Buzău

articolul anterior articolul urmator

Ilie Năstase, făcut cetăţean de onoare al judeţului Buzău: „Am să mă opresc mai des pe aici pentru că este în drumul meu“

2
6 Dec 2018 16:26:59
Autor: Iulian Bunila
Şedinţa în cadrul căreia s-au decernat titlurile FOTO Iulian Bănilă
Şedinţa în cadrul căreia s-au decernat titlurile FOTO Iulian Bănilă

Fostul tenismen Ilie Năstase şi fostul arbitru Valeriu Argăseală, au primit vineri, 6 decembrie, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Buzău.

„E una din cele mai emoţionate zile din activitatea mea ca preşedinte al CJ Buzău”, a spus Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău la şedinţă.

 
Ilie Năstase a spus că se simte emoţionat. „Buzăul îmi aduce aminte de familie pentru că am venit aici la 4 ani. Cred că la 4 ani am mâncat primul covrig de Buzău. Nu am venit prea mult la Buzău cât am fost copil, însă acum am să o fac pentru că sunt oarecum obligat. Am să duc numele Buzăului mai departe şi am să mă opresc destul de des pe aici pentru că este în drumul meu”, a spus Ilie Năstase
 
Cel de-al doilea cetăţean de onoare al Buzăului, Valeriu Argăseală, a fost arbitru internaţional, cunoscut îndeosebi prin faptul că a condus inclusiv ca preşedinte echipa de fotbal Steaua.
 
„Sincer, nu mă aşteptam să primesc acest titlu şi cred că este cea mai mare emoţie pe care am simţit-o deşi am avut multe emoţii în viaţa mea. Nu pot să nu îmi aduc aminte de Buzău, de locul în care un copil de 14 ani stătea în gazdă şi care a făcut patru ani de liceu Economic în trei locaţii. Rămân recunoscător acelui sat din comuna Beceni unde m-am născut şi locurilor de unde am plecat şi mulţumesc domnului preşedinte şi aleşilor judeţeni care au votat în unanimitate pentru acordarea acestui titlu”, a spus Valeriu Argăseală.
 
 
La ceremonie a participat şi fostul profesor de matematică al lui Valeriu Argăseală. „Când elevul meu mi-a telefonat să mă invite aici a încercat să mă laude cum că de la mine a învăţat matematică şi eu atunci i-am spus de unde să ştii tu matematică dacă nu ştiu nici eu”, a spus Constantin Gâdea, fostul profesor de matematică al lui Valeriu Argăseală.
 
La şedinţa de astăzi au mai luat parte prefectul Carmen Ichim şi subprefectul Lucian Foca, alături de o serie de invitaţi ai celor doi foşti sportivii. 
 
 
La rândul său, preşedintele Consiliului Judetean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a primit de la Valeriu Argaseală un echipament complet de la FCSB, dar si o minge cu semnăturile jucătorilor clubului din Capitală. „Ca să vă mai îndulcesc, ştiu că sunteţi stelist şi că sunteţi supărat după meciul de aseară”, a spus Argăseală.
 
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Buzău au propus ca un club profesionist de tenis de câmp din Buzău sa poarte numele celui mai mare jucător de tenis român, Ilie Năstase.
 
Autorităţile din Buzău afirmă că cele două personalităţi sportive merită titlul de cetăţean de onoare pe considerentul că au puternice legături familiale cu judeţul. Ilie Năstase e născut şi crescut în Bucureşti, dar tatăl lui, Gheorghe, e născut în satul buzoian Sălcioara, zona Râmnicului, unde familia Năstase ar avea rădăcini de câteva sute de ani. 
 
După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Gheorghe Năstase s-a angajat pe post de gardian pe maşina de tezaur a Băncii Naţionale, sucursala Râmnicu Sărat, pe atunci reşedinţă de judeţ.
 
La scurt timp, a fost promovat la sediul Băncii Centrale din Bucureşti, perioadă în care avea să sufere, fiind arestat după jaful din 1959, considerat "primul şi cel mai mare jaf din istoria Românei".
 
Argăseală, de pe altă parte, s-a născut pe 14 august 1955, în comuna buzoiană Beceni, studiile liceale efectuând-le în municipiul Buzău.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mihai Popescu
6.12.2018, 16:54:02

Ia vezi bre, nea Ilie poate iti gasesti vreo gagica (nevasta) pe acolo. Hai bre ca doar esti general, si mare campion. Hai ca se poate !

Cel Mare Scarambeu
6.12.2018, 18:55:52

Si crezi ca nu a pus ochii deja pe vreo una pe la Buzau???Eu cred ca o gagica a pus ochii pe el si l-a propus cetatean de onoare al Buzaului crezand ca a mai ramas ceva din banii adunati din sport ca sa se capatuiasca si ea.