FOTO Statuile lui Moacă: Gigi Becali, Arsenie Boca şi Nicolae Guţă, în galeria figurilor împietrite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îl cheamă Ion Moacă, dar toată lumea îl strigă Nenea Gogu. În curtea sa din Pietroasele, are un muzeu al pietrei, format din statuile pe care le-a realizat în ultimii 35 de ani, iar când are ocazia susţine adevărate recitaluri la acordeon.

Ion Moacă locuieşte la o aruncătură de băţ de locul în care a fost descoperit cel mai preţios tezaur al României, „Cloşca cu puii de aur”. Chiar descoperitorii acestei comori erau pietrari din localitate, zonă recunoscută pentru meşterii în ale cioplitului în calcar.

Nenea Gogu lucrează în piatră de când se ştie. A fost singurul dintre copiii familiei pe care părintele, tot pietrar, l-a luat ca ajutor pentru casă. 

„Şapte copii a avut, patru băieţi şi trei fete. Nu putea să mă mai dea la şcoală pentru că avea nevoi mari, eram săraci, şi am rămas eu să lucrez la piatră. Lucram la teici, uşuram la cruci cu ciocanul, făceam piatră cioplită. Blocurile le duceam cu boii şi cu căruţa. Tăiam la carieră, doi metri pe doi, aşa cum erau comenzile de la cimitire", povesteşte cel care a rămas singurul cioplitor din Pietroasele. 

Are 73 de ani, e pensionar de mult, şi spune că avut toată viaţa meserie grea, la Staţiunea de Cercetare Vini-viticolă, dar nu ca degustător de vinuri, ci ca zidar, tencuitor şi încă vreo două profesii ce presupun mult efort fizic. 

În urmă cu peste trei decenii, nenea Gogu a descoperit secretul care avea să-i garanteze împăcarea cu sine: statuile de piatră de care se înconjoară astăzi şi care, în curând, vor ajunge la 300. Casa unde locuieşte este înconjurată de figurile „împietrite" ale unor domnitori, împăraţi, preşedinţi, personaje de legendă şi cântăreţi. 

„Înainte am cioplit-o în piatră şi pe Floarea Calotă, şi pe Liviu Vasilică, dar statuile astea au fost date la Monteoru. Mai este portretul lui Nicolae Ceauşescu călare pe cal, făcută înainte de 1989. Aici am o expoziţie care nu ştiu dacă se mai găseşte undeva", ne spune, mândru, Ion Moacă. 

Nea' Gogu n-ar vinde o statuie nici mort. Fac parte din viaţa lui, vorbeşte cu ele, le ştie numele, rostul şi locul şi pentru nimic în lume nu s-ar lipsi de vreuna dintre ele. De când se ştie, Ion Moacă a modelat piatra numai cu uneltele tradiţionale, ciocanul şi dalta din fier, cu care au lucrat şi înaintaşii lui. 

Gigi Becali, Cristian Tudor Popescu, Nicolae Furdui Iancu, Bachus, Guţă, Ceauşescu, Toma Caragiu, Mihai Viteazul, toţi „trăiesc” în curtea lui nenea Gogu.

Pe Becali l-a imortalizat de două ori, pentru că îl admiră foarte mult. Una dintre statuile latifundiarului priveşte în sus, pentru că, spune bătrânul sculptor, aşa este personajul, mândru de el. Pe una dintre aleile curţii îi are alăturaţi pe regele Mihai şi pe regele... manelelor, Nicolae Guţă. I-a pus coroană doar unuia dintre ei. ”Regele Mihai când a venit după Revoluţie nu mai avea coroană. Pe Guţă l-am făcut cu coroană pentru că el e regele maneliştilor”, ne explică Ion Moacă.

Pe Arsenie Boca l-a sculptat într-un bloc de calcar cât statura unui om. L-a amplasat la poartă, pe drum, pentru ca toţi trecătorii să o poată admira. ”Este un sfânt pentru mine. Îmi pare rău că nu am ajuns la mormântul lui dar atunci când i-am cioplit statuia m-am uitat la pozele din ziare şi la televizor”, spune cioplitorul din Pietroasele.

Bătrânul ciopleşte zilnic în piatră iar în pauză cântă la acordeon şi ţine ritmul cu o tobă confecţionată de el dintr-un butoi. „Îmi place să cânt la acordeon. Ştiu câteva zeci de cântece de petrecere, populare, de pahar şi le mai cântam prietenilor la petreceri. Acum, cânt la ocazii speciale. I-am cântat şi doamnei Elena Udrea când a fost la Pietroasele", spune artistul Ion Moacă.

Sătenii sunt mândri de vecinul lor. Spun că nu toţi merită statui şi că dintre toate personajele sculptate Becali ar trebui pus pe soclu chiar în Bucureşti, ”că mult bine a făcut”.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite