Buzău

articolul anterior articolul urmator

Fenomen sau iluzie optică? Maşinile urcă singure pe o porţiune de drum, aproape de Mănăstirea Ciolanu din Buzău VIDEO

11
6 Mar 2021 04:12:39
Autor: Iulian Bunila
Captură video
Captură video

Fenomen bizar, lângă Mănăstirea Ciolanu din Buzău: pe un segment de drum aparent în pantă, lucrurile urcă singure. Efectul este vizibil pe un segment de aproximativ cinci metri, unde un bidon cu apă, de exemplu, pare că urcă în loc să coboare, contrazicând legile fizicii.

”Nu s-a mai vorbit de mulţi ani despre minunea asta din pădure. Acum vreo 20 de ani, turiştii care vizitau tabăra de sculptură, Mănăstirea Ciolanu, erau atraşi şi de partea aceea de asfalt care cică urcă maşinile cu motorul oprit”, ne spune nea Matei, un sătean din Măgura.  
 
Demult, într-o perioadă în care s-a dezbătut public acest subiect, localnicii şi turiştii credeau cu tărie că este vorba despre un fenomen paranormal sau că au de-a face cu o zonă puternic magnetizată.
 
Convingerea lor era întărită şi de multitudinea de legende care circulă în zonă, precum şi de existenţa unui schit vechi pe culmea dealului Cetăţuia. 
 
Se spune că, la un an după preluarea domniei, Regele Carol I ar fi vizitat dealul Cetăţuii în căutarea unui loc pitoresc pentru viitoarea sa reşedinţă de vară. A îndrăgit mult locurile, în special pentru pădurea din jur şi priveliştea asupra depresiunii Cislăului.
 
A renunţat însă din cauza lipsei unor izvoare cu apă potabilă, spun unii, sau pentru că a suferit un accident de călărie şi l-a considerat un semn de rău augur, după alţi povestitori.
 
 
Fenomenul lucrurilor care se rostogolesc la deal, nu la vale, este întâlnit în mai multe locuri din ţară: zona Bucium din Iaşi, Munţii Gutâi, la trecerea dintre  Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, Pasul Tihuţa şi chiar o porţiune în Babadag, Tulcea, Obârşia Lotrului sau Măgura Baciului – Bacău.
 
Specialişti susţin că totul este o iluzie optică şi că nu este vorba despre vreun fenomen paranormal sau despre o zonă puternic magnetizată. În realitate, drumul coboară şi nu urcă, peisajul fiind cel care creează această senzaţie. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Satul lui Băieşu, la final de poveste. Mai puţin de 40 de suflete rezistă în cătunul dintre dealurile Buzăului VIDEO

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO
 
Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune  

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

UnuldinVancouverCanada
6.03.2021, 05:15:07

https://scontent.fcxh2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/129347129_1813955625437869_145249295940950776_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=3&_nc_sid=110474&_nc_ohc=ayRPndftVkMAX-8upoj&_nc_ht=scontent.fcxh2-1.fna&oh=b74c599e1ee3667b058be6d83df7acac&oe=606553C2

+4 (6 voturi)
Ţepeş
6.03.2021, 07:33:45

UnuldinVancouverCanada Tulburarea obsesiv-compulsiva este un tip de boala mentala care cauzeaza ganduri nedorite, in mod repetat. Pentru a scapa de aceste ganduri, o persoana repeta anumite gesturi la nesfarsit, de exemplu postări de fotografii ale aceluiaș personaj. Această situație apare când "tulburarea obsesiv-convulsivă" a subiectului se fixează pe o anumită persoană, care în mintea tulburatului devine răul absolut, și nu poate rezista, în nici o situație, care în mintea lui, are legătură cu subiectul, să nu o evoce. În rest tulburatul poate părea om normal, pănâ îi sare arculețul.

+2 (4 voturi)
Radu Mircea
6.03.2021, 08:06:36

# Oare de ce omu' e in stare sa creada toate bazaconiile spuse de de niste ignoranti stiintifici , dar nu pune mina pe o carte de fizica elementara sa afle ca in universul asta legile fizicii se opun ca ''o sticla sa se rostogoleasca la deal'' ???

+3 (5 voturi)
Bula cel mititel
6.03.2021, 09:06:20

Discutii despre mistere de doi bani, izvorate dintr-o ignoranta crunta. E suficient sa se puna o nivela pe sosea, ca sa se vada panta reala. Dar mai bine sa se spuna ca e cine stie ce mister, mai e ceva de scris si de dezbatut.

+4 (4 voturi)
Nirolf
6.03.2021, 08:24:26

@Iulian Bunila "Pe un drum aparent in panta , lucrurile urca singure" O portiune de drum , strabatuta de un vehicol atunci cand coboara se spune ca e in panta . Cand "urca" atunci portiunea de drum este in rampa . Acesta "inexactitate" este ca o "panta care urca in rampa" si nu tulbura textul informatiei ce mi-a reamintit de aceasta iluzie optica traita de mine pe drumul Bacau Onesti la Magura Baciului . Se spunea : "hai sa vedeti masini care urca singure dealul !"

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările