Cum gătesc gospodinele din Buzău plăcinta cu dovleac. Secretul răcirii preparatului imediat după coacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dovleacul, îndrăgit pentru gustul dulce şi aroma unică, deţine proprietăţi nutritive cu beneficii multiple pentru sănătate. În zona Buzăului, plăcinta de dovleac coaptă la vatră se face după reţete transmise din generaţie în generaţie.

Sofia Zaharia, plăcintar la Cuptorul Bunicii, spune că secretul în pregătirea plăcintelor cu dovleac ţine inclusiv de cocă şi de etapa de frământat. 

Umplutura trebuie să fie numai cu dovleac, fără amelioratori. ”Dovleacul este pregătit cu puţin zahăr, se căleşte puţin pe aragaz şi apoi este folosit ca umplutură”, spune doamna Sofia.

Pentru pregătirea foilor, aveţi nevoie de jumătate de kilogram de făină, un vârf de linguriţă de sare şi apă călduţă. 

Amestecaţi ingredientele şi faceţi un aluat care ajunge pentru 4-5 foi. Atunci când sunt întinse, foile trebuie să fie cât mai subţiri pentru ca plăcinta să aibă un gust fin.

Imagine indisponibilă

Cureţaţi apoi dovleacul de coajă şi sâmburi, după care tăiaţi felii pe care le daţi printr-o răzătoare mare. Puneţi dovleacul ras la călit cu puţin zahăr, după gust. După 10-15 minute, luaţi dovleacul de pe foc şi lăsaţi la răcit nu înainte de a pune un plic de zahăr vanilat.

”Pulpa de dovleac trebuie mai întâi răcită, apoi se întinde pe foaie. După ce aţi întins-o pe masă sau pe un fund mare, adăugaţi câţiva stropi de ulei pe foaie. Întindeţi uleiul cu o pensulă sau chiar cu mâna pe întreaga suprafaţă a foii după care puneţi compoziţia şi o întindeţi cu lingura. Rulaţi foaia astfel încât pe la capete să nu iasă compoziţia”, ne explică Sofia Zaharia, gospodină din Poşta Câlnău.

Puneţi plăcinta într-o tavă, care poate fi una de cozonac, apoi o ţineţi la cuptor până când se rumeneşte după care presăraţi pe deasupra cu zahăr pudră.

Tava trebuie să fie acoperită cu o hârtie de copt înainte să puneţi foile rulate. Introduceţi la cuptor şi lăsaţi în jur de 45 de minute. După coacere, plăcinta cu dovleac trebuie acoperită cu o hârtie curată şi cu un prosop.

Imagine indisponibilă

Dovleacul este o resursă bogată în betacaroten ori carbohidraţi, care controlează nivelul glicemiei în sânge

După cum indică şi culoarea portocalie, dovleacul este bogat în beta-caroten. Prin digestie corpul uman transformă beta-carotenul în vitamina A. O sută de grame de dovleac asigură aproximativ 70% din doza zilnica necesară de vitamina A.

Dovleacul conţine minerale, ca sodiu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, dar şi proteine şi mici cantităţi de grăsime. Vitamina C, acidul folic, niacina şi vitamina K sunt vitaminele pe care le găsim în dovleac.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite