Buzău

articolul anterior articolul urmator

Model de învăţământ dintr-o ţară scandinavă, experimentat în câteva şcoli din Buzău

5
21 Jan 2021 19:24:28
Autor: Iulian Bunila
Sursa Stanford News - Stanford University
Sursa Stanford News - Stanford University

O noutate pentru sistemul de învăţământ din municipiul Buzău este pregătită de Primărie. Aceasta doreşte să înfiinţeze, la toamnă, primele trei grupe de grădiniţă şi primele trei clase pe modelul de învăţare finlandez, considerat cel mai bun din lume.


În derularea acestui proiect, administraţia buzoiană va beneficia în mod direct de sprijinul ambasadei Finlandei în România.

Primăria Buzău a finanţat documentarea în Finlanda pentru şase directori de grădiniţe şi un grup de învăţători.

În Finlanda nu se pune accentul pe elevii cu performanţe la învăţătură, ci, dimpotrivă, prioritară e săltarea celor mai slabi. 

Cei mai buni elevi sunt implicaţi de către cadrele didactice în ajutorarea celor rămaşi în urmă. De asemenea, în ţara nordică este stimulat lucrul în echipă, nu individual.

Cei mai buni elevi sunt implicaţi de către cadrele didactice în ajutorarea celor rămaşi în urmă. De asemenea, în ţara nordică este stimulat lucrul în echipă, nu individual.

Cadrele acestei şcoli determină dezvoltarea aptitudinilor şi atitudinilor care să permită învăţarea pe tot parcursul vieţii. Lucrează în parteneriat strâns cu părinţii, sprijinindu-i în educaţia copiilor lor şi îndrumă fiecare copil să devină un membru responsabil şi implicat în societate..

Dascălii urmăresc că fiecare copil să-şi atingă potenţialul în contextul propriului ritm de dezvoltare şi susţin educaţia incluzivă, nefiind discriminări din niciun punct de vedere. Sunt create contexte educaţionale în care
copilul să-şi crească stima de sine şi satisfacţia împlinirii.


Vă recomandăm să mai citiţi:

Ardeiul iute, planta din trusa de urgenţă. Beneficiile explicate de cercetătorii staţiunii legumicole din Buzău

Magia globurilor personalizate. Peisajele de iarnă şi figurile cu Moş Crăciun sunt cele mai cerute modele VIDEO


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

nihil sine deo
21.01.2021, 19:33:33

pai d aia cauta aitisti ca disperatii, de un´sa i creasca singuri in halul asta,daca intr o clasa de 30 de copii sunt 10 slabi de cap si puturosi, ceilalti tre sa se dea dupa ei, irosindu si astfel potentialul.Daca asta e cel mai bun sistem din lume, inseamna ca aia care fac criteriile sunt vai de capul lor.Normal ar fi, ca elevii sa fie separati in fcie de capacitati. Cei deosebiti sa fie stimulati pt a deveni mari specialisti, in timp ce aia slabi la minte sa fie mentinuti pe linia de plutire pt a avea o meserie si ocupatie concreta in viitor.

-6 (8 voturi)
Camelia Sorescu
21.01.2021, 19:46:58

Să dea Dumnezeu să nu ajungem să facem icoană din sistemul de învățământ scandinav pentru că bine nu ne va fi și ne vom distruge copiii iremediabil. Societățile nu sunt ingrediente asemenea mărarului, sării, piperului, tarhonului și restul ca să le amestec și să obții mâncăruri. Din contră, fiecare construct social-cultural și condiționările sale genetice au niște însușiri specifice care trebuie să se reflecte în educație. În momentul în care globalizăm însă educația sub diferite pretexte, că la unii ar merge extraordinar de exemplu, riscăm să ne gripăm permanent motorul viitorului noilor generații prin conflict, inadaptare, ignoranță și autosuficientă, sfârșind în cele din urmă prin a ne întreba de ce oare noile generații sunt atât de diferite de cele vechi și de ce pare că societatea se prăbușește. În Scandinavia deja începe să se renunțe la scrisul de mână, ceea ce e o crimă la adresa dezvoltării cognitive a copiilor. Relația dintre scrisul de mână și stadiul developmental neurologic a fost îndelung studiată și apreciată ca fiind pozitivă. Dar trăim în epoca în care statul național dar mai ales cel european ne vor proști, snobi și consumatoriști. Și foarte obedienți și ascultători desigur.

-5 (5 voturi)
nihil sine deo
21.01.2021, 20:56:32

in fata i vopsit gardu, inauntru i leopardu, cam asa se poate caracteriza invatamanyul din tarile astea . Metodele de predare sunt in asa fel incat sa te iei de bracinare cu profesorul si sa l consideri "prieten". In plus nu se dau note pan´la liceu ceea ce inhiba din start spiritul competitional al elevilor. Vii la scoala ca la teatru. In alta ordine de idei, scolile sunt segregate. Neaosii isi scot copiii din scolile unde procentul de copiiide imigranti a atins un nivel critic, si i muta la scoli private sau semiprivate, unde se face scoala cat de cat.si unde ordinea nu este permanent perturbata de copii -problema provenind din binecunoscutele medii socio-etnice. Nu spun ca invatamantul romanesc e cel mai bun, din contra, dar sa ajungi sa juisezi la vederea unor lucruri care nu sunt in realitate ceea ce par a fi , mi se pare o dovada de autoinjosire . Daca ai un copil a carui inteligenta zburda, nu un geniu, cum sa l tii intr o clasa in care ritmul invatarii este infranat din filozofia infecta multiculti-socialista, doar pt ca exista copii carora nu le place scoala sau sunt idioti.

-6 (6 voturi)
nae
21.01.2021, 21:09:28

Și până la urmă, de ce este sistemul finlandez de învățământ cel mai performant din lume, doar pentru că elevii mai buni îi ajută pe cei slabi ( din gràdinițe) ? Mai departe ce se întâmplă, este Finlanda pe primul loc la dezvoltare științifică , au cei mai puțini repetenți în școli, cel mai mic șomaj, cel mai înalt nivel de trai ? După ce criterii se avaluează performanțele unui sistem de învățământ ?

-1 (1 vot)
nihil sine deo
21.01.2021, 21:48:58

dupa criteriile pisa. Multiculti,socialism, anti-ala, anti-celalalt.Sa fim seriosi. Cel mai bun sistem de invatamant e in sua. Competitie, competitie si iar competitie.

-4 (6 voturi)
Modifică Setările