Mierea de mană şi beneficiile acesteia. Care este originea acestui sortiment special

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mierea de mană este regina produselor pe care apicultorii le comercializează în această perioadă. Este mult mai închisă la culoare, mai puţin dulce decât mierea obişnuită şi mai scumpă. Puţini ştiu care este originea acestui sortiment special de miere.

Mierea de mană este singurul sortiment de miere care nu provine din nectarul florilor. Acest tip de miere poate să provină din două surse, principala fiind secreţiile dulci ale arborilor.

Este produsă de albine prin colectarea sevei de pe frunzele, ramurile sau trunchiul unor conifere precum bradul, pinul, molidul sau al unor foioase precum stejarul şi arţarul.

Aceste substanţe dulci, precum răşinile sau anumite substanţe lipicioase, sunt preluate de albine, mai ales în perioada de primavară şi toamnă, când florile sunt puţine sau oferă puţin nectar.

A doua sursă de miere de mană o reprezintă excreţiile dulci ale afidelor. Aşadar, mierea de mană poate avea origine vegetală, secreţia dulce a plantelor, sau animală, excreţia afidelor.

Aceste insecte minuscule extrag multă sevă, care este bogată în glucide, pe care o prelucrează cu aparatul lor digestiv, iar surplusul de zaharuri îl elimină sub formă de picături dulci, sau mană.

Mierea de mană este produsă în cantităţi mici de albine iar mulţi apicultori o combină cu sortimente florale, pentru a-i oferi dulceaţa necesară. 

”Cea mai de calitate este mierea de fâneaţă, tei şi mană de stejar. Mierea de mană este foarte sănătoasă, pentru că are în conţinutul ei multe săruri minerale şi alte ingrediente pe care mierea florală nu le are, de aceea este un pic mai scumpă”, spune Nicu Gheorghe, apicultor din Vipereşti, judeţul Buzău.
Imagine indisponibilă

Nicu Gheorghe vinde mierea de mană cu 30 de lei borcanul. „Mierea polifloră cu mană este un sortiment foarte aromat, o calitate deosebită care se face foarte rar. Singurul an în care am reuşit să facem în 22 de ani de când ne ocupăm de apicultură”, spune apicultorul buzoian.

Mierea de mană este mult mai închisă la culoare şi mai puţin dulce decât mierea obişnuită.

Din punct de vedere nutriţional, mierea de mană are în compoziţia sa de 20 de ori mai multe minerale şi oligoelemente decât mierea obţinută din nectarul florilor. 

Datorită bogăţiei de principii nutritive, mierea de mană are o serie de proprietăţi terapeutice de excepţie. Favorizează refacerea florei intestinale, oligozaharidele care intră în compoziţia mierii de mană fiind prebiotice care susţin dezvoltarea bacteriilor bune din intestin. 

Imagine indisponibilă

Antioxidanţii din compoziţia acestui tip de miere combat radicalii liberi şi reduc daunele provocate de aceştia. În acest fel, mierea de mană contribuie la menţinerea stării generale de sănătate a organismului.

Mierea de mană are acţiune antibiotică. Proprietăţile antibacteriene şi enzimele din compoziţia sa fac din această miere un agent antibacterian puternic, fiind remediul perfect în cazul tusei.

Datorită concentraţiei de substanţe bioactive, mierea de mană creşte imunitatea, fiind recomandată cu precădere în anemii, spasmofilii sau infecţii respiratorii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite