Medic alergolog, despre riscul ca vaccinul anti-Covid să provoace şoc anafilactic sau alte reacţii severe | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă adevarul.ro
Arhivă adevarul.ro

Una dintre cele mai frecvente întrebări din spaţiul public este aceea dacă vaccinul anti-Covid provoacă şoc anafilactic sau reacţii alergice severe. Lămuriri pe acest subiect vin de la medicul Simona Băjenaru, coordonatorul Centrului de imunizare din cadrul Spitalului Judeţean Buzău.

Dr. Simona Băjenaru, medic primar alergologie şi imunologie clinică la Buzău, spune că nu există contraindicaţii pentru vaccinarea anti-Covid, iar dovadă stau miile de alergici care s-au vaccinat deja şi nu au raportat niciun efect advers sever.

„Persoanele alergice, iar aici ne referim la terenul atopic, pacienţii care au dermatită atopică, rinită alergică, urticarii, alergii alimentare, inclusiv astm, nu au contraindicaţie pentru vaccinarea anti-Covid. Trebuie evaluat riscul la pacientul care a avut reacţii post-medicamentoase şi aici vorbim în special de reacţii sistemice, cu forme de anafilaxie postmedicamentoase, în special la medicamentele de tip injectabil”, spune Simona Băjenaru.

Simona Băjenaru precizează că există printre oameni unele reticenţe şi e firesc să fie aşa în cazul pacienţilor alergici. 

Toate centrele de vaccinare sunt dotate cu trusă de urgenţă pentru a acţiona în cazul unei reacţii alergice, iar anumiţi pacienţi trebuie să rămână sub supraveghere o perioadă mai lungă de timp, nu doar cele 15 minute cât este recomandat la populaţie, în general.

”Trebuie evaluat riscul pentru că nu există decât o singură contraindicaţie absolută, reacţia alergică la unul dintre componentele vaccinului sau mai există o contraindicaţie dacă pacientul a făcut o reacţie alergică sistemică la prima doză, trebuie ca următoarea doză să fie făcută cu un vaccin obţinut printr-o altă tehnologie. De exemplu, dacă a făcut o reacţie alergică cu prima doză de vaccin Pfizer, nu mai poate face a doua doză cu vaccin tot ARN mesager, deci va face cu varianta clasică de vaccinare, dar tot aşa, trebuie evaluat şi ţinut sub supraveghere o perioadă mai lungă de timp”, declară medicul buzoian.

Medicul Simona Băjenaru spune că „vaccinarea este importantă”, atât pentru că scade riscul de îmbolnăvire în cazul persoanei imunizate, cât şi a faptului că se reduce riscul transmiterii comunitare.

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite