Dealurile din „Ţinutul Buzăului“, tărâm al sălbăticiunilor FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa fotografiilor: Facebook/Tinutul Buzaului
Sursa fotografiilor: Facebook/Tinutul Buzaului

”Ţinutul Buzăului” este o zonă complet rurală, în care găsim şi acum sate tradiţionale şi oameni care locuiesc în mijlocul pădurii. Aici, aproape toată lumea trăieşte în armonie cu natura, inclusiv cu animalele sălbatice care sălăşluiesc pe aceste meleaguri.

Fotografii angrenaţi în promovarea ”Ţinutului Buzăului”, aspirant la statutul de geoparc global UNESCO, au publicat pe Facebook o serie de ilustraţii care arată bogăţia şi diversitatea faunei din acest teritoriu. 

”Lupul este unul dintre cele mai discrete animale, iar noi am avut bucuria să întâlnim zilele trecute un exemplar, chiar în Ţinut. Ne-a privit câteva secunde şi apoi s-a retras într-o vale îngustă”, este mesajul care însoţeşte fotografia postată zilele trecute pe pagina de Facebook a Asociaţiei ”Ţinutul Buzăului”. 

Pagina dedicată Ţinutului a fost alimentată, de-a lungul timpului, cu numeroase instantanee din sălbăticia meleagurilor buzoiene. ”Boncănitul cerbilor a început deja în Ţinut”, este titlul unei alte fotografii postate pe Facebook de Asociaţia ”Ţinutul Buzăului”.

buzau

Nelipsite din tabloul natural oferit de ”Ţinutul Buzăului”, dominat de coline împădurite, sunt păsările, unele rare, turmele de mistreţi şi cornutele. Câteva exemplare au fost surprinse de echipa de fotoreporteri ai Asociaţiei.

Tot dintr-o postare a coordonatorilor viitorului geoparc aflăm că scorpionul carpatic, euscorpius carpaticus, întâlnit în câteva zone din ţara noastră, trăieşte şi Ţinutul Buzăului.

”Deşi ideea de scorpion creează îngrijorare, exemplarele din România sunt puţin veninoase, literatura prezintă înţepătura ca fiind asemănătoare celei de viespe. Scorpionul carpatic este nocturn, o prezenţă discretă, aşa că este greu de întâlnit. Ziua se ascunde în crăpături sau sub lemne, pietre sau frunze.

Exemplarele din această specie au dimensiuni mici, adulţii ajungând la 4-5cm”, spun reprezentanţii asociaţiei.

buzau

„Buzău Land”, aşa cum va fi recunoscut la nivel internaţional „Ţinutul Buzăului”, include o zonă rurală care aparţine administrativ de 18 comune din zona de deal şi munte din nord-vestul judeţului Buzău, fiind o zonă complet rurală cu circa 50.000 de locuitori. 

Mişcarea pentru constituirea Geoparcului ”Ţinutul Buzăului” a fost iniţiată în 2007 de către reprezentanţi ai Universităţii Bucureşti, în colaborare cu specialiştii Biroului de turism al Consiliul Judeţean Buzău. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

 

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite