Miedul cu hamei, cea mai veche băutură alcoolică din lume. Alternativa creată de apicultori pentru băutorii de bere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Negoţ vinde produsele online  Foto Iulian Bunilă
Mihai Negoţ vinde produsele online  Foto Iulian Bunilă

Miedul, cea mai veche băutură alcoolică din lume, este rezultatul fermentării mierii de albine. Dacă este amestecată cu apă şi lăsată o vreme, se transformă în alcool. Din ce în ce mai mulţi crescători de albine produc miedul şi pentru comercializare.

Miedul este cea mai veche licoare rezultată în urma fermentării, apărută în urmă cu peste 6.000 de ani, înaintea băuturilor produse din struguri, fructe sau cereale.

Era considerată băutura zeilor, iar legendele spun că cei care o consumau deveneau nemuritori. Dacii, vikingii, toate populaţiile din Europa o consumau în antichitate, la fel, mayaşii, egiptenii care o considerau băutură foarte benefică.

Deşi miedul are un gust distinct de miere, precum vinul, dulceaţa lui poate varia, în funcţie de cât de sec este. Mierea poate fermenta în mod natural, doar datorită drojdiei din aer.

Din ce în ce mai mulţi crescători de albine produc miedul şi pentru comercializare. Printre ei este buzoianul Mihai Negoţ, care deţine o fabrică de produse pe bază de miere la Pătârlagele.

”Avem o variantă simplă, doar cu miere, apă, drojdie şi timp. Avem alte două variante cu care ne jucăm momentan. Este cel cu hamei, care să fie pe placul băutorilor de bere, să le fe uşor să guste şi miedul şi mai avem cu zmeură, pe care o luăm din zonă. Este o băutură foarte versatilă”, spune Mihai Negoţ. 

buzau

Foto Iulian Bunilă

Mihai spune că reţeta pentru obţinerea miedului este uşoară, iar ingredientele sunt la îndemâna oricărui apicultor. Este nevoie de miere, polen crud şi apă normală. Procesul seamănă cu cel al obţinerii vinului, mierea fiind sursa zahărului care dă alcoolul. 

”Băutura este sută la sută naturală, precum un vin curat. Şi conţinutul de alcool este asemănător, de 10, până la 12 procente. La început, după ce facem amestecul, are un potenţial de alcool de 5 la sută, apoi creşte în urma fermentării, iar când ajunge la parametrii doriţi îl îmbuteliem”, arată Mihai Negoţ. 

buzau

Foto Iulian Bunilă 

Mierea căpăcită se lasă o săptămână, două la fermentat, se mai amestecă, apoi iese propolisul de pe căpăceală şi se face fermentaţia. Se pune polen crud ca să fermenteze.

Miedul are un gust deosebit şi multiple indicaţii terapeutice, fiind bogat în vitaminele B, minerale, aminoacizi şi monoxid de azot.

Vă mai recomandăm şi: 

Piersici de Paraguay în sol românesc. „Toţi mi-au zis că n-o să fac nimic, dar le-am arătat că se poate şi la noi“

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite