Cum a infestat molima păcănelelor satul românesc. „Sunt oameni care-şi dau ultimii bănuţi în loc să-şi cumpere pentru casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacerile cu jocuri de noroc înfloresc şi în mediul rural FOTO Iulian Bunilă
Afacerile cu jocuri de noroc înfloresc şi în mediul rural FOTO Iulian Bunilă

Satele României au devenit în ultimii ani teren fertil pentru patronii din industria jocurilor de noroc. În multe localităţi rurale funcţionează mai multe agenţii de pariuri sau localuri cu păcănele decât farmacii sau dispensare.

Localurile în care sunt montate jocuri de noroc şi agenţiile de pariuri atrag din ce în ce mai mulţi români care caută câştiguri mari şi rapide. Zona urbană a României este deja sufocată de astfel de puncte comerciale, iar în ultima perioadă afaceriştii din domeniu tind să migreze spre localităţile rurale.

Sunt vizate în special comunităţile în care numărul tinerilor este încă numeros.  Comuna Smeeni, din judeţul Buzău, este una dintre localităţile care întruneşte condiţiile unui „vad“ cu mare potenţial pentru afacerile cu jocuri de noroc.
 
Localitatea Smeeni are destulă populaţie activă, navetiştii având de parcurs doar 20 de kilometri până în Buzău, municipiul reşedinţă de judeţ, ofertele de locuri de muncă sunt mai generoase. De asemenea, liceul agricol din Smeeni reuşeşte să califice mulţi adolescenţi, care aleg ulterior să rămână acasă, în loc să-şi caute de muncă în străinătate.

Prosperitate şi jocuri de noroc
 

De altfel, indicii standardului de trai în Smeeni sunt peste media altor comune din judeţul Buzău. Sunt funcţionale mai multe magazine mari, farmacii, sucursala unei bănci, puncte de încasare ale unor firme de telefonie mobilă, precum şi numeroase agenţii pentru pariuri sportive şi jocuri de noroc.

buzau

Un local de păcănele din imediata vecinătate a Primăriei Smeeni este mai tot timpul aglomerat. După câteva conversaţii cu o parte dintre muşteriii localului, aflăm că nucleul jucătorilor din Smeeni este format din adolescenţi şi tineri de până în 30 de ani.
 
Marius este unul dintre clienţii sălilor de jocuri de noroc din Smeeni. Proaspăt absolvent al liceului agricol din localitate, tânărul se află în căutarea unui loc de muncă. Până se va pune pe propriile picioare, beneficiază de sprijinul familiei.

„Am pus şi la pariuri şi am jucat şi la păcănele. Am mai câştigat, ce-i drept, dar de mai multe ori am pierdut. E ca un fel de drog, te face dependent şi ajungi să speri că vei câştiga sume mari. Agenţii de pariuri, de joker şi altele sunt peste tot şi sunt cele mai aglomerate. La noi, tineretul este în localuri de jocuri de noroc, iar în farmacii mai intră doar bătrânii“, ne-a spus Marius.

buzau

Vrăjiţi de legende locale
 

Barurile cu păcănele sunt frecventate inclusiv la orele prânzului, când ai crede că toată lumea se află la serviciu sau la munci gospodăreşti. Tinerii sunt vrăjiţi de zvonurile privind câştigurile uriaşe obţinute de alţi consăteni.  
 
„Am mulţi prieteni care merg şi care au câştigat sume uriaşe. Unii au luat 2.000 de lei, altul cică ar fi câştigat 13.000 de lei. Sunt mulţi care bagă bani continuu, pentru că le-a intrat în sânge boala asta de a câştiga. De aia s-au deschis multe şi la ţară, pentru că patronii au văzut că sunt mulţi clienţi“, ne spune Viorel, un localnic între două vârste care se jură că n-a trecut pragul unui astfel de local.
 
Reţeaua caselor de pariuri şi jocuri de noroc acaparează comună cu comună. În satul Costeşti, la nici zece kilometri de Buzău, numărul barurilor cu păcănele şi al agenţiilor de pariuri sportive este mai mare decât cel al farmaciilor. „Avem mai multe localuri cu jocuri de noroc şi doar o farmacie în Costeşti. Nu ai ce face“, ne lămureşte Constantin Moise, primarul comunei.

buzau

Majoritatea localnicilor au o părere proastă despre consătenii lor care şi-ar da şi ultimii bani din buzunare pe mirajul câştigurilor uriaşe. „Sunt mulţi proşti care iau banii din ajutoarele sociale şi-i dau pe jocuri. Sunt şi la noi în sat destui oameni care îşi dau ultimii bănuţi din buzunare în loc să-şi cumpere pentru casă ce au nevoie. Ar fi bine dacă ar desfiinţa localurile acestea pentru că este cheltuială de bani, iar tineretul ar trebui să se ducă la muncă, nu să aştepte să câştige repede şi fără efort“, comentează o localnică din Costeşti.

„Este boală, fără dubiu“
 
Psihologii spun că dependenţa de jocuri de noroc este o boală, nu un viciu, care nu ţine cont de vârstă. Mulţi jucători patologici prezintă şi alte tulburări psihice, cele mai frecvente fiind cele legate de consumul de alcool. „Este boală, fără dubiu, este tulburare de impuls jocul patologic de noroc, care este dus la noi şi pe fondul lipsurilor de ordin material. Pulsiunea de a juca nu este depăşită până efectiv nu consumă actul în sine, până nu joacă acolo, chiar dacă apoi pleacă acasă dezamăgit pentru că a dus poate şi ultimii săi bani“, spune Maria Cristache, medic psihiatru.
 
Jocul patologic este un tip de comportament, adică răspunde la recompense sau pedepse. Recompensa primită în urma jocului poate fi financiară sau chiar emoţională, precum plăcerea resimţită de jucător, mai explică medicul Cristache.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite