Locul din care poţi obţine căpşune mai ieftine şi mai bune decât din pieţe. Există o condiţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

Cumperi ce culegi, iar tot ce mănânci e din partea casei. Asta este deviza unor producători de căpşune de lângă Buzău care invită clienţii să-şi aleagă singuri aromatele fructe. Sunt nestropite, spun producătorii, astfel că în timp ce culeg oaspeţii plantaţiei îşi pot potoli pofta pe loc.

Oaspeţii fermei nu încep culesul până nu primesc un scurt instructaj de la soţii Florentina şi Sorin Mărunţiş, proprietarii plantaţiei.

”Când luaţi fructul, prindeţi cu vârful degetelor apoi, dacă daţi un pic într-o parte, se rupe singură”, le transmite Sorin Mărunţiş vizitatorilor fermei.

Clienţii primesc apoi caserole şi pleacă pe rânduri să le umple cu cele mai arătoase căpşuni. Sunt învăţaţi pe parcurs ce fructe să culeagă şi cum să le rupă astfel încât să nu distrugă toată planta.

Cultura de căpşuni a soţilor Mărunţiş se află lângă drumul care leagă Buzăul de Ploieşti, spre staţiunea Sărata Monteoru. 

Este o rută turistică, astfel că orice drumeţ poate să se abată câteva minute pentru a culege fructele dulci, mari şi sănătoase. 

”Oportunitatea asta de a ne invita, de a alege produsul, ne dă garanţia că vom mânca ceva sănătos. Două, trei kilograme sunt suficiente la un cules. În doi metri, cinci minute, umplem o caserolă”, explică un client.

buzaucapsune

Foto I.B. 

Clienţii află că, în timp ce culeg, pot mânca fără nicio restricţie din fructe. ”Foarte gustoasă, foarte dulce şi aromată. Au şi aspect comercial, absolut tot ce trebuie să aibă o căpşună”, spune unul dintre oaspeţii fermei.

”În momentul de faţă deţinem soiul Rumba, care este foarte gustos, foarte aromat şi cu fructe mari, după cum vedeţi; sunt uşor de culesde către orice familie cu copii”, declară Florentina Mărunţiş, fermier.
buzaucapsune

Foto I.B. 

Căpşunele româneşti au apărut deja în pieţe, însă nimeni şi nimic nu garantează că ce găsim pe tarabe este numai marfă autohtonă. 

Tocmai ca să înlăture orice suspiciune a decis familia Mărunţiş să invite clienţii să-şi culeagă singuri aromatele fructe.

”Ceea ce ne dorim este ca pe viitor să aducem cât mai mulţi clienţi pe plantaţie, spre a putea să-şi culeagă singuri produsul. Bineînţeles, ceea ce se consumă în plantaţie ne bucură, iar ceea ce culeg rămâne să fie valorificat”, spune Sorin Mărunţiş, producător de căpşune.
buzaucapsune

Foto I.B. 

La ferma de lângă popasul Merei, un kilogram de căpşune costă 22 de lei, cu trei lei mai ieftin decât în pieţele din oraş. 

Fermierul buzoian spune că îşi permite această reducere doar pentru clienţii care îşi culeg singuri fructele, deoarece scade investiţia în mâna de lucru din costul total al producţiei de fructe. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite