Legătura dintre Brâncuşi şi un spectaculos nou soi românesc de dovleac, recomandat diabeticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dovleacul are numeroase proprietăţi medicinale  Foto Iulian Bunilă
Dovleacul are numeroase proprietăţi medicinale  Foto Iulian Bunilă

Dovleacul Brâncuşi, o legumă cu o formă ciudată, dar foarte sănătoasă, creşte din acest an printre minunăţiile create în serele Staţiunii de cercetare pentru legumicultură Buzău. Această legume stranie este un soi nou de dovleac, creat de echipa cercetătorului Costel Vânătoru. Este recomandat diabeticilor.

În viitorul apropiat, vom cumpăra din pieţe legume cu forme, gusturi şi arome dintre cele mai ciudate.  Sunt cultivate în serele Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, care are tradiţie în realizarea unor hibrizi de legume, prin amestecul unor soiuri autohtone cu plante aduse din alte părţi ale lumii.

Printre noile creaţii se află şi un dovleac cu multiple întrebuinţări, pe care cercetătorii buzoieni l-au omologat sub denumirea Brâncuşi. 

”I-am pus numele Brâncuşi pentru că ne-am gândit la simbolul artei româneşti şi universale, la cel care a introdus stilizarea în artă şi ne-am gândit că numai el ar fi fost în stare să creeze o formă aşa deosebită. Am vrut să aducem în atenţia românilor marele artist al neamului nostru care ne-a făcut cunoscuţi în toată lumea”, declară cercetătorul Costel Vânătoru. 

Este al doilea soi de Momordica Charandia obţinut la Staţiunea de Cercetare Legumicolă şi înscris în catalogul oficial, după Rodeo. ”Dovleacul Brâncuşi are un fruct distinct, diferit faţă de primul soi. Când este imatur este alb iar când ajunge la maturitate se transformă în portocaliu şi creează o uşoară explozie care aruncă seminţe în jurul plantei”, spune Costel Vânătoru.

buzau

Specialistul Staţiunii de Cercetare spune că dovleacul Brâncuşi are potenţial uriaş de producţie, fructul ajungând la greutăţi mari, chiar de un kilogram. 

”Vorbim de o plantă cu multiple întrebuinţări. Este plantă medicinală şi plantă alimentară. Este apreciat foarte mult ca plantă medicinală, fiind denumit şi insulina vegetală, destinat bolnavilor de diabet. Din el se fac pastile pe care le găsim în farmacie şi diverse preparate pentru diabetici şi pentru cei cu colesterolul mare”, declară Vânătoru.    

    

Despre noul soi de dovleac realizat de cercetătorii buzoieni s-a dus de mult vestea, iar în ţară sunt deja legumicultori care au început să ceară seminţe.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

VIDEO Magicianul Robert Tudor, vrăjit de frumuseţile din Munţii Buzăului. A locuit într-un camping din Gura Teghii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite