Buzău

articolul anterior articolul urmator

O ciupercă devastatoare atacă ulmii din cel mai mare parc al Buzăului. „E pandemie”, avertizează primarul

2
5 Dec 2021 06:29:34
Autor: Iulian Bunila
Foto: I. Bunilă
Foto: I. Bunilă

Ulmii din Pădurea Crâng, plămânul verde al municipiului Buzău, cad pe rând pradă unei infecţii cu o ciupercă devastatoare, ale cărei efecte sunt vizibile. Tăierea copacilor bolnavi este singura soluţie viabilă, conform cercetărilor curente.

Direcţia Silvică Buzău a anunţat, de curând, că este nevoită să taie în continuare o parte dintre ulmii din Pădurea Crâng, pe care o administrează.
 
Este vorba despre copacii afectaţi de o ciupercă, Ophiostoma Novo Ulmi, aceeaşi care a măcinat de-a lungul ultimilor ani mii de arbori din pădurea de la marginea municipiului.
 
Ophiostoma Novo Ulmi se transmite prin spori, care fie sunt transportaţi de vânt, fie de către gândacii de copac şi ajung să afecteze întreg trunchiul copacului, până la rădăcină.
 
În faţa bolii care s-a răspândit extrem de rapid şi care a cuprins zeci de hectare din cel mai mare parc al oraşului, specialiştii nu au decât soluţia de a tăia toţi arborii uscaţi.
 
„Odată cu uscarea arborilor, aceştia nu mai îndeplinesc o funcţie în ecosistem, ci îşi încep degradarea biologică inversă şi nu reprezintă decât un pericol pentru populaţia din zonă, fiind o necesitate extragerea tuturor arborilor uscaţi”, a declarat Constantin Moiseanu, directorul Direcţiei Silvice Buzău.
 
Extragerea ulmilor bolnavi se va realiza până la data de 31 decembrie 2021, urmând faza de împădurire. Numărul precis al copacilor afectaţi nu a fost încă determinat, astfel că reprezentanţii Direcţiei Silvice nu ştiu deocamdată câţi puieţi sunt necesari plantării. 
 
„În funcţie de controlul anual pe care îl vom face în zonele care rămân cu goluri, vom planta necesarul de puieţi”, a spus Constantin Moiseanu.
 
Primarul Buzăului, Constantin Toma, spune că situaţia copacilor din Crâng nu este una recentă şi avertizează că pădurea se usucă într-un ritm îngrijorător de ani buni. 
 
„În Crâng avem o pandemie precum cea de Covid. Ce facem cu arborii bolnavi? Îi lăsăm să-i infecteze şi pe ceilalţi sănătoşi sau îi izolăm?”, a spus Toma.
 
Semnele de îmbolnăvire a ulmilor din pădurea Crâng au apărut în urmă cu mai mulţi ani. De la primul copac pus la pământ au trecut patru ani, iar de atunci în locul ulmilor doborâţi, Direcţia Silvică Buzău nu a plantat nici măcar un arbore. 
 
Vă recomandăm să mai citiţi: 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Cristi Cristi
5.12.2021, 10:34:02

Asta da masura de protectie nu ce au instituit conducatorii nostri mult iubiti vis-a-vis de corona. Bolnavii trebuiau internati in lagare si lasati sa crape apoi arsi in crematoriile construite dupa modelul german de la Auschwitz.Cei nevaccinati decapitati si arsi si ei la randul lor.Hai,terminati treaba murdara inceputa ?

-11 (11 voturi)
Cristi Pavel
6.12.2021, 14:59:32

E furt ca-n codru. Cum mi-am dat seama? Persoanele acelea care taie (cred că tot ce vine la rând) iau numai ce e bun. Crăcile și alte mărunțișuri le lasă de izbeliște prin padure. Așa se face curățarea arborilor bolnavi? Se ia numai trunchiurile groase? Nu este afectat tot copacul de așa-zisă ciupercă? Tot felul de personaje dubioase cu căruțe, vorbesc urât și mișună prin Crâng, cică "ajută" la evacuarea lemnului din pădure. Omul ieșit la plimbare se uită mirat și nici măcar nu se întreabă dacă e legal ca ăia să taie lemne în neștire. Dacă asta e soluția propusă de "specialiștii" înseamna că Buzăul nu mai are nici o resursă umană de calitate.

-9 (9 voturi)
Modifică Setările