Buzău

articolul anterior articolul urmator

Drumul spre Vulcanii Noroioşi trece prin tărâmul fructelor proaspete şi naturale VIDEO

7
1 Aug 2021 03:40:53
Autor: Iulian Bunila
Anastasia şi mama ei, Valentina, vând fructele proaspete  la poartă
Anastasia şi mama ei, Valentina, vând fructele proaspete  la poartă

Aveţi drum în Buzău sau sunteţi în excursie către Vulcanii Noroioşi? Atunci trebuie să ştiţi că în zonă găsiţi cele mai gustoase fructe, naturale şi proaspete. La Cândeşti, un fost mare bazin pomicol al ţării, aproape toţi localnicii au livezi în curte şi vând la poartă roadele culese din pomi în aceeaşi zi

Valentina Gheorghe este unul dintre zecile de comercianţi din Cândeşti pe care îi vezi zilnic lângă standurile amenajate de-a lungul drumului naţional care leagă Buzăul de Braşov. Grădina şi pomii din curte îi oferă marfă proaspătă toată vara, iar cele mai mari vânzări le are în weekend, atunci când se înmulţesc turiştii care merg să viziteze Vulcanii Noroioşi.
 
”La noi găsiţi tot ce vreţi, caise, prune, vişine. Sunt mai ieftine decât la piaţă, sunt naturale şi proaspete. Le culegem dimineaţa şi după trei ore le scoatem la poartă”, spune Valentina.
 
Anastasia are 20 de ani şi este un ajutor de nădejde pentru părinţi, în această perioadă, când standul cu fructe şi legume de la poartă trebuie aprovizionat continuu.
 
”Toate fructele şi legumele de pe tarabă au fost culese dimineaţă. Familia e împărţită, unii cu culesul, alţii la poartă”, ne spune Anastasia.
 
 
Satul Cândeşti, localitate aflată la 15 kilometri distanţă de Buzău, era cunoscut pentru întinsele livezi care aprovizionau cu fructe toată ţara. Aproape toţi localnicii au devenit pomicultori pricepuţi.
 
”Tot ce se găseşte aici e natural. Pe vremuri, a fost bazin pomicol aici, cu mulţi meri. Şi soţul meu la tractoare, aici, la livadă a lucrat. Acum, s-au plantat şi alţi pomi, pruni, cireşi iar oamenii cu asta se ocupă”, spune o localnică din Cândeşti.
 
În această perioadă, fructele vândute la porţile gospodăriilor din Cândeşti costă între cinci şi zece lei kilogramul. Cele mai ieftine sunt vişinele şi prunele, caisele costă şapte lei kilogramul iar cele mai scumpe sunt piersicile. 
 

 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 
Trupul fără suflare al unei femei, descoperit într-un BMW parcat pe o stradă lăturalnică. Avea trei copii 
 
Cine este medicul găsit mort într-un spital privat din Constanţa. Anchetatorii iau în calcul sinuciderea

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

vian octa
1.08.2021, 12:17:58

atentie de la cine cumparati din candesti... sunt multi minoritari sa le zicem asa care cumpara fructe angro din buzau si isi pun tarabele pe marginea drumului. ii gasiti langa gardul scolii, langa gardul bisericii, pentru ca nu stau in candesti si deci nu culeg fructele din curte. la fel se intampla si pe drumul de la buzau spre nehoiu, vin minoritarii cu masinile incarcate de pepeni din grecia si ii vand pe marginea drumului, ca si cum de acolo i-ar fi cules.

+8 (8 voturi)
Mihai Ternopol
1.08.2021, 13:14:11

Anastasia, cel mai bun fruct de acolo esti tu:)

-14 (20 voturi)
Mihai Ternopol
1.08.2021, 13:24:37

Tu ar trebui sa vinzi fructe, dar in Playboy.

-16 (20 voturi)
Constantine Constantine
1.08.2021, 14:24:14

La 10 ani dupa ce am terminat stagiul militar la unitatea de aviatie de la Bobocu, ma trezesc cu ordin de concentrare.Era in 1972 spre toamna si ajuns la unitate constat ca ordinul de concentrare consta de fapt in a ajuta la recoltarea merelor de la Cindesti.Am umblat mult in viata mea prin multe tari dar mere ca la Cindesti nu am vazut nicaieri.Erau rosii si uriase cu un gust si un parfum formidabil.Am stat 3 zile dar nu mi-a parut rau, a fost de fapt o minivacanta, mi-am facut prieteni printre localnici pe care aveam sa-i vizitez ulterior.Le-am zis ca in Bucuresti nu am vazut asemenea mere, nici nu aveam cum pentru ca toata livada mergea la export in Germania.Dupa 89 livezile au ramas in paragina sau au fost revendicate iar amicii mei au ales sa practice meseria in afara tarii unde se gasesc si in ziua de azi.Intrebarea care se pune e de ce atunci se putea orice iar azi dam din colt in colt.

-21 (21 voturi)
Ionel Marcu
1.08.2021, 17:01:46

E simplu, Constantine, Ceaușescu vindea produsele agricole ale țării cu oricât, doar ca să mai scoată câțiva cenți pentru a plăti pierderile industriei ceaușiste. Agricultorii nu puteau părăsi țara (erau legați de glie, ca iobagii de altădată) și erau nevoiți să se mulțumească cu salarii mizere, sub minimul pe economie, care azi abia le-ar asigura o pensie de 500 lei dacă nu s-ar completa de la buget până la pensia minimă. Azi, cei tineri nu mai vor să lucreze pe 1000-1500 lei în agricultură dacă pot să facă același lucru pe 1000 € afară.

-8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările