Cum va fi pus în valoare cel mai nou geoparc UNESCO din România. Investiţii masive în Ţinutul Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată o parte din drumurile spre atracţiile turistice din Buzău
Aşa arată o parte din drumurile spre atracţiile turistice din Buzău

Ţinutul Buzăului va căpăta cu adevărat calitatea unui geoparc global, cu facilităţi turistice moderne, drumuri asfaltate şi accesibile spre toate obiectivele turistice, abia după o investiţie de peste 120 de milioane de euro, bani care vin în mare parte din fonduri europene.

Sunt multe drumuri importante care trebuie reabilitate sau măcar reparate, recunosc autorităţile judeţului Buzău. De exemplu, drumul până la Vulcanii Noroioşi este unul greu de parcurs. 

În această primăvară, se execută lucrări de plombare iar muncitorii au decopertat o parte din şosea, făcând din acest traseu un calvar pentru şoferi. 

Şansa reabilitării complete se întrezăreşte prin programul Anghel Saligny, care prevede o sumă de investiţii şi pentru drumul judeţean Berca - Vulcanii Noroioşi.

„Drumul până la Vulcanii Noroioşi, dinspre DN 10, va fi refăcut complet. Noi avem deja studii de fezabilitate făcute şi proiectarea şi va intra în programul Anghel Saligny. Sperăm un termen rezonabil de timp, de doi ani, până drumul va fi reabilitat în totalitate”, declară Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău.

Probleme mari cu infrastructura sunt şi pe ruta către Babele de la Ulmet, areal din Georparcul Internaţional UNESCO ”Ţinutul Buzăului”. Foarte mulţi turişti sunt nemulţumiţi de felul în care arată drumul de acces către atracţia situată pe o culme din satul Ulmet.

Pe aproximativ cinci kilometri de şosea, şoferii fac slalom printre craterele din asfalt. Autorităţile promit intervenţii şi în această zonă.

”Pentru că este un drum de importanţă strategică din punct de vedere turistic şi nu numai, cu siguranţă vom intra într-un parteneriat cu primăria Bozioru, vom face un efort din surse proprii ca să rezolvăm acest lucru, pentru că este normal să fie aşa”, declară preşedintele CJ Buzău.

BUZAUTROVANTI

Mai multe obiective din Geparcul Ţinutul Buzăului sunt greu de vizitat din cauza stării proaste a drumurilor. Pentru repararea lor, administraţia judeţului anunţă un buget constituit în mare parte din fonduri europene. 

”Turiştii vor avea o accesibilitate mult mai uşoară, dacă vin de la Bucureşti sau din altă parte a ţării, pentru că toate drumurile judeţene din Ţinutul Buzăului vor fi reabilitate în următorii doi ani. În următoarea perioadă vor fi alocate atât din fonduri guvernamentale, locale, cât şi europene, între 120 şi 130 de milioane de euro. O mare parte din acest bani vin prin Consiliul Judeţean”, declară Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău. 

În ziua de 21 aprilie 2022, „Ţinutul Buzăului” a devenit, oficial, Geoparc internaţional UNESCO, al doilea din România, după „Ţara Haţegului”. Distincţia a fost oferită de către consiliul director al UNESCO, prin intermediul unei videoconferinţe.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite