Ministrul Agriculturii dă undă verde înfiinţării Băncii de Gene din Buzău. Vestea bucură asociaţiile de fermieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă
Arhivă

Banca de Gene de la Buzău va primi finanţare în acest an pentru a funcţiona cu 30 de cadre, aşa cum prevede proiectul de înfiinţare a noii instituţii. Promisiunea a venit de la ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei întâlniri de lucru cu cercetătorul Costel Vânătoru, iniţiată de parlamentarii liberali de Buzău.

Decizia a fost salutată de toate asociaţiile producătorilor de legume din ţară.

Prezenţi, miercuri, la o întrunire cu ministrul Adrian Oros, reprezentanţii  asociaţiilor de legumicultori din Vidra, judeţul Ilfov, precum şi cei din judeţul Olt, au ţinut să salute decizia Ministerului Agriculturii de a da undă verde înfiinţării Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale de la Buzău.

Proiectul fusese abandonat de autorităţi, la sfârşitul anului 2019, deşi exista o Hotărâre de Guvern de înfiinţare a Băncii de Gene la Buzău, chiar şi un sediu pentru această unitate.

”Pentru spaţii protejate importăm 95 la sută dintre seminţe, neavând creaţii româneşti, iar pentru câmp, undeva la peste 60 la sută sunt din afară. De aceea trebuie să refacem baza de seminţe româneşti, să reabilităm soiurile româneşti, iar ei au înţeles că pot prospera dacă producem seminţe în România şi refacem aceste branduri de creaţii româneşti, fie că vorbim de varza de Buzău autentică, de pepenii tradiţionali, de prazul de altădată, de tot ce aveam în trecut şi era apreciat în piaţă. Asociaţiile susţin acest proiect pentru că ştiu că este o adevărată resursă”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene. 

 

Banca de Gene îi va ajuta pe fermierii din toată ţara  care în prezent sunt nevoiţi să importe seminţe de legume şi zarzavaturi. Unitatea va duce la salvarea şi păstrarea soiurilor autohtone.

”Asociaţiile profesionale aşteaptă acest proiect al Băncii de Gene deoarece noi importăm cantităţi mari de seminţe, seminţe care sunt scumpe, şi nu întodeauna au gustul şi aromele legumelor româneşti. Populaţia a început să ceară legumele tradiţionale şi, sigur, Banca de Gene este cea care poate asigura seminţele legumelor adevărate româneşti, cu certificat de autenticitate”, declară cercetătorul Costel Vânătoru.

Cercetătorul buzoian spune că instituţia care va funcţiona cu 30 de angajaţi va deveni principala resursă de seminţe atât pentru producătorii cu suprafeţe mari de teren, cât şi pentru cei care vor să aibă în grădini roşiile, vinetele sau castraveţii care se cultivau odinioară.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite