Cum funcţionează sera verticală din Buzău. Plantele cresc pe o suprafaţă de 25 de ori mai mică decât ogorul clasic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sera verticală funcţioneazp de 9 ani  Foto Iulian Bunilă
Sera verticală funcţioneazp de 9 ani  Foto Iulian Bunilă

Sera verticală ocupă mai puţin teren la bază, iar eficienţa este cel puţin egală cu cea a serei tradiţionale, susţin cercetătorii Staţiunii Legumicole Buzău, care au în exploatare o astfel de construcţie cu o suprafaţă utilă de la baza de 12 metri pătraţi şi zece cupe rotitoare. Funcţionează deja de 9 ani, aici fiind produse numai răsaduri.

Sera verticală a fost construită de inginerul Constantin Vlad, care a brevetat prototipul la OSIM, în 2007. A fost creată iniţial ca alternativă pentru agricultorii care nu dispun de suprafeţe foarte mari pentru plantarea de răsaduri.

Cu o înălţime de şapte metri de la bază şi o suprafaţă utilă de 12 metri pătraţi, turnul de sticlă deţine în interior zece cupe rotitoare acţionate prin intermediul unui lanţ de un mic motor electric. Constructorul ei spune că a fost pusă în practică cu resurse limitate după aproape două decenii de studii aprofundate. Inginerul Vlad susţine că reprezintă echivalentul unei sere clasice, de 300 de metri pătraţi.

„Este o soluţie mai ales pentru agricultorii care nu îşi pot permite amenajarea unei sere pe o suprafaţă mare de teren. Costurile sunt de circa 100 de euro pe metrul pătrat faţă de 150 în varianta clasică. Ideea mi-a venit în anul 1987 iar un an mai târziu am realizat scheletul acestei sere. Proiectul a stagnat din lipsă de fonduri până în anul 2005 când am accesat un proiect de cercetare complexă. Rezultatele din acest model experimental au fost neaşteptate”, a declarat inginerul Constantin Vlad, creatorul serei verticale.

Sursa: seraverticala.ro

image

Calitatea răsadurilor nu scade cu nimic prin utilizarea acestei metode, spun reprezentanţii staţiunii. Dimpotrivă, plantele apar cu câteva zile mai devreme. Costurile de întreţinere sunt foarte mici iar curentul consumat nu depăşeşte valoarea unui bec de 60 de waţi. Toate plantele sunt expuse uniform la lumină şi căldură prin intermediul unui angrenaj cu lanţ care roteşte încet cupele dispuse pe verticală.

Staţiunea de Cercetări Legumicole din Buzău a produs în sera verticală, răsaduri de tomate, ardei, vinete, varză şi salată. După primii ani de folosinţă, horticultorii buzoieni au constatat un consum de energie la jumătate faţă de o seră clasică încălzită. De asemenea, plantele rezultate din răsadurile produse în sera verticală au crescut mai viguroase şi au ajuns la maturitate mai repede.

„Perioada până în faza de plantare s-a scurtat cu 30 la sută. Când este prea frig sursele de căldură din serele clasice nu asigură o încălzire uniformă a plantelor. Problema este rezolvată în sera verticală de sursa de căldură care este amplasată sub transportorul cu cupe. Mişcarea continuă a cupelor cu răsaduri precum şi circulaţia aerului cald în turn a rezolvat acestă problemă”, a explicat doctorul în horticultură Costel Vânătoru.

Specialiştii spun însă că sera în formă de turn este recomandată doar pentru producerea răsadurilor. Ele trebuie replantate în spaţii protejate clasice, sere sau solarii, ultimele fiind mai ieftin de amenajat, întrucât folosesc plasticul în loc de geam. Răsadurile pot fi plantate cu succes şi în spaţii deschise, la câmp, dacă terenul dispune de sursă de irigaţii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite