Debitul râului Buzău, în creştere din cauza precipitaţiilor. Primarul din Nehoiu: ”Evitați plimbările în zona inundabilă a albiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă adevarul.ro
Arhivă adevarul.ro

Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa anunţă o posibilă creştere a debitului apelor de munte, în special cel al râului Buzău, atât în urma precipitațiilor, dar mai ales în urma unor manevre de uvraj la Barajul Siriu, cu evacuări de până la 70 mc/sec.

Avertismentul vizează administraţiile şi localnicii din Siriu, Nehoiu şi Pătârlagele. 

O adresă prin care este anunţată o posibilă creştere a debitului râului Buzău a ajuns, sâmbătă, şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. 

”Pentru protecția populației și a bunurilor, vă rog să evitați atât intrarea în albia râului, precum și parcarea, camparea, plimbările de agrement sau având alt interes, în zona inundabilă a albiei râului”, a scris pe Facebook primarul oraşului Nehoiu, Ionuţ Milea.

Şi primarul din Siriu, Dragoş Voicu, a transmis ”să nu intre nimeni în albia râului Buzău”.

Zona de munte a judeţului Buzău se află, de sâmbătă şi până luni, sub incidenţa unui cod galben de ninsori şi vânt puternic, de 70-80 de km pe oră.

Până luni e în vigoare o informare de vreme rea, valabilă pentru întreaga ţară. Conform meteorologilor, în aceste zile sunt aşteptate ploi, vânt iar la munte sunt prognozate ninsori.

“În intervalul menţionat, vor fi perioade în care va ploua în toate regiunile. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20…25 l/mp, mai ales în sud, sud-est, centru şi în zona montană”, se arată în informarea ANM.

La munte, începând de sâmbătă (03 aprilie), îndeosebi la altitudini de peste 1500 m, vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare şi se va depune strat de zăpadă. Pe arii restrânse în Maramureş, în Transilvania, cu precădere în noaptea de duminică spre luni (04/05 aprilie), temporar se vor semnala precipitaţii mixte.

Vântul va avea intensificări, local şi temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar în zona montană înaltă, mai ales a Carpaţilor Meridionali şi Orientali, cu peste 70…80 km/h şi zăpada va fi spulberată.

Vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece pentru această dată, în cea mai mare parte a ţării.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

 

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite