Mii de buzoieni îşi riscă viaţa din cauza clădirilor şubrezite de cutremure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe Cuza Vodă sunt cele mai multe case cu risc mare la cutremur
Pe Cuza Vodă sunt cele mai multe case cu risc mare la cutremur

Cele mai multe clădiri din centrul vechi al Buzăului s-ar putea prăbuşi la orice cutremur de o magnitudine mai semnificativă. Cu toate acestea, de aproape un deceniu, niciunul dintre proprietarii acestora nu a înceaput lucrări de consolidare. Persoanele fizice care deţin imobile puternic degradate au posibilitatea să solicite sume nerambursabile de la stat, prin intermediul primăriei, care să acopere costul proiectului de consolidare.

Primăria Buzău a realizat în anul 2005 ultima inventariere a clădirilor cu un grad ridicat de risc, în cazul unor cutremure. Expertiza tehnică, realizată de trei arhitecţi, a evidenţiat un număr de 44 de construcţii şubrede, dintre care 25 sunt case vechi de zeci şi sute de ani. 

În centrul istoric al oraşului, mai precis pe Cuza Vodă şi străzile adiacente, se află 18 dintre clădirile care s-ar putea dărâma la un cutremur nu foarte puternic. Cele mai vechi sunt case cu etaj, construite după anul 1880, de evreii care se ocupau cu negoţul în târgul Buzăului. Nu numai cei care locuiesc în aceste locuinţe se află în pericol de moarte, în cazul unui seism, ci şi trecătorii care zilnic străbat centrul istoric.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, dintre casele de pe Cuza Vodă, mai puţin de zece au fost consolidate în timp. Este vorba despre clădiri care au fost transformate în spaţii comerciale, cu investiţii exclusiv private. „Proprietarii imobilelor clasate cu grad seismic ridicat trebuie să ştie că statul subvenţionează proiectul de consolidare şi că trebuie să depună cererile la primărie. Ulterior, fiecare suportă lucrările la structura de rezistenţă din investiţii proprii”, ne-a declarat Călin Iosif, consilierul primarului municipiului Buzău.

Nu numai pe Cuza Vodă sunt clădiri cu bulină roşie, ci şi pe străzile Independenţei, Parângului, Penteleu şi Transilavaniei. De asemenea, pe lista cu clădirile şubrede din municipiu se mai află şi 19 blocuri, pentru care asociaţiile de proprietari trebuie să suporte lucrările de consolidare din fonduri proprii.

La un cutremur mai puternic, blocul 41 din Micro 14 riscă să se prăbusească. Au spus-o, chiar înainte de Revoluţie, mai mulţi experţi în construcţii angajaţi de locatari. Cu toate astea, aici locuiesc aproximativ 200 de persoane care de 20 de ani se luptă cu autorităţile să le consolideze blocul. Cele două scări au fost construite înainte de cutremurul din 1977. Structura clădirii a cedat însă extrem de repede, iar la sfârşitul anilor ‘80 experţii au constatat că locatarii sunt expuşi unor riscuri extreme. 

Rezistenţa blocurilor din Buzău, în caz de seism, diferă de la un cartier la altul, în funcţie de proiectele folosite la ridicarea lor şi de perioada în care au fost construite. Specialiştii spun că rezistenţa depinde nu numai de intensitatea unui cutremur, ci şi de traiectoria pe care o are unda seismică. 

Cele mai expuse sunt blocurile construite înaintea cutremurului din 1977, când multe blocuri din oraş s-au construit "după ureche" iar prescripţiile tehnice nu erau atât de avansate. Experţii spun că cele mai rezistente blocuri din Buzău sunt cele ridicate după 1977, inclusiv cele din panouri de mari dimensiuni. Cele mai multe blocuri ridicate după această metodă sunt în cartierele Broşteni, Dorobanţi, Micro 3, Mirco 5 şi Micro 14 şi parţial bulevardul Unirii.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite