Mărirea şi decăderea primului baron al Buzăului, ”Doctorul” Vasile Ion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ion, în conferinţă de presă
Vasile Ion, în conferinţă de presă

Timp de aproape două decenii, după Revoluţie, medicul Vasile Ion a fost cel mai influent politician buzoian. A fost unul dintre liderii luptei anticomuniste din 1989, în Buzău, iar de atunci a rămas în prim-planul vieţii publice, ca senator şi prefect, membru în partidul condus, pe rând, de Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană şi Victor Ponta.

Medicul Vasile Ion, născut pe 12 ianuarie 1950, la Blăjani, în judeţul Buzău, a urmat Facultatea de Medicină Generală, specialitatea pediatrie, la Institutul de Medicină şi Farmacie din Iaşi, între 1967 şi 1973. 

Până în 1989, îşi conturase renumele de cel mai bun ortoped pediatru din judeţ, astfel că la Revoluţie notorietatea l-a ajutat să se impună ca lider al mişcării anticomuniste. A preluat la nivel local rolul de organizator al Frontului Salvării Naţionale, apoi a condus filiala buzoiană a formaţiunilor derivate din acesta: FDSN, PDSR şi PSD.

A fost senator în mandatele 1990-1992, 1992-1993, 1996-2000 şi 2004-2008. Între 1993 şi 1996 a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Ecuador iar între 2001 şi 2004, a deţinut funcţia de prefect al judeţului Buzău, sub guvernul Adrian Năstase. Acesta a fost poate cel mai strident capitol al vieţii publice a lui Vasile Ion, sau ”Doctorul”, cum i se spune şi acum în cercul de apropiaţi, perioadă presărată cu scandaluri şi acuzaţii cum că patronează mafia din judeţ.

Prieten cu teroristul numărul 1

În 2005, a fost acuzat de afaceristul Constantin Toma, până atunci coleg de partid cu Vasile Ion, că patronează mafia din judeţ şi că are relaţii apropiate cu Omar Hayssam. Toma şi-a dat demisia din PSD în semn de protest fată de alegerea lui Vasile pentru încă un mandat în fruntea organizaţiei buzoiene, acuzându-l pe senator de “dictatură feroce” în cadrul filialei şi că “sub patronajul lui se întâmplă o mulţime de mizerii”. “Sub oblăduirea lui Ion Vasile au fost protejate afacerile unora, de la Omar Hayssam şi până la alţi oameni de afaceri care trăiesc din comenzi politice. Vasile patronează mafia din judeţ, nu numai pe cea arabă, şi în special afacerile lui Omar Hayssam”, spunea la momentul respectiv Toma.

Presa vremii scria că în perioada 2000-2002, Buzăul a fost scena a numeroase partide de vânătoare în care Omar Hayssam a participat în calitate de invitat special al şefului PSD de la acea vreme şi prefect al judeţului, Ion Vasile. Cele mai multe partide se desfăşurau în zona de munte sub protecţie de gradul zero, iar la întâlniri erau mobilizaţi şi membrii AJVPS Buzău, care asigurau hăitaşii meniţi să aducă vânatul în bătaia puştilor.

Vânătorile începeau dimineaţa şi se terminau seara cu chefuri pe cinste. Cazarea se făcea la diverse cabane ale Romsilva, locaţii private şi câteodată chiar la o fostă cabană a lui Ceauşescu, devenită proprietate a familiei lui Hayssam , oţinută la pachet cu Foresta S.A. Nehoiu. În 2002, la Gura Teghii, s-a organizat o vânătoare la care a participat şi ambasadorul Siriei de la acel moment.

Cu altă ocazie, la o vânătoare de căprioare, protocolul de final s-a organizat la un local de pe Valea Buzăului, unde oaspeţii au fost trataţi cu preparate vânătoreşti, icre negre, vin vechi, mărci celebre, dar şi soiuri româneşti. La final, s-a încins o partidă de poker, prilej cu care Omar Hayssam i-a învăţat pe participanţi cum se fumează narghilea. 

Decăderea ”Doctorului”, arătată cu degetul spre Victor Ponta

Ieşirea din scena politică a lui Vasile Ion a început în 2009, odată cu scindarea membrilor PSD într-o tabără care îl susţinea pe doctor şi o alta creată în jurul tandemului Constantin Boşcodeală - Victor Mocanu (venit de la PD-L). În martie 2009, preşedintele PSD Mircea Geoană a avut discuţii cu cei trei lideri judeteni, întâlnirea fiind una extrem de tensionată. Potrivit unor surse, Vasile Ion i-ar fi spus lui Geoană că Mocanu şi Boşcodeală “nu au avut niciun aport de voturi la PSD Buzău şi ar trebui să-şi dea demisia de onoare”.

Boşcodeală a contraargumentat spunând că el a ieşit primar din primul tur, iar Mocanu a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean.

Mircea Geoană s-ar fi situat clar împotriva lui Vasile Ion, căruia i-a reproşat că a inflamat situaţia de la Buzău lansând în spaţiul public acuzaţii despre o mită de 200.000 de euro pe care ar fi primit-o Mocanu şi Boşcodeală pentru a-l susţine pe Neagu ca prefect al judeţului. Potrivit unor surse, Geoană l-ar fi întrebat pe doctor cine i-a dat lui voie să iasă în presă cu asemenea declaraţii, fără să le discute în interiorul partidului.

În anul următor, în luna mai, senatorul Vasile Ion a anunţat că demisionează din partid, după ce a fost revocat de la şefia PSD Buzău "în mod stalinist". "Fac precizarea că sunt unul dintre membrii fondatori ai acestui partid. Am aflat din presă că urmează să fiu revocat în stilul stalinist, împuşcat şi pe urmă întrebat dacă cumva eşti vinovat", a spus Vasile Ion. 

El a arătat că revocarea sa a fost decisă de BPN la propunerea preşedintelui PSD, Victor Ponta. Ulterior, Ponta, a recunoscut că propunerea de revocare a lui Vasile Ion de la şefia filialei Buzău i-a aparţinut, iar atunci când jurnaliştii l-au pus să comenteze acuzaţiile senatorului că e stalinist, a replicat că o asemenea părere despre el o are numai premierul Boc. "Punctul meu de vedere este punctul de vedere al BPN-ului. (...) Uitaţi-vă la mine cât de stalinist arăt, numai domnul Boc cred că poate să-şi închipuie că sunt procuror comunist sau stalinist", a spus ironic Ponta, referindu-se la acuzaţiile lui Vasile Ion.

În prezent, medicul Vasile Ion nu mai are nicio funcţie publică sau politică şi s-a retras la proprietatea sa din comuna Verneşti, aflată în mijlocul unei culturi de viţă de vie.

CITEŞTE ŞI

VIDEO La fiecare campanie electorală, sătenii din Vadu Paşii sunt momiţi cu reabilitarea unui important pod rutier

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite