Buzău

articolul anterior articolul urmator

”Iazul Morilor”, filmat cu drona. Proiectul va fi terminat în septembrie, promit autorităţile VIDEO

0
30 Jul 2021 11:47:02
Autor: Iulian Bunila
Sursa: Ionţ Sorin
Sursa: Ionţ Sorin

Proiectul ”Iazul Morilor” se apropie de final. După un an de la deschiderea şantierului, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a lansat promisiunea că lucrările vor fi încheiate în septembrie 2021.

 
Pentru ca proiectul să nu ajungă în impas Consiliu Local Municipal a aprobat o modificare de finanţare astfel încât proiectul să dispună de toţi banii necesari. 
 
Proiectul ”Iazul Morilor” prevede reamenajarea unei porţiuni de 250 de metri, între cele două centre comerciale şi Biserica Sfântul Ştefan. Întreaga zonă va fi complet schimbată. 
 
Vor fi amenajate spaţii verzi, un canal de apă, locuri de joacă pentru copii, zonă de promenadă, cafenele, un muzeu dar şi mai multe locuri de parcare moderne. Investiţia totală se ridică la circa un million de euro.
 
Imagini cu şantierul ”Iazul Morilor”, surprinse cu drona la două luni înainte de finalizarea proiectului, au fost publicate de Ionuţ Sorin pe pagina sa de Facebook.
 
Întregul clip, aici
 
Iazul morilor se confundă cu istoria oraşului. De-a lungul acestui fir de apă curgătoare s-a dezvoltat, de fapt, vechiul târg al Buzăului. Se ştie că la 1525 funcţionau aici 12 mori de apă. În 1856 existau vreo 47 de mori, pive de postav, darace de lână şi tăbăcării, iar mai târziu, după 1900, au apărut şi topitoriile de cânepă.
 
Cu timpul, vechiul canal natural care traversa oraşul pe la suprafaţă a fost acoperit. Acum, Iazul Morilor pleacă din râul Buzău, de la stăvilarul de la Verneşti, curge între Drumul Naţional 10 şi apa Buzăului, traversează tot cartierul Simileasca apoi intră în subteran, în dreptul Galleria Mall. 
 
Apa curge prin tuburi pe sub strada Frăsinet, continuă pe sub blocurile din cartierele Broşteni şi Dorobanţi şi iese din nou la suprafaţă spre balta de pescuit a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor.
 
Vă recomandăm şi: 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările