Cum se realizează şi ce efecte are operaţia de micşorare a stomacului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operatie
Operatie

Auzim tot mai des vorbindu-se despre operaţia de micşorare a stomacului, metodă medicală la care multe persoane recurg atunci când dietele nu mai dau rezultate, iar lupta cu greutatea devine imposibilă. Operaţia de micşorare a stomacului este o metodă mai nouă în România, însă la nivel mondial se practică de multă vreme.

Aflăm de la specialişti că, de fapt, sunt două tipuri de intervenţii menite să reducă din volumul şi capacitatea stomacului de a procesa alimentele aflate în tractul digestiv.

”Vorbim despre proceduri restrictive, cele care reduc volumul stomacului, şi proceduri care realizează un bypass, adică o şuntare a zonei responsabile de secreţiile bilio-pancreatice şi în felul acesta cu o digestie incompletă a alimentelor şi cu reţinere în corp a unui număr cât mai restrâns de calorii”, spune dr. Marius Anastasiu, medic primar chirurg la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău.

Aceste proceduri oferă multe beneficii, cum ar fi nivelurile reduse de foame, cantităţi mici de mâncare şi ca efect scădere ponderală sigură, stabilă şi importantă cu o viaţă normală, fără restricţii după operaţie.

”Din prima categorie a operaţiilor care sunt restrictive, aş aminti două operaţii cunoscute şi care sunt realizate pe scară mare. Este vorba despre gastroplastiile cu inel cu anou de silicon ajustabil şi care compartimentează stomacul în două camere, exact ca o clepisdră. Rezultă o mică cameră superioară, care comunică cu esofagul, cu o capacitate ce nu depăşeşte patru, cinci linguri de supă, şi o cameră mai mare, inferioară, care se continuă cu duodenul şi instestinul subţire”, declară dr. Marius Anastasiu.

Prin această intervenţie, explică medicul buzoian, se lungeşte mult actul de ingestie alimentară, ”ceea ce îl obligă pe pacient să conştientizeze momentul digestiei şi să realizeze de ce trebuie să facă acest tip de operaţie”. 

”Există şi o mică capcană aici şi anume: pacienţii care consumă foarte multe lichide dulci, sucuri, pot paradosal să trişeze şi să scape un rezultat final care ar trebui să fie benefic. Avantajul acestei metode este că este simplă, că acel inel ajustabil este reversibil iar dacă după o perioadă de timp dorim revenirea la situaţia de normalitate se poate retrage”, susţine medicul Anastasiu.

”A doua din acest grup de operaţii restrictive este gastrectomia longitudinală sau aşa numita sleeve gastrectomy, care îndepărtează pe lungimea stomacului o bună parte din peretele gastric aferent marii curburi şi rămâne ca un tub, ceea ce reduce şi capacitatea stomacului şi cu consecinţe asupra digestiei”, dr. Marius Anastasiu
image

Micşorarea stomacului este o operaţie ce elimină aproximativ 75% din stomac. Ea se face laparoscopic şi scopul ei este de a face pacientul să mănânce cât mai puţin, ducând astfel la o scădere ponderală importantă, sigură şi pe termen lung. Intervenţia obţine rezultate comparabile cu gastric bypass, dar fără complicaţiile potenţiale ale acestuia. 

Medicul buzoian spune că operaţiile care la momentul de faţă se consideră că dau rezultate mai bune sunt operaţiile derivative, cele de bypass, de şunt, care realizează fie un bypass gastric, fie o derivaţie bilio-pancreatică. 

buzau

Procedeul de bypass gastric presupune izolarea completă a unei mici porţiuni din stomac, faţă de restul stomacului. Prin intermediul acestei intervenţii, alimentele vor ajunge numai în porţiunea superioară a stomacului şi niciodată în partea inferioară. Pentru a asigura tranzitul digestiv, la acest stomac format se conectează o parte din intestin, ce va prelua alimentele înghiţite.

”De fapt, se montează stomacul la intestinul subţire ocolind practic acest complex bilio-duodeno-pancreatic responsabil de secreţiile implicate în digestie, cu o digestie incompletă şi o evacuare mai rapidă a alimentelor ingerate”, spune doctorul Anastasiu.

image

Pacientii care recurg la gastric bypass mănâncă puţin, dar neselectiv, pentru că zaharurile şi grăsimile nu trec prin suprafaţa de intestin care face posibilă absorbţia lor. Senzaţia de saţietate apare foarte repede, deoarece alimentele vin în contact cu mucoasa intestinală şi de acolo pleacă nişte semnale către creier, care determină apariţia senzaţiei de saturaţie.

Cu ajutorul acestei proceduri, stomacul se va umple după câteva înghiţituri, iar alimentele ajung mult mai repede în intestin, generând rapid senzaţia de saţietate. Interventia chirurgicală este efectuată laparoscpic, iar recuperarea este rapidă şi uşoară: spitalizare de 48 ore, dureri postoperatorii limitate, recuperare fără cicatrice.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite