Buzău

articolul anterior articolul urmator

Moţul tomatelor naşte controverse: stimulare chimică sau trăsătura unui hibrid bulgăresc? VIDEO

2
7 Jun 2021 14:17:13
Autor: Iulian Bunila
Roşiile Prekos au un ţugui mai mic
Roşiile Prekos au un ţugui mai mic

Din ce în ce mai mulţi clienţi din pieţe evită să cumpere tomate ţuguiate, convinşi că moţul ar fi un indiciu al stimulării plantei cu chimicale, pentru coacere rapidă. Au dreptate doar pe jumătate, spun specialiştii, care susţin că există cel puţin o varietate de tomate cu acel mucron, ce-i drept, nu foarte pronunţat.

În pieţe, iau naştere frecvent adevărate dispute între comercianţi şi clienţi despre toxicitatea roşiilor cu moţ. De fiecare dată, oamenii sunt liniştiţi din spatele tarabelor cu explicaţia că ţuguiul tomatei este doar o trăsătură a hibridului Prekos. 
 
Horticultorii confirmă existenţa acestui mucron la roşiile bulgăreşti Prekos, pe care mulţi legumicultori români le aleg pentru gustul plăcut şi mai ales caracterul timpuriu.
 
”Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de gena B. Practic, este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Moţul este însă mai mic şi apare la 20 la sută dintre roşiile de pe o plantă”, spune Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău. 
 
Potrivit specialiştilor, Prekos F1 este un hibrid foarte timpuriu, recomandat pentru producţia de primăvară în sere şi solarii. Această varietate de tomate ajunge la maturitate în 95 de zile de la semănare. 
 
Unii dintre legumicultori se feresc să cultive hibridul cu această trăsătură, pentru a evita reacţiile negative ale clienţilor care au impresia că toate roşiile ţuguiate sunt stimulate chimic.
”Eu îl evit pentru că există acea confuzie că sunt tratate cu anumite substanţe care le grăbesc coacerea. La noi, doar dacă face un pic de moţ lumea întreabă dacă nu cumva le-am dat cu ceva” spune Mircea Tatu, fermier din judeţul Buzău.
Mircea Tatu spune că la Prekos moţul este mic Foto: I. Bunilă
 
Acesta recoltează tomate din solariile proprii de la jumătatea lunii martie. Spune însă că la această performanţă a ajuns prin investiţii mari în spaţii încălzite şi metode naturale dar scumpe de polenizare şi  fertilizare.
 
”Noi creştem roşiile destul de natural. Aici nu se stropeşte cu nimic. Vedeţi bondarii circulă prin solar tot timpul? Dacă ar fi cea mai mică susbtanţă chimică, bondarii ar muri”, spune legumicultorul din Buzău.
 
Pentru a face diferenţa între o roşie maturată forţat şi una din varietatea bulgărească, horticultorii ne sfătuiesc să fim atenţi dacă are moţul foarte pronunţat, cep lemnos în interior, vinişoare verzui  şi lipsesc seminţele. Aceste semne indică intervenţia cu substanţe de stimulare asupra tomatei.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Tineri fugiţi din izolare, sancţionaţi după ce au fost găsiţi într-o parcare. O ceartă între ei a atras atenţia unor poliţişti
 
„Biblia“ vaccinului anti-COVID, tradusă pe înţelesul oamenilor de către preoţi

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mihai Popescu
7.06.2021, 15:02:33

Bre dar noi platim f. multe organe ale statului care ar trebui sa verifice si sa vegheze asupra securitatii alimentare. Pt. ce le dam acesti bani daca ei nu isi fac treaba ? Noi nu avem cum sa verificam alimentele. Noi doar platim alimntele si pe astia care trebuie sa-siu faca treaba.

+3 (3 voturi)
Constantine Constantine
7.06.2021, 18:36:56

Semintele de rosii bulgaresti Prekos exista si au acel tugui. Care daca are niste caracteristici negative, este clar urmare a folosirii unor substante chimice de genul stimulatorilor sau hormonilor de crestere ce fac ca consumul acestor rosii sa aiba urmari negative si pentru organismul uman. Inasa vreau sa va spun ceva .Prekos sint niste seminte hibrid F 1 care dau rosii extratimpurii in conditii de solar/sera.Numai ca in goana dupa profit, ca sa iasa cit mai repede pe piata se maresc cantitatile de stimulatori de crestere si coacere precum si cele de ingrasaminte chimice la care se adauga obligatoriu pesticide impotriva buruienilor si insectelor sau cele de intretinere.Cam asta contin primele rosii autohtone ce apar pe pprima oara pe tarabe.Dar sint semintele Prekos cu motul lor un pericol? In nici un caz! Eu cultiv in fiecare an citeva tufe prin rasad pus in gradina fara pesticde si va asigur ca au tugui si sint foarte deliciose.Si inainte vreme existau rosii cu tugui.Prin anii 50 cind locuiam in Floreasca unde aveam o gradina mare, tata mergea la gradinarii bulgari din Dudesti-Cioplea de unde procura fel de fel de rasaduri intre care si un soi de rosii cu mot pe care le planta dupa 1 mai.Ulterior primele rosii din seminte din soiul Inima de Bou aveau si ele tugui! Si mai erau si gustoase.Dar nu se foloseau pesticide si stimulatori.Nici nu erau atit de multi daunatori.Noi foloseam gradina pentru consumul propriu.Ingrasam pamintul cu balegar de cal pe care il luam de fostele grajduri din Ancuta Baneasa ce deserveau hipodromul local.In rest apa, soare si... sapa! Si nu se supara nimeni ca aveam rosii pe masa doar dupa 15 iunie.Astazi obrazul subtire cu...chimicale se tine.Si un sfat pentru voi.Nu cumparati rosii cu tugui daca acesta e vinat si usor lemnificat.Acest lucru indica ca rosia e supradozata si se afla in suferinta. Cu cit kilogramul costa mai mult cu atit cantitatea de chimicale este ma mare caci producatorul trebuie sa-si scoata cheltuielile pentru ca in ziua de azi pesticidele sint scumpe.

+1 (1 vot)
Modifică Setările