VIDEO Reţeta clasică de păcălit românii. Gomoeşti, satul în care urmele civilizaţiei ajung doar înainte de alegeri: „Ne mint de ani de zile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă este atât de aproape de municipiul Buzău încât localnicii zăresc cu ochiul liber siluetele blocurilor din oraş, Gomoeşti este unul dintre numeroasele sate cărora le lipsesc minimele semne ale civilizaţiei. Din patru în patru ani, localnicii sunt amăgiţi de candidaţii la primărie că le vor fi asfaltate drumurile.

Cătunul Gomoeşti, din comuna Costeşti, se află la doar opt kilometri distanţă de municipiul Buzău şi numără aproximativ 300 de localnici, cei mai mulţi vârstnici. Liniştea oamenilor este supărător de adâncă, absolut toţi aşteptând de când se ştiu zgomotul utilajelor care să le aducă progresul în comunitate. 

Soşii Tache şi Caliţa Preda s-au resemnat cu traiul deloc diferit de cel al părinţilor lor, de acum multe decenii. Nu au avut niciodată canalizare sau apă în casă, la chiuvetă, iar la reţeaua de gaze nu au îndrăznit nicio clipă să viseze. Nici nu vor avea vreodată, cred ei, şi de aceea le fug tinerii din sat. 

Lipsa reţelei de canalizare din sat le-a blocat orice tentativă de a-şi amenaja toaletă igienică în casă. ”Noi am săpat mult în jos şi am turnat beton. Acum trebuie să aducem o vidanjă, care ne ia 150 de lei pe an, ca să golim. În casă nu ai cum să faci toaletă, pentru că nu avem canalizare în sat. Ceilalţi oameni au WC-urile aşa doar săpate iar când se umple unul, face altul, un pic mai departe”, ne explică bătrânul Tache Preda.

image

Satul Gomoeşti este parte a comunei Costeşti, localitate lipită de municipiul Buzău. Din satul vecin Spătaru, aflat la asfalt, este mai uşor să ajungi la Buzău decât la Gomoeşti, cătunul lăsat de izbelişte în mijlocul câmpiei. 

Localnicii nu sunt atât de afectaţi de lipsa utilităţilor cât se arată deranjaţi de starea proastă a drumului de acces către satul lor, care nu a fost niciodată asfaltat. ”De la Spătaru, sat vecin cu noi, care e traversat de o şosea europeană, până la noi e un drum de pământ de doi kilometri. Ăsta, când plouă sau ninge, se distruge şi rămânem izolaţi. Autorităţile nu ne-au ajutat deloc cu drumul ăsta”, ne-a spus Ştefan Lixandru, unul dintre navetiştii din sat.

Drumul comunal devine iarna sau după ce plouă mai serios aproape impracticabil. Conducătorii auto reclamă des la primărie că sunt nevoiţi să-şi repare maşinile frecvent, din cauza gropilor. Sătenii afirmă că primăria le-a promis în mai multe rânduri asfaltarea drumului, dar acestea nu s-au transpus şi în realitate. ”Ne minte de ani de zile. Zice că azi, mâine, azi. A fost şi mai rău decât atâta”, ne-a spus Nicu Mihai, localnic din Gomoeşti.

Constantin Moise, primarul comunei Costeşti, se disculpă şi spune că planuri pentru refacerea drumului comunal s-au tot făcut. În 2012 ar fi existat şi bani, dar totul s-a năruit după reorganizarea Ministerului Dezvoltării. 

”În 2012, acest drum a mai avut alocată aproximativ aceeaşi sumă, dar din motive politice nu s-a putut continua lucrarea prin SAPARD la momentul respectiv, după ce s-a desfiinţat Ministerul Dezvoltării cum se numea la momentul respectiv. Deci, pe data de 1 mai 2012 trebuia să înceapă lucrările la acest asfalt. Norocul este că am continuat procedurile şi am obţinut bani din nou pe PNDL”, spune primarul din Costeşti, Constantin Moise. 

Acum, aproape de noi alegeri locale, oamenii din Gomoeşti se aleg cu noi promisiuni. Primarul din Costeşti anunţă că va asfalta acest drum în primăvara acestui an. Nu însă şi uliţele din interiorul satului. Banii necesari au fost obţinuţi de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. 

”În momentul de faţă, este emisă autorizaţie de construcţie pentru asfaltare iar cum se face timpul frumos începem lucrările. Deja s-a plombat ici-colo, ministerul Dezvoltării ne-a alocat în momentul de faţă şase miliarde de lei şi urmează ca în momentul terminării lucrării să plătească şi restul până la 34 de miliarde de lei bani vechi. Va fi gata până la alegeri şi va avea o lăţime de opt metri. Este o lucrare făcută prin Ministerul Dezvoltării, cu licitaţie. Deja firma câştigătoare a început să balasteze zona sătească şi o parte din acel drum”, spune primarul din Costeşti. 

În satul Gomoeşti trăiesc peste 70 de familii. Oamenii speră ca într-un viitor dacă se poate mai apropiat să fie asfaltate şi uliţele din sat, aşa cum s-a început în unele comune din judeţul Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite