FOTO Drumeţie spre Lacul fără Fund, unde „vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Lacul Vulturilor” sau „Lacul fără fund”, aflat în apropierea Vârfului Mălâia, la peste 1.400 metri altitudine este punctul final al celui mai complex traseu montan din judeţul Buzău, propus amatorilor de drumeţii în cadrul campaniei „Adevărul“ „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“. Este o zonă deosebit de frumoasă, cu un potenţial deosebit, necunoscută marii majorităţi a turiştilor.

Traseul nostru are ca punct de plecare localitatea Siriu (DN10- KM78) iar itinerariul cuprinde satul Bonţu Mare, cătunul Gura Milei, Valea Milea şi se termină cu Cabana şi Lacul Vulturilor. 

Este marcat cu triunghi roşu iar durata de parcurgere este de cinci, şase ore, cu timp intermediar de trei ore, până în cătunul Gura Milei. 

Tot din Siriu se pot parcurge cei 12,5 kilometri până în cătunul Gura Milei şi cu mijloace de transport pe două sau patru roţi.

   

Foto blog.claudiuconstantin.ro

image

Trecând de Gura Milei, pe drumul ce duce către comuna Chiojdu, porneşte spre dreapta un drum ce ocoleşte Masivul Siriu prin vest, drum ce poartă denumirea de ”Drumul Tunurilor”, deoarece a fost făcut de armata austro-ungară în timpul Primului Război Mondial, pentru a putea urca tunurile pe Culmile Mălâiei. Se recomandă atenţie sporită la denivelările de teren şi la marcaje.

Un prim popas poate fi făcut în satul Bonţu Mare, unde o localnică, Tanti Aglaia, a deschis cu un deceniu în urmă o mică pensiune în propria gospodărie. Este vorba despre o casă ţărănească, bătrânească, recomandată mai ales celor care nu vor mai mult decât linişte şi peisaj. Căsuţa are două camere cu baie şi bucătărie, cu grătar şi foisor, separată de restul curţii şi aşezată mai sus pe deal.

                                                                                                                                            

Foto veziceasculti.ro

image

Întregul traseu măsoară aproximativ 20 de kilometri iar în cea mai mare parte se parcurge prin pădure. Marcajul cu triunghi roşu este singura călăuză către destinaţie. Aici, cabana vânătorească Lacul Vulturilor îi poate adăposti pe turişti în caz de nevoie. Aceasta este cu circuit închis dar există o cameră mereu deschisă în care oricine se poate adăposti în caz de vreme rea. În apropierea acesteia se află şi un izvor cu apă potabilă.

Oana si Andrei, autorii unui blog de turism, ontheroad.ro, împărtăşesc experienţa trăită în drumeţia spre vârful Mălâia: ”Am ajuns la un platou situat la 1.412 m cu o vedere panoramică deosebit de frumoasă. De aici am mai mers aproximativ o oră şi am ajuns (epuizaţi) la un alt platou cu vederi spre alţi munţi îndepărtaţi. Apoi am coborât într-o vale unde se află Poarta Vânturilor (care de fapt este o cruce). (...) Lăcuşorul nostru mult aşteptat se află la altitudinea de 1.420 m şi reprezintă un lac periglaciar. Aflăm de pe wikipedia că un lac poate fi numit periglaciar atunci când cel puţin o parte din conturul lacului este formată de un strat de gheaţă. Există şi două legende despre acest lac”.

Un lac, două nume, două legende

Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund  se găseşte pe partea estică a versantului Mâlaia. Se numeşte Lacul Vulturilor deoarece, aici, conform legendei, preluată de Alexandru Vlahuţă în România Pitorească “vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor”.

                                                                                                                          

Foto blog.claudiuconstantin.ro

image

I se spune Lacul fără Fund pentru că, spune o altă legendă, un cioban şi-a lăsat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului şi a plecat. După un an de peregrinari şi-a regăsit bâta în apele Dunării şi mistuit de dorul mioarelor şi a locurilor natale s-a reîntors acasă.

În imediata vecinătate a Lacului Vulturilor se află singura zonă unde pot fi întâlnite caprele negre, protejate de lege, acestea fiind pe cale de dispariţie.

Datorită diferenţelor notabile de temperatura din zonă, pe timp de iarnă, traseele turistice în această zonă sunt dificil accesibile din cauza troienelor şi zăpezilor parcă nesfârşite.

Alte trasee spre Lacul Vulturilor:

1. Gura Milei –Şaua Poarta Vânturilor – Lacul Vulturilor (triunghi roşu)

2. Lacul Vulturilor – Şaua Poarta Vânturilor (punct roşu)

3. Şaua Poarta Vânturilor – Crasna (triunghi albastru) şi

4. Şaua Poarta Vânturilor – Pădurea Nebună –Tabla Buţii (banda roşie).

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

VIDEO Secretele bisericilor fortificate săseşti din Sibiu: legenda camerei împăcării de la Biertan şi a pârâului care nu îngheaţă niciodată, de la Cârţa

FOTO VIDEO Mănăstirile medievale UNESCO, bijuteriile de pe tărâmul de basm al Bucovinei

FOTO VIDEO Invincibila Cetate de Scaun reface atmosfera perioadei de glorie a Moldovei

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Minunăţiile din adâncurile Salinei Cacica

FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei

Mănăstirea Voroneţ, „Capela Sixtină a Estului”, recomandată călătorilor de compania Austrian Airlines

FOTO Paradisul din Ţara Dornelor şi Munţii Călimani, locurile care-ţi taie răsuflarea

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite