Mii de localnici dintr-o comună buzoiană, fără medic de familie din cauza primarului şi a Casei de Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii medicului Maria Uşurelu vin la cabinet pentru reţete la preţ întreg Sursa Ionica Tarău
Pacienţii medicului Maria Uşurelu vin la cabinet pentru reţete la preţ întreg Sursa Ionica Tarău

Peste 3.000 de localnici din comuna buzoiană Merei au rămas fără medic de familie, în urma unei decizii controversate a primarului şi incapacităţii Casei Judeţene de Sănătate Buzău de a gestiona criza. Oamenii îşi cumperă medicamente cu preţ întreg şi plătesc fiecare consultaţie la specialişti

Maria Uşurelu, în vârstă de 74 de ani, este medic de familie în Merei de peste 40 de ani şi avea în evidenţă, până la începutul acestui an, peste 3.800 de pacienţi asiguraţi. La începutul verii, s-a trezit fără contract de închiriere a spaţiului din dispensarul Merei, în urma unei înştiinţări semnate de primarul comunei.

Pentru că se apropia şi termenul de reînnoire cu Casa de Asigurări de Sănătate a contractului de muncă, doctoriţa Uşurelu a solicitat încă din luna martie Primăriei să-i prelungească printr-un nou act adiţional dreptul pentru acel spaţiu, astfel încât să poată depune la CJAS un dosar complet. Nu i-a fost admisă cererea, primarul Ştefan Chircă, cel care a dispus rezilierea vechiului contract, motivând că doar în urma unei licitaţii poate fi ocupat din nou acel spaţiu, astfel că întârzierea i-a pricinuit doctoriţei Uşurelu întreruperea relaţiei cu CJAS şi pierderea pacienţilor.

”Eu am avut din martie cerere de prelungire a contractului pentru spaţiu, pentru că se apropia termenul, 16 iunie. După aceea, Casa de Asigurări de Sănătate, nemaiavând actul pentru spaţiu, mi-a suspendat contractul de muncă. Am obţinut iar spaţiul, prin licitaţie, iar acum aştept ca CJAS Buzău să-mi facă un nou contract de prestări servicii, dar nu ştiu de ce se tergiversează”, spune medicul Maria Uşurelu.
buzau

Problema spaţiului a fost rezolvată prin câştigarea licitaţiei de către doctoriţa Uşurelu, nemaifiind alt pretendent, însă acum CJAS Buzău anunţă că legea nu permite chiar aşa de uşor reluarea contractului pentru UAT Merei cu acelaşi medic. 

”Problema spaţiului s-a rezolvat, însă la trei săptămâni după expirarea contractului de prestări servicii cu Casa de Asigurări. De faţă cu mine, directorul CJAS l-a sunat pe primar, când încă se putea face ceva, să-mi dea un act adiţional pentru astea trei săptămâni, ca să nu-mi suspende Casa contractul, însă domnul primar nu a vrut, motivând că vrea să igienizeze între timp dispensarul”, a precizat medicul Uşurelu.

Pacienţii din Merei ai doctoriţei Maria Uşurelu se plâng că, de când cu problemele apărute între medicul lor, primărie şi Casa de Sănătate, trebuie să îşi cumpere medicamente cu preţ întreg, iar vizitele la specialişti nu mai sunt gratuite pentru că nu are cine să le mai dea trimiteri. 

buzau

Pentru toate aceste neplăceri, îi cer socoteală primarului, însă, acesta, la rândul său, aruncă vina pe Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pe care o acuză că, fără explicaţii, trenează contractarea serviciilor medicale pentru asiguraţii din Merei rămaşi pe dinafară.

„Nu mă interesează dacă rămâne doamna doctor Uşurelu în Merei sau nu, ci să se rezolve problema. Doamna vine în continuare la dispensar, pentru că a închiriat pentru încă trei ani spaţiul, însă nu poate da decât reţete necompensate. Casa de Asigurări să facă mai repede ceva, să trimită medic de familie aici, eventual să permită funcţionarea unui punct de lucru pentru alt medic”, spune primarul Ştefan Chircă, primarul din Merei.

image

Acesta este convins că decizia de a rezilia contractul de închiriere, gest care a generat suspendarea relaţiei doctoriţei Uşurelu cu Casa de Sănătate, a fost în limita legii, astfel că nu are ce-şi reproşa.

Este în discuţie aducerea unui alt medic de familie la Merei sau reluarea relaţiei contractuale cu medicul Maria Uşurelu, dar cu începerea de la zero de către aceasta a procedurii de înscriere a tuturor pacienţilor, aceştia nemaifiind în lista sa după rezilierea vechiului contract.  

”Când a rezolvat această condiţie a spaţiului, începuse noua contractare iar dânsa nu mai avea nici listă de pacienţi. S-a încercat rezolvarea în condiţii legale şi în termen scurt dar nu s-a găsit nicio cale. Singura soluţie pentru pacienţi este să se înscrie la alt medic care are contract cu Casa, iar pentru doamna doctor, să o ia de la capăt, dar nu în aceeaşi comună”, ne-a declarat juristul Radu Vâlculescu, purtătorul de cuvânt al CJAS Buzău.

În timp ce foştii pacienţi ai doctoriţei Uşurelu strigă disperaţi că au nevoie de reţete compensate sau trimiteri pentru a beneficia de consultaţii gratuite în cabinete de specialitate, toţi cei responsabili ridică din umeri, invocând stricteţea legislaţiei în acest domeniu.

„Nu ştiu de ce se vehiculează cu nu aş mai avea pacienţi. Eu am aflat că mai figurez în evidenţele CNAS cu 1.932 de pacienţi. Nu s-a mutat nimeni nicăieri, nu a venit nimeni să solicite cerere de transfer în afară de câteva cazuri majore. Nu înţeleg unde este problema”, este reacţia medicului Maria Uşurelu.

Un singur medic mai este în Merei, însă acesta nu poate acorda îngrijiri şi elibera reţete pentru toţi cei 6.800 de locuitori ai comunei. 

Între timp, vestea că mii de oameni din localitatea buzoiană au rămas fără medic de familie a ajuns şi la urechile şefilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care au dispus un control la nivelul CJAS Buzău. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite