De ce este bine să mâncăm peşte şi fructe de mare. „Ajută persoanele depresive, ajută şi păstrează bine ligamentele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Fructele de mare şi peştele fac parte din categoriile alimentare care pot avea un impact pozitiv asupra sănătăţii şi care ar trebui încercate şi chiar introduse în regimul regulat. O porţie de fructe de mare consumată săptămânal reduce la jumătate riscul unui atac de cord, spun specialiştii.

Chiar dacă unele persoane ar putea considera aceste tipuri de alimente ca fiind exotice, indicate doar pentru ocazii speciale, trebuie să se ştie că peştele şi fructele de mare ar putea fi incluse în dieta curentă.

Crabii, creveţii, calmarii şi caracatiţele, ca şi somonul sau codul, sunt surse de vitamine, minerale şi uleiuri de peşte, spun nutriţioniştii.

O porţie de fructe de mare, consumată săptămânal, reduce la jumătate riscul unui atac de cord iar acest lucru se datorează conţinutului ridicat de Omega-3, un acid gras cheie, recunoscut pentru beneficiile în starea de sănătate a inimii.

Consumul de peşte nu creşte nivelul colesterolului din sânge. ”Fructele de mare au conţinut foarte scăzut de grăsimi. Au în jur de 2% grăsime, în ele găsim un procentaj ridicat de proteine, vitamine şi minerale  şi, foarte important, Omega-3”, spune Cristi Dobre, specialist în artă culinară.

Omega-3 ajută la reducerea presiunii arteriale şi joacă rol de antioxidant. Această substanţă se găseşte în toate crustaceele, ca şi colesterolul, motor al producerii hormonilor sexuali şi a vitaminei D din organism.

Fructele de mare şi peştele, pe lângă faptul că sunt delicioase, sunt o sursă foarte bună de minerale, vitamine şi proteine. 

Mai multe specii de peşti şi de fructe de mare au un nivel scazut de colesterol, sodiu si grasimi, sunt bogate in vitamine cum ar fi B6, B12 si minerale, ca fosfor, fier, zinc si potasiu.

Cea mai mare parte din grăsimile care se află în aceste alimente sunt nesaturate, fiind considerate un tip bun de grasimi.

”Consumul de peşte ajută persoanele depresive, ajută şi păstrează bine ligamentele. Recomand somonul şi macroul ca peşte de bază, 150-200 de grame săptămânal. La fel, recomand midiile, creveţii pe grătar şi calamarii, de două ori pe lună”, spune Chef Cristi Dobre.

image

Se recomandă fructele de mare proaspete întrucât cele congelate conţin mai mult sodiu, iar în alimentaţia zilnică, această substanţă se găseşte deja în cantitate dublă decât cea recomandată, de 6 grame.

Iată care ar fi principalele beneficii pe care consumul de peşte si fructe de mare le pot avea asupra sănătaţii noastre:

Reduc tensiunea arterială;

Scade riscul bolilor de inimă şi îmbunătăţesc funcţiile inimii;

Contribuie la sănătatea creierului şi ochilor la copii;

Oferă protecţie împotriva bronşitei;

Diminuează simptomele depresiei;

Stimuleaza sistemul imunitar;

Contribuie la prevenirea cancerului;

Ajută la prevenirea osteoporozei şi artritei;

Sunt utile pentru pierderea în greutate.

Exemple de peşti şi fructe de mare cu cel mai mare conţinut de nutrienţi:

Somonul este o sursă esenţială de acizi grasi Omega-3, care ajută la reducerea riscului apariţiei bolilor de inimă şi la prevenirea cancerului.

Crustaceele, precum midiile şi stridiile, sunt bogate în vitamina B12, care ajută sistemul nervos. Acestea oferă organismului cantităţi esenţiale de fier,  potasiu şi magneziu.

Creveţii sunt bogaţi în triptofan şi seleniu. Sunt o sursă excelentă de proteine, la care raportul dintre grăsimi şi calorii este mult mai bun decât în cazul majorităţii alimentelor.

Crabii, cu excepţia acizilor grasi Omega-3, proteine, seleniu şi sodiu natural, au un conţinut important de vitamina B12 şi zinc, benefice sistemului imunitar. Crabii au puţine calorii şi grăsimi.

Fructele de mare

Există şi precauţii pentru consumul de peşte, deoarece poate conţine mercur, un metal care, în cantităţi prea mari, poate dăuna organismului. 

Cele mai sensibile persoane la consumul de peşte cu mercur sunt femeile însărcinate, femeile care vor să rămână însărcinate, femeile care alăptează şi copiii. In cazul lor, trebuie evitat consumul de carne de peşte cu un conţinut ridicat de mercur.

Peştii cu un conţinut ridicat de mercur sunt: merlinul albastru, peştele spadă, rechinul şi macroul. Un conţinut moderat de mercur au pionul portocaliu, merluciul şi epinefelul, care pot fi consumate o dată pe lună. 

Puteţi mânca de două ori pe săptămână heringul şi tonul la conservă, iar fără restricţie pot fi consumate somonul, codul şi eglefinul.

Persoanele care suferă de hipertensiune arterială sau boli hepatice ar trebui să evite consumul de peşte afumat şi sărat. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite