FOTO Trei culori pe Dealul cu Lilieci. Lecţie de botanică în mijlocul unei rezervaţii naturale unice în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă eşti în drumeţie prin judeţul Buzău, află că în drumul tău spre Vulcanii Noroioşi sau Focul Viu se află o rezervaţie naturală unică în zonă, a cărei frumuseţe nu poate fi admirată decât un timp foarte scurt din an. Vorbim despre Dealul cu Lilieci, unde această floare creşte spontan şi se găseşte în trei nuanţe.

Judeţul Buzău este o impresionantă rezervă de posibile destinaţii turistice de weekend. Zona generoasă în atracţii oferite de natură se află la mai puţin de două ore de mers cu maşina din Bucureşti. 

Pe lângă deja faimoşii Vulcani Noroioşi, lacul de acumulare Siriu ori aşezările rupestre de la Colţi şi Bozioru, traseele care pornesc din municipiul Buzău către munţi dezvăluie multe alte frumuseţi poate nu la fel de cunoscute turiştilor, dar foarte  lăudate în jurnalele de călătorie alte iubitorilor de drumeţii în natură.   

Descoperim pe blogurile turiştilor un astfel de itinerariu, ideal pentru excursii de weekend, pe Valea Slănicului, care pe vremuri a fost un drum comercial foarte circulat, un drum al lemnului, al sării, oilor şi fructelor, care asigura legătura între munte, deal şi câmpie. Acesta este traseul către Focul Viu de la Terca, Sfinxul de la Buştea, Platoul Meledic.

„Punctul de start al excursiei începe din oraşul Buzău, după ce trecem podul de la Mărăcineni, ne încadrăm în stânga pe DJ 203K, iar după 15 kilometri ajungem la Săpoca, unde pârâul Slănic se varsă în râul Buzău. Continuăm pe Valea Slănicului pe drumuri judeţene urmând ruta Beceni - Vintilă Vodă - Mânzăleşti - Lopătari - Terca. În localitatea Cernăteşti, atestată documentar în anul 1487, în sezonul înfloririi liliacului, putem urca în Muchia Săpocii pe Dealul cu Lilieci, rezervaţie botanică desfăşurată pe 3 hectare“, scrie Diana Anton pe blogul său. 

Ora de botanică în natură

În fiecare primăvară, natura le oferă localnicilor din Cernăteşti o adevărată comoară de flori. Culmea dealului din dreptul comunei este coloratîn această perioadă a anului de liliacul sălbatic care înfloreşte la sfârşitul lunii aprilie şi ţine câteodată până în iunie. Este prilej de excursie nu numai pentru amatorii de drumeţii, ci şi pentru oamenii din zonă. 

Imagine indisponibilă

Pentru a ajunge în vârful colinei cu flori, eşti ghidat de indicatoare pe un drum forestier, însă la fel de bine, poţi ajunge acolo întrebând copiii din sat. Au urcat pe Dealul cu Lilieci de multe ori, atât cu părinţii, cât şi cu şcoala. Ţi se poate întâmpla în această perioadă chiar să întâlneşti grupuri de şcolari şi dascăli care ţin ore de botanică în natură. Noi i-am întâlnit pe elevii clasei a opta de la Şcoala din Cernăteşti. 

„De la şcoală am aflat că sunt lilieci pe trei hectare, dar că aici erau şi mai multe flori când erau părinţii noştri copii. Urcau până aici şi culegeau flori ca să le aducă acasă şi să le pună în vază. Şi eu am venit de multe ori cu părinţii mei ca să ne plimbăm şi să admirăm casele şi râul de la înălţime“, ne-a spus Cristina Bălan, elevă în clasa a opta.

Imagine indisponibilă

Colegul ei Iulian spune că, de când a înflorit liliacul de pe culme, urcă aproape zilnic cu prietenii sau cu grupuri de turişti. „Dacă urc pe jos, din sat, fac mai puţin de o oră. Am văzut sâmbăta şi duminica mulţi turişti care erau în vizită şi întrebau cum să ajungă la dealul cu liliac. Mi-a spus cineva că nu a mai văzut o întindere aşa de mare a liliacului care se găseşte în trei nuanţe, alb, roz şi mov“, ne-a declarat Iulian.

Imagine indisponibilă

Însoţitorii elevilor pe care i-am găsit printre florile de liliac de pe Dealul Săpocii spun că rezervaţia floristică din Cernăteşti ar trebui promovată cât se poate de mult, mai ales că unicitatea ei este dată nu numai de suprafaţa întinsă pe care liliacul a crescut în flora spontană, ci şi de intervalul de timp foarte scurt în care îl găsim înflorit. 

Pentru a ajunge la Dealul cu Lilieci, o poţi lua pe drumul judeţean DJ 203K ce leagă satul Săpoca de Vlădeni. De aici se ajunge în lunca dreaptă a văii Slănicului, afluent al râului Buzău, pe partea vestică a satului Cernăteşti.

Imagine indisponibilă

Până pe dealul de deasupra comunei Cernăteşti trebuie să parcurgi un drum de pământ, de circa patru kilometri. Singura cale de acces este un drum destinat exploatării agricole format de-a lungul vremii de căruţele şi tractoarele cu care proprietarii de pământuri îşi lucrează culturile. 

„Anul acesta, datorită căldurii, liliacul a înflorit mai repede, la sfârşitul lunii aprilie. Din păcate, el nu rezistă foarte mult, probabil şi din cauza expunerii la soare, de aceea zona poate fi vizitată până la jumătatea lunii mai. Drumul până la această rezervaţie este foarte bun şi poate fi parcurs în cinci minute cu maşina până foarte aproape de flori“, ne-a precizat Elena Marin, directoare a şcolii din localitate.

Rezervaţie naturală de interes naţional

În anul 2000, Dealul cu Lilieci a fost declarat rezervaţie naturală de interes naţional, iar de atunci, zona este monitorizată de către responsabilii Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Se întinde pe aproximativ trei hectare şi se află în partea vestică a comunei Cernăteşti, pe Dealul Săpoca. Rezervaţia a fost înfiinţată cu scopul de a proteja specia floristică de liliac sălbatic Syringa vulgaris.

Imagine indisponibilă

În cuprinsul rezervaţiei se mai întâlnesc diverse specii arboricole de stejar pufos, gârniţă, arbuşti cu specii de scumpie, mojdrean, cărpiniţă. De asemenea, se întălnesc şi specii ierboase de alior, măciuca ciobanului, ruşcuţă de primăvară, unghia găii sau cârcel.

În popor, liliacul este supranumit şi „floarea memoriei“, care trezeşte amintiri uitate ce pot fi retrăite în totalitate. De asemenea, în tradiţia populară, este şi un simbol al atracţiei irezistibile, astfel că fetele care vor să se mărite trebuie să poarte floare de liliac, deoarece aceasta cheamă ursitul. 

Cea mai mare rezervaţie naturală de liliac de la noi din ţară este Pădurea de Liliac de la Ponoare, din judeţul Mehedinţi, care se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare. Rezervaţii de liliac mai sunt la Fântâna Mare, din comuna Ciucurova, judeţul Tulcea, care se întinde pe o suprafaţă 0,30 hectare şi la Valea Oilor, în Ciucurova, judeţul Tulcea, cu o suprafaţă de 0,35 hectare. 

Imagine indisponibilă

De la Dealul cu Lilieci poţi ajunge foarte uşor în Zona vulcanilor noroioşi, cel mai popular punct de atracţie din Ţinutul Buzăului. Fiecare vizitator care ajunge pe plaiuri buzoiene îşi propune să vadă măcar o dată vulcanii din care erupe noroi în loc de lavă. 

Unii formează conuri mici, la Pâclele Mici, alţii conuri mari, cei de la Pâclele Mari, iar alţii duc la naşterea unor lacuri cu noroi în care bolborosesc gaze, cunoscute pe-aici ca „Fierbători“, la Beciu şi Berca. Cei care aleg această destinaţie turistică, pot admira câteva monumente naturale rare, dacă nu chiar unice pe continent. 

Vorbim despre Focul Viu de la Terca, un fenomen natural de pe cursul superior al râului Slănic, generat de gazele care ţâşnesc prin crăpăturile scoarţei terestre şi apoi se aprind spontan, formând flăcări de 50, până la 100 de centimetri înălţime, şi Lacul Meledic, un ochi de apă dulce pe un masiv de sare.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite