Cum recunoşti uleiul de măsline extravirgin veritabil. Gradul de aciditate, caracteristica ce indică originalitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uleiul de măsline este aur curat. Este convingerea multor consumatori români care au descoperit deja beneficiile uleiului de măsline, dar şi a multor greci, care produc de secole această licoare. Un producător grec dezvăluie cum să deosebim uleiul de măsline original de cel de slabă calitate, dar şi beneficiile sale extraordinare pentru sănătate.

Uleiul de măsline se produce în mod mecanizat, în recipiente din oţel inoxidabil, iar separarea lichidului de pastă se face prin centrifugare. Tot procesul se execută la temperaturi foarte scăzute, fără chimicale, asigurându-se menţinerea gustului, a culorii şi a valorii nutritive. 

După modul de procesare, există ulei extravirgin, obţinut din prima presare la rece, cu aciditate sub 0,8% şi gust superior, ulei virgin, obţinut după a doua presare, cu aciditate sub 2% şi ulei rafinat, rezultat după un tratament chimic pentru neutralizarea acizilor şi a defectelor de gust. Cel mai indicat pentru consum este uleiul extravirgin, nerafinat şi fără adausuri de substanţe chimice.

Uleiul de măsline extravirgin reprezintă un aliment care nu trebuie să lipsească din dieta noastra zilnică. Mulţi îl preferă pentru aportul de arome din mâncăruri însă specialiştii în nutriţie îl recomandă pentru calităţile sale nutriţionale deosebite.

”Noi încurajăm clientul să consume uleiul extravirgin de măsline. Ne identificăm în a fi promotorii schimbării obiceiurilor de consum, de aceea am decis să importăm din ţara de origine, Grecia, uleiul extra-virgin de măsline şi să-l vindem în aria noastră geografică. Recomandăm toate tipurile de ulei de măsline, de la virgin, la extravirgin şi toate categoriile dar e bine de ştiut cum să diferenţiem uleiurile contrafăcute faţă de cele originale”, a declarat Maria Cruceru, importator de ulei de măsline, la o prezentare organizată în Râmnicu Sărat.

Uleiul extravirgin are culoarea galbenă, cu nuanţă verzuie, gust uşor iute şi miros plăcut. Se păstrează la rece (8-140C) şi se transportă în bidoane de cinci sau 20 de litri, deci nu în vase de plastic sau metale oxidabile. Chiar dacă în magazine poate fi găsită o gamă variată de ulei de măsline, este important să ştim cum să-l alegem pe cel mai bun.

”Uleiul extravirgin de măsline pe care noi îl producem în insula Creta din Grecia îl exportăm în 42 de ţări. Pentru ca un client să poată recunoaşte şi aprecia un ulei de măsline bun trebuie să aibă câteva cunoştinţe de bază. De exemplu, pentru ca un ulei de măsline să fie considerat extravirgin trebuie ca gradul de aciditate să depăşească 0,8 conform IOOC, International Olive Oil Council, amănunt care apare pe etichetă”, spune Karpadakis Emmanouil, producător de ulei de măsline din Grecia.

Sursa: Facebook/ Terra Creta

image

Este bine de ştiut ca niciodată să nu cumpărăm ulei de măsline într-o sticlă de plastic. Uleiul de măsline de calitate trebuie să fie depozitat în recipiente colorate pentru a reduce posibilitatea de oxidare la lumina soarelui aspru.  Dispariţia antioxidanţilor din ulei duce la râncezire.

Costul mai ridicat este de asemenea un indicator al calităţii. Cu cât preţul e mai ridicat, cu atât probabilitatea de a fi fraudat e mai scăzută. Unele uleiuri de măsline ieftine sunt combinate cu ulei de măsline de calitate inferioară sau chiar alte uleiuri vegetale pentru a spori marjele de profit.

Un alt semn bun ni-l oferă eticheta. Este indicat să găsim inscripţionat pe sticlă „Protected Designation of Origin (PDO)” sau „Protected Geographical Indication (IGP)" în italiană.

Câteva experimente ne pot ajuta să vedem calitatea uleiului extravirgin. Dacă punem o cantitate mică la rece, conţinutul ar trebui să se îngroaşe iar odată adusă la temperatura camerei să îşi revină. Dacă nu se îngroaşă la rece nu e pur. Uleiul de măsline se solidifică la temperature scăzute, de aceea nu se tine în frigider. De asemenea, uleiul bun este inflamabil, deci ar trebui să întreţină flacăra de la o lampă. Dacă nu se aprinde, nu e pur.

Beneficii ale consumului de ulei de măsline extravirgin

Cunoscut pentru beneficiile pe care le aduce organismului, uleiul de măsline poate încetini procesul îmbătrânirii, hidratează pielea, tratează bolile de stomac, este foarte bun pentru sistemul imunitar şi luptă împotriva cancerului. O linguriţă de ulei de măsline consumată pe stomacul gol face minuni pentru corpul uman.

Uleiul de măsline este foarte bine tolerat de către stomac. Potrivit unor studii medicale, acesta previne apariţia ulcerului gastroduodenal şi gastrita. Stimulează secreţia bilei şi a hormonilor pancreatici într-un mod mai natural şi mai eficient decât medicamentele prescrise. 

image

Datorită valorii nutritive, uleiul este larg folosit în alimentaţie, mai mult în salate, la prepararea pastelor făinoase, la prăjeli şi la toate mâncărurile din legume şi carne.

În uz intern, acţiunile vindecătoare ale uleiului sunt datorate conţinutului ridicat în acizi graşi mononesaturaţi, în vitamine şi în substanţe antioxidante, care întăresc sistemul imunitar al organismului, reduc riscul bolilor cardiace şi canceroase, măresc rezistenţa vaselor sanguine, inclusiv a pereţilor arteriali, şi previn îmbătrânirea celulelor.

Principalele proprietăţi terapeutice ale uleiului sunt: laxative (fără să producă colici), colagoge, coleretice, emoliente, descongestionante hepatic, antiinfecţioase, cicatrizante, antirahitice, antianemice, antihelmintice, antiglicemiante şi anticolesterolice.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite