Ghid turistic: „Traseele din munţii Buzăului sunt sigure“. Reacţia vine după moartea lui Vladimir Theodorescu, muşcat de un şarpe veninos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Gavrilă este ghid turistic de 15 ani
Diana Gavrilă este ghid turistic de 15 ani

Diana Gavrilă, călăuză montană în zona Aşezărilor Rupestre, spune că informaţia potrivit căreia fiul lui Răzvan Theodorescu a murit din cauza unei muşcături de şarpe, în Munţii Buzăului, nu trebuie să-i descurajeze pe turiştii care vor să vină în zonă. Este indicat doar să ţină cont de nişte reguli minime atunci când pleacă în trasee montane mai puţin umblate.

Diana Gavrilă însoţeşte grupuri de turişti atât în arealul cu aşezările rupestre, dar şi pe trasee mai dificile din Munţii Buzăului. Moartea lui Vladimir Teodorescu în urma muşcăturii unei vipere, undeva în judeţul Buzău, este în viziunea ei un caz extrem de rar, în cazul în care, susţine ea, informaţia este precisă. 

Diana Gavrilă susţine că nu a auzit despre vreo întâmplare nefericită în cei aproape zece ani de când face drumeţii pe versanţii din nordul judeţului Buzău. ”Nu îmi amintesc să se fi întâmplat vreun atac al sălbăticiunilor sau al şerpilor de când fac eu drumeţii cu turişti. Eu, sincer, nu am văzut decât şerpi de apă, şerpi de casă inofensivi, însă nu am văzut vipere niciodată. Mă şi întrebam pe unde a fost acest domn şi când a fost, pentru că zilele trecute a fost umed iar şerpii ies la soare”, a declarat Diana Gavrilă.

Potrivit ghidului turistic, chiar dacă zonele împădurite din munţii judeţului Buzău nu sunt foarte întinse, riscurile cele mai mari vizează pierderea orientării, mai ales în condiţii de vreme neprielnică şi pe timp de noapte. 

Există însă suficiente marcaje, cantoane silvice, puncte de exploatare sau drumuri folosite de pădurari, pentru a-i scoate la liman pe rătăciţi. ”Traseele mai dificile sunt cele către vârful Penteleu şi spre Lacul Vulturilor. Am văzut însă că acolo sunt făcute marcaje şi intersectează de mai multe ori un drum forestier unde se trag buşteni iar dacă ajungi pe plaiul muntelui, în zona dezgolită, acolo chiar nu ai de ce să te temi. Este foarte aproape şi cabana meteo, mai este o stână. Lacul Vulturilor presupune un traseu destul de lung prin pădure şi am înţeles că acolo este o zonă mai străbătută de urşi”, spune Diana Gavrilă. 

Cât priveşte riscul de a întâlni animale sălbatice pe traseele din Munţii Buzăului, acesta este mult mai mic decât în alţi munţi din Carpaţi. Chiar şi aşa, prevenţia este binevenită. ”Nu e indicat să mergi singur prin pădure pentru că pot fi întâlniţi mistreţi, urşi, încă din zonele mai joase, de deal. Când sunt mai multe persoane şi se vorbeşte, se face gălăgie, animalele fug. Eu chiar nu am avut astfel de experienţe pe traseele pe care le-am făcut”, spune Diana Gavrilă.

image

Diana Gavrilă este una dintre puţinele călăuze pentru turiştii care vor să viziteze aşezările rupestre din zona Aluniş - Colţi - Bozioru.

”Când vorbim de aşezările rupestre nu aş indica turiştilor să continue singuri de la primele trei obiective, Bisericuţa lui Iosif, spre Agatonul Nou şi Agatonul Vechi, numai dacă se pot orienta pe direcţia aceea, având în vedere şi marcajele de pe pomi. Nu aş indica nici trecerea dinspre Crucea Spătarului spre Piatra Îngăurită, fiind vorba despre o pădure tăiată în 2008, netoaletată de forestieri şi greu de străbătut din cauza desişului”, recomandă ghidul buzoian. 

Diana Gavrilă îi sfătuieşte, de asemenea, pe turişti, ca atunci când aleg să plece spre Munţii Buzăului, pentru a-i lua la picior, să aibă la ei echipament de munte. ”Munţii Buzăului, deşi sunt de altitudine mică, sunt foarte sinuoşi iar dacă te prinde noaptea în pădure traseul devine impracticabil, mai ales dacă nu eşti echipat corespunzător. Trebuie să ai pantaloni lungi, să ai picioarele acoperite, pentru a nu te zgâria în vegetaţia din pădure ori pentru a preveni muşcături sau înţepături de cine ştie ce vietăţi. În general, e munte şi îţi poţi răni picioarele”, spune Diana Gavrilă.

Reacţia Dianei vine la o zi după apariţia informaţiei conform căreia fiul academicianului Răzvan Theodorescu, a murit din cauza muşcăturii unui şarpe, în timpul unei excursii efectuate în Munţii Buzăului. Vladimir Theodorescu (42 de ani) a fost găsit fără suflare luni, de menajeră, în casa de vacanţă din comuna argeşeană Corbeni.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite