând, ”pentru că sarea dăunează organismului”. Dacă sunt etichetate corect, îşi pot da seama de cantitatea de sare, măslinele recomandate fiind cele care au doar 2 grame de sare la suta de grame de produs. 
 
”Când citesc eticheta, consumatorii trebuie să fie atenţi în primul rând dacă măslinele sunt înnegrite artificial, dacă acea culoare este obţinută cu ajutorul acestor aditivi alimentari, gluconatul feros şi lactatul feros. Să fie atenţi, apoi, să nu conţină conservanţi sau alţi aditivi alimentari, adică să reducă pe cât posibil numărul acestor aditivi alimentari din compoziţie”, spune Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori. 
 
 
De multe ori, oamenii au ajuns acasă cu nişte măsline în a căror componenţă se găseau mulţi aditivi alimentari, mai ales că unele etichete sunt greu de descifrat. Potrivit statisticilor, în medie, fiecare român consumă aproximativ 2 kilograme de măsline pe an.
 
Vă recomandăm să mai citiţi: 
 
Istriţa, un deal de legendă: legătura cu frumoasa fată a împăratului Carpat 
 
VIDEO Cascada La Şipot, de la graniţa judeţelor Buzău şi Prahova, atrage turişti în fiecare weekend
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Utilizator Adevărul
1.10.2020, 08:50:20

Comentariu considerat abuziv.

Toader Ailenei
1.10.2020, 10:01:01

Apreciem articolul, multumim! Daca se poate, va rugam prezentarea si a altor articole referitoare la cele mai falsificate produse alimentare gen: ulesi de masline, whiskey, cafea etc

+4 (4 voturi)
kitty kat
1.10.2020, 10:54:27

De ce nu se si precizeazå un soi anume de måsline de bunå calitate ex: kalamata din Grecia. Cele turcesti laså de dorit.

+3 (3 voturi)
imacandi
1.10.2020, 13:27:27

interesanta abordare are Adevarul pe subiecte alimentare.am scris in comentariu neaprobat ca ar fi bine ca dl de la Pro Consumatori sa indice codul aditivilor incriminati,gluconatul feros şi lactatul feros.asta i-ar ajuta pe clienti. Iar voi nu ati aprobat comentariu.pe bune,au cei din retail putere in redactie?

+3 (3 voturi)
Aurelu Flogea
1.10.2020, 15:06:43

Obezica poarta masca aia cum trebuie sau se inscrie si el la decese Covid in scurt timp? Masline negre, in pom: https://previews.123rf.com/images/pstedrak/pstedrak1610/pstedrak161000065/65405182-ripe-black-olives-growing-on-olive-tree.jpg Deci obezica habar nu are despre ce vorbeste. Acidul lactic ca stabilizator este adaugat in procesul grecesc de murare, pentru ca spre deosebire de cel spaniol (tratare cu lesie, apoi saramura), aici maslinele stau doar in saramura. Daca este toxic? Nu stiu, dar il facem toti in muschi si apoi ne plangem de febra musculara.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările