Efectele salinoterapiei. Cum putem beneficia de aerul sărat fără a ajunge pe litoral sau a intra într-o salină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Beneficiile inhalării aerului sărat sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Încă din antichitate s-a observat că expunerea la aerosolii de sare este vindecătoare. Salinoterapia este folosită în prevenirea unor boli, în ameliorarea unor simptome, precum şi în tratarea unor boli.

Literatura medicală este bogată în informaţii despre efectele pozitive ale salinoterapiei. Despre sare se ştie că are un efect bactericid, iar terapia cu aerosoli salini fluidifică şi creşte eliminarea de secreţii bronşice, în mare parte datorită ionilor negativi.

Salinoterapia este recomandată în tratarea afecţiunilor sistemului respirator, cum ar fi astmul bronşic, rinită, rinită alergică, sinuzită, bronşită, răceală sezonieră, laringită, pneumonie, amigdalită cronică, alergii, dar şi pentru unele afecţiunilor ale pielii, acnee, dermatite, eczeme, psoriasis. 

Inhalarea aerului sărat este benefică şi pentru creşterea imunităţii organismului. 

Poate preveni anumite boli, poate ameliora simptomele unor afecţiuni. Se vorbeşte inclusiv despre creşterea imunităţii şi detoxifierea organismului, reducerea oboselii cronice şi a stresului, este benefică în depresie şi stări de anxietate. 

Salinoterapia este recomandată   în tratarea fibrozei chistice, a astmului bronşic, broniştei cronice, precum şi la fumătorii cronici. Face bine şi în cazul celor cu sindrom de apnee în somn, celor care suferă de insomnii, sinuzită cronică şi de infecţii din sfera ORL. 

Alergiile de sezon sunt ameliorate, salinoterapia mai este recomandată şi celor care au diferite eczeme, dermatite, acnee cronică şi psoriasis.

image

Inhalarea aerului sărat la malul mării sau în salinele naturale este posibilă cu ajutorul minisalinelor artificiale din oraşe dar şi a unor aparate speciale. 

În urmă cu 20 de ani, chimistul buzoian Constantin Pascu a înţeles că este posibil ca aerul salin să fie adus şi casele oamenilor şi a inventat un aparat de purificare a aerului care funcţionează pe bază de sare. 

Purificatoarele de aer Salin şi-au dovedit deja eficienţa practică şi ştiinţifică în creşterea imunităţii şi a complianţei la tratamente, în prevenirea infecţiilor respiratorii acute, a afecţiunilor ORL şi chiar în tratarea unor afecţiuni grave cum este mucoviscidoza. 

Efectele prezentate la manifestări ştiinţifice de specialitate au fost apreciate de către medici, dar mai ales de către pacienţii cu diferite afecţiuni respiratorii care au constatat că tratamentele lor au fost eficientizate de acest aparat şi că utilizând purificatorul în continuare, bolile lor nu au mai recidivat. 

Aparatul Salin Plus sau varianta Salin S2 este un dispozitiv multiplu premiat pe plan internaţional care foloseşte un procedeu de noutate absolută în tratarea complexă a aerului. 

image

Procedeul se referă la  trecerea forţată a aerului printr-un bloc filtrant cu granule de săruri, având efecte recunoscute în tratamentul numeroaselor probleme respiratorii. Terapia are efecte similare tratamentelor cu aerosoli marini şi a curelor de salină, dar presupune costuri mai reduse şi un confort de folosire mai ridicat.

”Efectul lor principal este acela ca microcristale de sare apărute în procesul de cristalizare sunt preluate de curenţii de aer, realizând efectul special de salinizare a aerului. Microcristalele de sare prezente în aer vor ajunge prin respiraţie în tot sistemul respirator, producând efecte benefice consistente asupra întregului sistem respirator”, spune Constantin Pascu.

Cură de salinoterapie poate fi făcută şi în salinele artificiale care au fost amenajate în oraşele din toată ţara. Un astfel de obiectiv există şi în centrul istoric al Buzăului, într-un beci care era nefolositor de câţiva ani. 

”Clienţii pot să se bucure de emanaţiile de ioni cu sare din zone foarte importante: Pakistan, Himalaya, Praid şi Slănic Prahova, combinate astfel încât să te simţi într-o grădiniţă”, spune Sergiu Tutulan, administratorul salinei.

buzau

Pereţii localului, inclusiv tavanul, au fost dublaţi cu cărămizi de sare aduse din mai multe zone ale lumii. Aerul puternic salinizat ajută la însănătoşirea căilor respiratorii dar şi a psihicului, spun specialiştii care au descoperit deja beneficiile salinei din centrul Buzăului.

”Pentru sistemul digestiv, respirator, sarea în sine aduce multe beneficii. Împreună cu muzica relaxantă, nu mai spunem ce beneficii poate aduce. Dar sănătatea noastră este foarte bine pusă la punct atunci când inhalăm sarea o dată pe zi sau de câteva ori pe săptămână”, susţine Paula Ispas, psiholog.

Salinoterapia are însă şi contraindicaţii. Nu este indicată pacienţilor cu hipertensiune arterială, celor cu cancer pulmonar, celor care au suferit un infarct miocardic recent. De asemenea, salinoterapia nu este recomandată celor claustrofobie, hipertiroidie, dar nici femeilor însărcinate. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite