Buzău

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Suntem cel mai vechi popor din Europa, susţin dacologii prezenţi la un congres în Buzău

63
16 Aug 2013 13:36:01
Autor: Iulian Bunila
Deschiderea Congresului a avut loc în Parcul Crâng
Deschiderea Congresului a avut loc în Parcul Crâng

Suntem cel mai vechi popor din Europa! O spun participanţii la cel de-al 14-lea Congres Internaţional de Dacologie, programat în acest week-end la Buzău. Ipoteza de lucru a dacologilor sosiţi la Buzău are la bază, spun promotorii ei, recente studii genetice realizate la universităţi din Europa şi Statele Unite. De partea cealaltă, istoricii au rezerve în acest sens.

 

Cel mai recent argument, cel genetic, de care dacologii se leagă în susţinerea teoriei că strămoşii noştri reprezintă cea mai veche populaţie din Europa, este una dintre temele congresului din acest week-end, pe care o propune spre dezbateri Napoleon Săvescu, fondatorul organizaţiei "Dacia Revival International Society".
 
„Chiar în deschidere voi prezenta ultimele studii de la Stanford University cu privire la populaţia europeană. De fapt cine suntem noi? Probabil cel mai vechi popor din Europa. Nu o spunem noi, o spun geneticienii din Europa, în special cei americani. Grupul Y1b am dat naştere la majoritatea populaţiei europene. Sigur că avem influenţe de peste 22 la sută slave şi alte influenţe ale popoarelor care au trecut pe meleagurile noastre”, spune Napoleon Săvescu, fondator Dacia Revival.
 
Istoricii sunt şi ei tentaţi să discute pe marginea noului argumentul genetic, propus de dacologi, despre originile poporului român.
 
„Aceste descoperiri vin să susţină această teorie a ascendenţei neamului getic în Europa şi cercetările sunt făcute în Germania. Or, în momentul în care spui acest lucru sau în momentul în care citeşti în limba germană un asemenea studiu trebuie să cauţi adânc şi foarte serios nişte argumente împotriva acestui curent genetic”, este de părere istoricul Marius Constantinescu, invitat şi el la congresul de la Buzău. 
 
Curentul susţinut de dacologi promovează teoria cum că românii nu sunt descendenţii coloniştilor romani, întrucât aceştia nu ar fi avut timp suficient să asimileze populaţia băştinaşă. De asemenea, convingerea membrilor acestei mişcări este că strămoşii noştri, dacii, vorbeau o limbă foarte apropiată de Latina. Teoriile dacologilor sunt privite cu mare rezervă de istorici.
 
„Deocamdată nu avem o limbă dacică, în afara celor 165 de cuvinte pe care le ştie toată lumea, care au fost consemnate în documente istorice. Nu putem să spunem că sigur acesta este un cuvânt dacic. Aceste lucruri trebuie cercetate cu seriozitate”, spune istoricul buzoian Marius Constantinescu. 
 
Buzăul găzduieşte în aceste zile cea de-a XIV-a ediţie a Congresului Internaţional de Dacologie, eveniment organizat de Dacia Revival International Society, la care participă peste 180 de invitaţi din opt ţări. Manifestarea a debutat vineri cu o întâlnire a tuturor invitaţilor la Obeliscul din Parcul Crâng, monument care simbolizează continuitatea poporului roman pe aceste meleaguri. În cele trei secţiuni ale congresului vor fi prezentate 120 de comunicări ale experţilor dacologi din România, SUA, Elveţia, Italia, Franţa, Republica Moldova.
    

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

63 Comentarii

Camelian Propinatiu
16.08.2013, 14:22:20

Totusi, istoricii RO trebuie incurajati sa opuna ceva la Corvinus Library - Hungarian History, care are deja o superioritate paralizanta in materiale gata traduse in English USA, tot cam ca la 1918-1940: www.hungarianhistory.com/lib/rum.htm

+7 (7 voturi)
Camelian Propinatiu
16.08.2013, 14:23:07

Google: Rumanian-Hungarian affairs - Corvinus Library.

+1 (1 vot)
Cosma Simion Valer
16.08.2013, 15:54:05

Ipoteză uimitoare, domnule ziarist? Ipoteza asta e vehiculată din a doua jumătate a secolului al XIX-lea (dacă ați auzit cumva de Hașdeu și Densușianu) și a devenit propagandă de stat în vremea lui Ceaușescu, dacă ați auzit de protocronism. Cei adunați la Buzău să peroreze sunt pupilii lui Iosif C-tin Drăgan, cel responsabil ăn regimul trecut cu tracomania. Tezele afirmate nu sunt altceva decât propagandă reciclată și cosmetizată. Pentru adevărate descoperiri arheologice revoluționare, căutați http://ligaoamenilordeculturabontideni.blogspot.ro/2013/07/soc-in-in-lumea-arheologiei-leaganul.html. Descoperirea de la Cluj bate orice scenariu. Iar legat de originile poporului român, încă nu au fost infirmate tezele cuprinse aici: http://ligaoamenilordeculturabontideni.blogspot.ro/2011/11/adevaruri-explozibile-dezvaluiri.html

-4 (22 voturi)
Iulian Bunila
16.08.2013, 16:13:59

Teoria este veche, invocarea argumentului genetic este insa noua...

+9 (13 voturi)
x cogito ergo sum
16.08.2013, 16:25:41

Hai ca e bine ! Ungurii se vor simti rusinati ca au sosit pe aici mult mai tarziu. 1-0 pentru noi . Si totusi cu ce ne incalzeste asta pe noi ca popor roman ? Sa vezi cum ii umplem de respect pe cei din occident care din hoti ,cersetori si lenesi nu ne scoteau. De acum cand vor afla ca avem radacini mai vechi si mai nobile decat ei ne vor primi la lucru la ei si ne vor angaja cu prioritate in fata celor din celelalte tari est europene.

+7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (63)

Modifică Setările