Buzău

articolul anterior articolul urmator

Lucia Hossu-Longin, audiată ca martor în dosarul torţionarului Vişinescu: Morţii de la Penitenciarul Râmnicu Sărat erau aruncaţi lângă zidul unui cimitir

1
28 Jan 2015 15:27:07
Autor: Iulian Bunila
Penitenciarul Râmnicu Sărat a fost unul dintre cele mai dure
Penitenciarul Râmnicu Sărat a fost unul dintre cele mai dure

Producătorul TV Lucia Hossu-Longin a fost audiată miercuri, ca martor, în dosarul lui Alexandru Vişinescu şi a arătat că faptele petrecute în Penitenciarul Râmnicu Sărat au fost de o cruzime extremă şi că morţii erau aruncaţi lângă zidul unui cimitir.


Curtea de Apel Bucureşti a reluat, miercuri, audierile în dosarul lui Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, acuzat de infracţiuni contra umanităţii. 

La acest termen, judecătorul de caz a constatat decesul unui martor, după care a trecut la audierea celor prezenţi. 

Prima care a vorbit despre cele petrecute la Râmnicu Sărat a fost Lucia Hossu-Longin, producător TV, cunoscută pentru reportajele din seria "Memorialul durerii". 

Hossu-Longin i-a spus judecătorului că ea şi Corneliu Coposu au fost primii care, în 1992, au deschis porţile închisorii de la Râmnicu Sărat. "Era foarte, foarte frig. Coposu s-a plimbat prin închisoare, fumând ţigară după ţigară. Cel mai exterminator penitenciar din această ţară a fost cel de la Râmnicu Sărat, iar asta prin barbaria atinsă de administraţie. Vişinescu aplica pedepse umilitoare, îi bătea cu biciul împletit cu metal, mâncarea era deplorabilă, aveau 500 de calorii pe zi. Am fost cu Coposu şi cu Ion Diaconescu, care apar şi ei în unele filme", a relatat Longin, potrivit Mediafax. 

Producătorul TV a mai declarat că felul principal de mâncare la închisoarea Râmnicu Sărat, în vremea lui Vişinescu, era "celebra turtiţă preparată din nuiele de mătură tocate". 

"Din Râmnicu Sărat au ieşit doar cei foarte tineri şi cei puternici. Erau trimişi acolo pentru a fi exterminaţi, pentru că, din punctul meu de vedere, nu aveau niciun rost bătăile şi tratamentele degradante de acolo în cazul unor oameni oricum condamnaţi. Morsele (codul morse - n.r.) tuşit a fost inventat în Râmnicu Sărat, pentru că oamenii nu aveau voie să vorbească, iar unii dintre ei au uitat chiar şi să vorbească după ani de temniţă. Bătăile erau date de un grup de cerberi din penitenciar. Vişinescu era ofiţer de securitate", a spus Hossu-Longin, în faţa instanţei. 

Ea a mai declarat în faţa judecătorului că Alexandru Vişinescu a fost numit comandant de penitenciar tocmai pentru statutul său de ofiţer de securitate. Tot Vişinescu a făcut parte din plutonul care l-a executat pe mareşalul Ion Antonescu, a adăugat Lucia Hossu-Longin. 

"La Râmnicu Sărat, nu li se permite rudelor să meargă în locul în care erau înmormântaţi cei închişi. Îi aruncau lângă zidul unui cimitir, paznicul abia ne-a spus unde au fost aruncaţi morţii de la Râmnicu Sărat", a mai povestit producătorul TV. 

Tot la Penitenciarul Râmnicu Sărat nu exista asistenţă medicală în penitenciar, iar "carcera se dicta cu foarte mare uşurinţă", a adăugat Hossu-Longin. 

"Coposu a fost băgat într-un sac, dus pe malul Siretului şi scufundat, pentru a vorbi. A fost înjosit şi nu puteam explica acest lucru. Sancţiunile erau crunte, bătăile - repetate şi relatate în cuprinsul filmului lui Corneliu Coposu, care nu şi-a manifestat niciodată ura faţă de Vişinescu", a mai arătat ea. 
Producătorul TV a amintit şi cazul unui învăţător care, după două săptămâni de anchetă, a murit în urma torturilor. 

Lucia Hossu-Longin a precizat, pe de altă parte, că ştie de la un "şef de cadre de la Craiova" care erau criteriile de promovare în funcţii de atunci şi că va aduce la un termen viitor întregistrarea, ca probă. 

"Sistemul se baza pe primitivismul conducătorilor de penitenciare şi pe lipsa lor de umanitate. Aveau câteva clase primare şi apoi câteva luni de specializare la Securitate. (...) Nimeni nu-i obliga în închisoare să fie atât de duri, dar o făceau totuşi. Regimul de exterminare de la Râmnicu Sărat a fost planificat de PCR, de Securitate şi de Direcţia generală a Penitenciarelor. Dacă ordinele sunt criminale, nu trebuie să le execuţi. În schimb, Vişinescu a fost promovat pentru morţii de la Râmnicu Sărat", a încheiat ea.
 
Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Alexandru Vişinescu pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Procesul lui Alexandru Vişinescu a început în 24 septembrie 2014.
 
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic". 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

observator
28.01.2015, 17:08:20

Am o intrebare: a asistat aceasta Lucia Hossu la asa ceva de este martora? A vazut cu ochi ei asa ceva? Eu nu spun ca nu s-a intimplat, poate s-a intimplat mai rau decit ce se stie sau poate mai putin rau, nu stiu, dar ca sa fi martor trebuie sa asisti la asa ceva.

Modifică Setările