O treime din populaţia judeţului Buzău se aprovizionează cu apă din fântâni, izvoare sau instalaţii proprii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Direcţiei de Sănătate Publică Buzău arată că din cei 432.054 de locuitori ai judeţului, nu sunt racordaţi la o reţea de apă potabilă 136.596 de locuitori, adică 31,61% dintre buzoieni.

În primul semestru al anului 2019, monitorizarea calităţii apei, distribuită în scop potabil populaţiei din judeţ a evidenţiat faptul că există 13 comune care nu au instalaţii centrale de aprovizionare cu apă (Amaru, Brăeşti, Buda, C.A. Rosetti, Florica, Largu, Mihăileşti, Odăile, Racoviţeni, Ruşeţu, Scutelnici, Ţinteşti şi Ziduri) şi 70 comune care au instalaţii centrale, unele dintre ele având mai multe surse de apă”, se precizează în documentele DSP Buzău.

În prezent sunt 93 instalaţii centrale care distribuie populaţiei apa cu toţi parametrii conformi şi au autorizaţii sanitare de funcţionare vizate la zi. Mai sunt autorizate sanitar cu derogare alte 3 instalaţii centrale: una la Bălăceanu şi două la Cochirleanca, toate cu derogare la parametrul Bor. 

Conform legislaţiei sanitare în vigoare, Direcţia de Sănătate Publică Buzău a înaintat primăriilor în cauză notificări cu privire la obligativitatea acestora de a lua toate măsurile necesare pentru asigurarea calităţii apei precum şi de avertizare a populaţiei prin afişare, la loc vizibil şi protejat, conform analizelor efectuate de către DSP, a înscrierii ”apă potabilă” sau “apa nu este bună de băut”.

Din fântânile publice din judeţ au fost recoltate şi analizate chimic sau microbiologic 93 probe, din care 56 au fost necorespunzătoare la concentraţiile de amoniu, nitriţi, nitraţi, bacili coli, Escherichia coli, enterococi.

Riscul sanitar reprezentat de consumul apei cu amoniu, nitriţi, nitraţi peste limitele maxime admise este apariţia de intoxicaţii acute grave la copiii din grupa de vârsta 0 – 3 ani şi afectarea stării de sănătate a populaţiei cu boli cronice, la care există riscul să apară « boala apei » manifestata prin: greţuri, vărsături, dureri de cap (cefalee), ameţeli şi anemie. 

Acest risc a fost comunicat de catre DSP Buzău atât primăriilor, cât şi populaţiei din tot judeţul prin intermediul medicilor de familie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite