Buzău

articolul anterior articolul urmator

Mutanţii din livezi. Ce s-a întâmplat cu vestitele corcoduşe din Bărăgan FOTO

3
19 May 2021 03:42:26
Autor: Iulian Bunila
Localnicii din Smeeni sunt uimiţi de ”arătăniile” din corcoduşi Foto I.Bunilă
Localnicii din Smeeni sunt uimiţi de ”arătăniile” din corcoduşi Foto I.Bunilă

În lumea vegetală, nu doar seceta este periculoasă, ci şi umiditatea, care în anumite condiţii poate genera anomalii nemaiîntâlnite. Corcoduşele, de exemplu, au crescut peste măsură şi au forme ciudate. Specialiştii presupun că fenomenul este provocat de o ciupercă.

Rar li s-a întâmplat până acum gospodarilor din satele Bărăganului ca în loc de corcoduşe să găsească în pomi fructe care seamănă mai degrabă cu nişte păstăi. 
 
Uimitor este că neobişnuitele fructe, care nici nu au apucat să formeze sâmburi, se usucă repede şi cad de pe crengi. 
 
”Corcoduşe cu forma asta nu am mai văzut. Erau alte variante de deformare a fructelor din cauza unor ploi acide sau a frigului. Acum am văzut pentru prima dată să semene cu nişte păstăi”, spune Ion Stănescu, gospodar din Smeeni. 
 
GALERIE FOTO CU CORCODUŞELE-MUTANT
 
Astfel de fructe ciudate, numite chirtoci în această regiune a ţării, au fost semnalate în tot judeţul Buzău. În timp ce oamenii de la ţară pun mutilarea frucelor pe seama ploilor acide, specialiştii în horticultură spun că de vină ar fi o ciupercă.
 
”Sunt anomalii, le-am putea spune. Această caracteristică a fructului, care este mult mai dezvoltat decât era normal şi diferă inclusiv forma, aspectul, culoarea, e dată de o ciupercă, taphrina pruni, care se manifestă în condiţii specifice de climă. Practic, anul acesta, dezvoltarea acestei ciuperci a fost favorizată de temperatură, umiditate, dar şi de polenizare deficitară”, explică horticultorul Costel Vânătoru.
 
Foto Iulian Bunilă 
 
Corcoduşii din curţile oamenilor vor rămâne în scurt timp fără fructe, după cum observă deja gospodarii din Buzău. Ei se gândesc că vor avea mai puţine fructe pentru pus la fermentat apoi la distilat, ca să producă ţuica.
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cercetătorii buzoieni au creat usturoiul Benone, cu gust dulce, acrişor şi iute. Legumicultorul care l-a comandat este fan Benone Sinulescu, rapsodul Buzăului

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ionel Marcu
19.05.2021, 09:43:40

După ce mi-am inventariat toate speciile de pomi fructiferi și arbuști fructiferi din grădină, circa 30 de specii de zonă temperată, tot ce am găsit pe internet în ultimii 10-12 ani, am constatat cu stupoare că îmi lipsește tocmai corcodușul. Acum am și un corcoduș dar nu e încă pe rod. Poate la anul!

-6 (6 voturi)
Asul de trefla
19.05.2021, 15:04:52

Am vazut fenomenul asta si intr-un corcodus de Bucuresti asa ca situatia nu se aplica doar pentru Buzau.

Ionica Porumbel
19.05.2021, 17:00:35

Seamănă cu un deget arătat celor care vor fi nevoiți să bea mai puțin. Mediul se reinventează.

Modifică Setările