Buzău

articolul anterior articolul urmator

FOTO Cum arată „Punctul Frăţiei Neamului Românesc“, nou simbol al Unirii celor trei teritorii româneşti: Ţara Românească, Moldova şi Ardealul

1
17 Sep 2018 12:47:54
Autor: Iulian Bunila
FOTO Iulian Bunilă
FOTO Iulian Bunilă

Observatorul a fost ridicat de Romsilva, la Gura Teghii, pe vârful Giurgiu, la cota 1.435, fix în punctul în care se întâlnesc cele trei mari provincii istorice, Muntenia, Moldova şi Transilvania. Este un observator montan, tip refugiu, în formă hexagonală şi care oferă o privelişte superbă a zonei aflate la graniţa celor trei provincii istorice.

 
Punctul Frăţiei Neamului Românesc este un observator refugiu construit din lemn, cu înălţimea de opt metri, ce oferă vizitatorilor o panoramă asupra celor trei provincii istorice locuite de români, Transilvania, Ţara Românească şi Moldova, în punctul de confluenţă a acestora.
 
Locul a fost ales simbolic, pentru a marca 100 de ani de la Unirea tuturor provinciilor româneşti într-un singur stat. 
 
Observatorul de la Gura Teghii a fost ridicat la iniţiativa Direcţiei Silvice Buzău. În apropierea “Punctului Frăţiei Neamului Românesc”, vizitatorii regăsesc şi panouri cu personalităţile care au contribuit la Marea Unire din 1918.
 
Participanţii la inaugurare observatorului montan au avut şi ocazia de a gusta din preparatele tradiţionale pregătite de ciobani din cele trei zone ale României. 
 
Accesul la observatorul montan de la Gura Teghii, ridicat la cota 1.435, pe vârful Giurgiu, se face prin mai multe trasee turistice, marcate de Romsilva.
 
Unii localnici susţin că balada Mioriţa şi-ar avea originile în întâmplări petrecute pe aceste meleaguri. Cei mai bătrâni dintre localnici vorbesc şi despre luptele grele care s-au dat în munţi, în perioada  Primului Război Mondial, la finele căruia s-a realizat Marea Unire.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

ion damian
17.09.2018, 15:18:55

TRAIASCA ROMANIA MARE!

Modifică Setările