Buzău

articolul anterior articolul urmator

Măştile fashion nu ne protejează împotriva SARS-CoV-2, avertizează specialiştii Asociaţiei Pro Consumatori

2
20 Oct 2020 10:47:47
Autor: Iulian Bunila
Arhivă adevarul.ro
Arhivă adevarul.ro

Una din cinci măşti folosite de români este mască fashion. Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, avertizează că acestea nu oferă protecţie împotriva bacteriilor şi virusurilor, ci doar împotriva inhalării prafului, polenului şi a picăturilor mari de salivă.

 
Asociaţia Pro Consumatori (APC) atrage atenţia Ministerului Sănătăţii că în România se vând măşti de protecţie care induc în eroare consumatorii în privinţa protecţiei asigurate de aceste produse împotriva SARS-CoV-2.
 
Asociaţia solicită instituţiilor statului român cu atribuţii pe zona supravegherii pieţei să verifice măştile de protecţie respiratorie atât din punct de vedere al etichetării, cât şi din punct de vedere al îndeplinirii parametrilor asumaţi de producător prin intermediul etichetei sau al ambalajului colectiv.
 
”(...) nu există preocupare din partea instituţiilor statului român cu atribuţii în domeniul materialelor sanitare pentru a asigura populaţiei României măşti conforme care să o protejeze împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2. Costurile legate de testarea parametrilor de conformitate a măştilor de protecţie respiratorie împotriva SARS-CoV-2 sunt insignifiante ca mărime pentru bugetul unei instituţii ca Ministerul Sănătăţii, variind între 300 lei (determinarea rezistenţei la stropire) şi 650 lei (determinarea eficienţei de filtrare bacteriană) pentru un tip de mască”, susţine Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.
 
Acesta spune că România este în play-off-ul Uniunii Europene în privinţa importului de măşti cu o valoare de 272 milioane de euro în primele şase luni de pandemie, ”însă până la această dată nu a transmis nici măcar o alertă pe platforma Safety Gate”. 
 
”Având în vedere că Ministerul Sănătăţii nu doreşte testarea măştilor de protecţie folosite de români în această perioadă, nu ne rămâne decât să citim eticheta şi să plecăm de la premisa că anumiţi producători sunt de bună credinţă şi nu ne pun viaţa şi sănătatea în pericol prin punerea la vânzare de măşti neconforme. Folosiţi numai măşti fabricate în România pe eticheta cărora există menţiunea referitoare la parametrul eficienţă de filtrare bacteriană sau cea referitoare la faptul că protejează împotriva SARS-CoV-2, ambele menţiuni fiind însoţite de specificarea standardului agreat la nivelul Uniunii Europene, respectiv SR EN 149 sau SR EN 14683”, declară Costel Stanciu, preşedinte APC.
 
În ceea ce priveşte măştile de protecţie respiratorie împotriva SARS-CoV-2, APC recomandă consumatorilor să folosească în această perioadă numai măşti faciale de uz medical, sau semi-măşti filtrante împotriva particulelor. Măştile faciale de uz medical sunt fabricate cu respectarea cerinţelor standardului SR EN 14683:2019.
 
Specialiştii Asociaţiei Pro Consumatori atrag atenţia că măştile fashion, purtate de unul din cinci români, nu oferă protecţie împotriva bacteriilor şi virusurilor. 
 
Oferă protecţie doar împotriva inhalării prafului, polenului şi stropirii cu picături mari de salivă, nu protejează împotriva COVID-19, nu sunt sterile, nu sunt dispozitive medicale, adică nu îndeplinesc cerinţele standardului SR EN 14683:2019 şi nu sunt echipamente individuale de protecţie, adică nu îndeplinesc cerinţele standardului SR EN 149:2009.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

defu gabi
20.10.2020, 13:52:56

Si mastile, pardon, zdrentele de carpa facute in srl-uri rurale ne protejeaza... Mai ales daca sunt vandute la suprapret de farmaciile nevestelor unor ministri...

+2 (2 voturi)
_ unul
20.10.2020, 14:51:26

Rar vad articole atit de slab documentate ca cele din presa di Romania! Nici o masca nu ne protejeaza cu exceptia celor de typ N95. Motivul principal pentru care le purtam este ca sa-i protejam pe ceilalti! In plus, sa- pui poza principala cea cu masca de la UA arata cit esti de alaturi de subiect. "Mastile fashion", pfff :)

+2 (4 voturi)
Modifică Setările