De ce pâinea cu maia este mai bună decât cea dospită cu drojdie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pâinea cu maia este o alternativă sănătoasă la pâinea din comerţ şi o soluţie în prevenirea intoleranţei la gluten. Înlocuitor al drojdiei, maiaua este un aluat din apă şi făină care se lasă la dospit între 8 şi 10 zile. Fermentaţia porneşte de la bacteriile din învelişul bobului de grâu.

Maiaua este un amestec de făină şi apă, lapte în unele reţete, care se lasă să se odihnească până începe să fermenteze spontan. 

În cursul acestui proces, glucidele se transformă în acid lactic, acid acetic şi dioxid de carbon, cel care umflă aluatul.

Responsabile de fermentaţia lactică ce are loc în amestecul de apă cu făina din care se face pâinea sunt cele aproximativ 70 de tipuri de bacterii de pe învelisul bobului de grâu.

”Pâinea cu gluten este din ce în ce mai căutată pentru că oamenii au început să-i redescopere calităţile. Gustul şi consistenţa sunt cu mult peste cele ale produselor făcute cu drojdie. În plus, coaja pâinii cu maia este crocantă, iar miezul moale şi pufos”, spune Marius Florea, brutar din Buzău.

Spre deosebire de pâinea cu drojdie, care a doua zi îşi pierde mult din gust, pâinea cu maia poate rezista chiar şi câteva săptămâni fără să se strice.

Pâinea cu drojdie creşte rapid şi mult, miezul e mai pufos şi gustul neutru, uşor acrişor. Pâinea cu maia, în schimb, este mai densă, cu coajă mai groasă si mai crocantă. Miezul este neregulat iar gustul uşor acid.

Imagine indisponibilă

Pâinea cu drojdie creşte rapid, în numai câteva ore, prin fermentaţie alcoolică, iar cea cu maia creste lent, în circa două zile, prin fermentaţie lactică. 

”Maiaua poate fi procurată de la brutării iar dacă nu există această posibilitate poate fi produsă acasă. Pâinea cu maia e la fel de uşor de făcut ca şi o pâine dospită cu drojdie, doar că e mult, mult mai bună la gust”, spune Marius Florea. 

Din punct de vedere nutritiv, atât pâinea cu drojdie cât şi cea cu maia au acelaşi număr de calorii, însă pâinea cu maia e mai hrănitoare şi mai uşor de digerat.

Pâinea cu maia a început să fie din ce în ce mai căutată, fiind recomandată celor care apelează la diete sănătoase dar mai ales consumatorilor care au intoleranţă la gluten.

Imagine indisponibilă

Nutriţioniştii spun că intoleranţa la gluten ar fi determinată chiar de consumul pâinii clasice din comerţ. Pentru că este dospită insuficient, proteina de gluten ajunge să nu mai poată fi digerată de organism.

Maiaua este un aluat care se lasă la dospit între 8-10 zile, a cărui compoziţie constă doar în apă şi făină. 

Este cunoscută sub numele de drojdie sălbatică, deoarece fermenţii se formează în mod natural, spre deosebire de drojdia clasică din magazine, care este folosită pentru aluat.

Pâinea cu maia are un indice glicemic mai scăzut decât pâinea făcută cu drojdie şi este astfel o alegere mai bună pentru persoanele diabetice.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite