Legumele extraterestre salvează Staţiunea de Cercetare din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginerii horticoli de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău, ar putea relansa activitatea societăţii cu o serie de soiuri exotice aflate în stadiul de experiment.Solicitările pentru seminţe vin pe bandă rulantă după ce povestea legumelor exotice crescute la Buzău a ajuns cunoscută de către bolnavii din toată ţara.

Horticultorii au reuşit ca după cercetări care durează de mai bine de 15 ani, să aclimatizeze la Buzău câteva soiuri de legume de legume exotice cu forme nemaiîntâlnite pe care le cresc în serele de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă amplasată la marginea oraşului.

CLICK AICI pentru GALERIE FOTO Legume Extraterestre

Aceste activităţi originale ar putea reprezinta soluţia pentru salvarea cercetării buzoiene greu încercată de lipsa de fonduri şi de recesiune .

Dintre legumele minune se remarcă un soi de castravete ce îşi are originile în Mexic şi care este un remediu natural pentru diabet, deoarece este plin de substanţe din care se fabrică insulina.

Castravetele mexican aclimatizat anul trecut de către inginerul Costel Vânătoru este acum la mare căutare printre suferinzii de diabet. La fel şi pepenele cu gust de coniac sau roşiile bogate în licopen, substanţă cu puternice proprietăţi antioxidante.

Deşi la Staţiunea de Cercetare castraveţii mexicani sea flă odar în cel de-al doilea an de experiment, bolnavii de diabet din toată ţara se interesează cum pot intra în posesia acestor legume sau cum pot obţine seminţe pentru a-şi amenaja culturi proprii.„Ne-am trezit cu o sumedenie de solicitări de la oameni care suferă de boli cronice la scut timp după ce activitatea noastră a fost popularizată în presă. Deşi există pe piaţă extracte din aceste plante care se comercializezază în farmacii, oamenii au preferat să ne ceară seminţe pentru că metoda aceasta este mult mai ieftină. Sigur noi nu cerem nici un leu deocamdată dar dacă aceaste culturi vor intra în producţie , cercetarea buzoiană nu va avea decât de căştigat” a declarat doctorul în horticultură, Costel Vânătoru.

Acum inginerii buzoieni fac eforturi să asigure consultanţă auspra materialului săditor sau să expedieze coletele cu preţioasele seminţe.„Zilnic suntem asaltaţi cu telefoane şi nu mai facem faţă solicitărilor. Am încercat să răspundem tuturor oamenilor care caută remedii naturiste sau care vor remedii pentru o viaţă sănătoasă,” ne-a declarat Eliza Teodorescu, doctor inginer în horticultură la staţiunea buzoiană.

Pepenele cu gust de coniac completează galeria unor soiuri de legume şi fructe ciudate, care nu seamănă cu niciun sortiment cultivat până acum în România.

Şi acest soi ar putea relansa activitatea staţiunii imediat ce fructul va fi omologat şi seminţele vor fi scoase la vânzare.“Sperăm ca prin aceste produse tradiţionale cu aromeşi gusturi modificate să fie vindecate şi anumite pofte. Deşi nu am făcut studii detaliate pe acest pepene, sperăm totuşi ca să reducă şi tentaţia unora de a consuma alcool în exces”  a mai spus inginerul Costel Vânătoru.

Un alt atu al staţiunii de cercetare este roşia de tip cireaşă, considerată mai apropiată din punct de vedere al rezistenţei la boli şi productivitatii de tipul sălbatic.“Soiul de tomată, de tip cireaşă, denumit "Capriciu" are cu 20 la sută mai mult licopen faţă de soiurile clasice, un antioxidant puternic, benefic pentru organism. În plus nu are nevoie de irigare intensă iar fructul rezistă la temperaturi foarte mari “ mărturiseşte Costel Vânătoru.

Cea mai mare speranţă pentru salvarea cercetării buzoiene rămâne de departe tipul de castravete  “Gac”, importat din zona podişului Tibet, plantă minune care conţine antioxidanţi ce distrug celulele cauzatoare de cancer mamar şi cel de prostată.

Cercetările care au început în aceast an reprezintă o premieră pentru România dar sunt deocamdată secrete.“Cultivarea va fi benefică atât din punct de vedere alimentar cât mai ales medicinal, având in vedere că are de zece ori mai mult licopen decât cel conţinut de tomatele speciale, folosite în tratarea cancerului. Studii de specialitate au confirmat deja că aceşti antioxidanţi distrug celulele cauzatoare de cancer ”, a declarat horticulturoul Costel Vânătoru.

Horticultorii buzoieni de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă promit că maxim doi ani cel puţin un soi legumă exotică va fi omologat şi va apare pe piaţă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite