Buzău

articolul anterior articolul urmator

Panică printre beneficiarii de ajutor social, după anunţul ministrului Raluca Turcan că le va găsi serviciu celor apţi de muncă VIDEO

32
22 Jan 2021 11:32:22
Autor: Iulian Bunila
Foto Iulian Bunilă
Foto Iulian Bunilă

Dintre cei două sute de mii de oameni trăiesc din mila statului, nu toţi sunt cu adevărat nevoiaşi. Asta cred actualii guvernanţi, care au dispus autorităţilor din teritoriu să reevalueze dosarele asistaţilor social. Astfel, cei care primesc bani de la stat dar sunt apţi să lucreze ar putea fi nevoiţi să meargă la muncă.

Informaţia a ajuns şi la urechile soţilor Nicolae şi Maria Siţă, doi localnici din comuna buzoiană Vadu Paşii, beneficiari de mulţi ani ai ajutorului social.
 
Pe cei doi i-am găsit adunând surcele de pe marginea unui canal de irigaţii. Spun că trăiesc din ajutorul social iar banii nu le ajung pentru lemne de foc. 
 
Se plâng că abia dacă îşi permit pâinea din banii daţi de stat, alimentele necesare traiului şi pentru astâmpărarea viciilor. 

„Mai mult ne împrumutăm, de la banii lor. Te împrumuţi, îi dai pe două, trei pâini, un kil de zahăr, ulei. Mai ales dacă fumezi, ţigara e scumpă, mai bei o ţuică pe frig”, spune Nicolae.
 
Nicolae are 58 de ani, iar soţia lui este cu şase ani mai tânără. El a lucrat măturător la o firmă de salubrizare din oraşul Buzău, iar de câţiva ani se numără printre beneficiarii venitului minim garantat. 
 
„Trăim de pe azi pe mâine. Luăm 255 de lei, două persoane, eu şi soţia, atât”, se plânge Nicolae.
 
”Cam puţini bani luăm. Zic mereu că ne măresc, dar nu ne măresc deloc. Trebuie să luăm şi lemne, mai mergem şi noi în oraş şi nu ne ajunge de nimic”, completează Maria.
 
Vestea că Ministerul Muncii vrea să le reanalizeze dosarele a ajuns şi la urechile soţilor Nicolae şi Maria Siţă. 
 
Cei doi localnici din Vadu Paşii sunt aproape siguri că îşi vor păstra indemnizaţiile chiar şi după ce le va fi reevaluată situaţia. Sunt hotărâţi să convingă comisia că sunt prea bolnavi pentru a munci o lună întreagă.  
 
„Cum sunt eu, vai de capul meu! Sunt bolnavă cu inima şi nu pot să fac efort mult, mult, aşa”, spune Maria. Nicolae spune că că oboseşte repede, din cauza unei boli la plămâni. De aceea, nu va putea merge la serviciu. 
 
„Eu m-aş duce cu plăcere la treabă dar nu pot, soţia e bolnavă, eu sunt bolnav. Obosesc repede, pentru că am ceva la plămâni. Dacă acum mă duc să iau tratament, nu am cu ce să îl iau. Mă dor şi picioarele foarte tare”, mărturiseşte Nicolae Siţă.
 
Ministerul Muncii pregăteşte evaluarea ajutoarelor sociale, ministrul Raluca Turcan precizând că vor fi identificaţi beneficiarii de ajutoare care se află în situaţii cu adevărat vulnerabile şi vor fi găsite soluţii pentru creşterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor care pot munci.
 
”Suntem în etapa de pregătire a campaniei naţionale de evaluare a ajutoarelor sociale, care va demara în curând în toată ţara cu echipe mixte ale Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, Inspectoratelor teritoriale de muncă şi Agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă”, anunţă ministrul.
 
Raluca Turcan spune că a discutat cu reprezentanţii Asociaţiilor Oraşelor, Municipiilor şi Comunelor din România, despre obiectivele acestei campanii şi despre modul de lucru.
 
Conform lui Turcan, vor fi identificaţi, în primul rând, beneficiarii de ajutoare sociale care se află în situaţii cu adevărat vulnerabile, fiind inapţi de muncă, persoane cu vârstă de pensionare sau care au în întreţinere copii mici. ”Pentru această categorie de beneficiari, vom identifica măsuri integrate de sprijin pentru a reduce gradul de vulnerabilitate”, explică ministrul.
 
În al doilea rând, vor fi găsite soluţii pentru creşterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor de ajutor social care pot munci.
 
Citeşte şi:
 
Tineri fugiţi din izolare, sancţionaţi după ce au fost găsiţi într-o parcare. O ceartă între ei a atras atenţia unor poliţişti
 
„Biblia“ vaccinului anti-COVID, tradusă pe înţelesul oamenilor de către preoţi

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

J0369 Wollf
22.01.2021, 11:56:36

😂😂😂😂😂😂....gata cu betiile pe banul contribuabilului...gata cu pomenile in stil PSD...mai munciti fratilor ca aia tara este unde este...

+4 (14 voturi)
contributor contributor
22.01.2021, 12:47:58

Mai terminati cu aceste false invinuiri... În RSR, sunt doar 250.000 de "asistati". Excesele si trisarea trebuie, cu siguranta, combatute, dar dincolo de fumigena "asistatilor" se ascund zeci de mii de lenesi cumetriti ce poarta inutil dosare dintr-un birou intr-altul, sunt zeci si sute de mii de mii de fraude fiscale, furturi reale a "gulerelor albe" (albe sunt doar gulerele !) sau mai putin albe, care au reusit (si reusesc) sa ascunda în paradisurile fiscale zeci de miliarde de euro. Am zis : "zeci de miliarde". Anchetele internationale (si procesele de rigoare) sunt marturie. Doar ca în RSR clica cleptocratilor a strivit de mult cinstea si demnitatea, iar judecarea celor care ne fura viitorul, a ajuns un circ ieftin si plin de cinism. În mocirla clanurilor coruptiei românesti, dreptatea judecatii este imposibila. Cititi presa (cât o mai fi ramas din ea, cu acest nume...) : în fiecare zi alte mijloace de înselaciune apar la lumina zilei. De la mic la mare, se fura "ca în codru". Infractorii sunt de fiecare data cu câtiva pasi înaintea legii (si ea maltratata de tâlharii politici ai ultimilor 30 de ani). Dragnea e la puscarie, dar ca el sunt alte mii si zeci de mii. Asa ca, mai lasa-ti-i pe "asistatii" Romaniei deoparte. Problema noastra, a tuturor, nu este existenta unei masuri juste, de asistenta a celor mai slabi, ci CORUPTIA GENERALIZATA din societate, dar si din sufletele noastre. Nu va mai ascundeti si nu mai negati evidentele. Seara, asezati-va în fata oglinzii cugetului dumneavoastra si faceti inventarul coruptiei personale. Faceti inventarul tradarii fata de sine. Faceti inventarul minciunilor spuse si/ sau disimulate, doar într-o singura zi a existentei voastre. Faceti inventarul lipsei de empatie si de compasiune afirmate cu Biblia drept scut. Faceti-ti-va inventarul constiintei de sine si veti constata cu groaza (daca sunteti CINSTITI) de câte ori ati tradat notiunea de OM, de cinste, de adevar, de dragoste, s.a.m.d. Într-o lume sperjura, "asistatii" ar trebui sa fie ultima noastra preocupare. Într-o lume "asistata", o lume a prejudecatIlor si a retoricii defensive, PROBLEMA SUNTEM NOI. MEMENTO MORI ! Fiti altruisti acum, când înca mai puteti !

+8 (10 voturi)
Popa Pius
22.01.2021, 12:08:51

Mare parte dintre ei sînt pur și simplu leneși, le-au crescut oase în burtă și au frezoane cînd fac efort.

+9 (17 voturi)
Radu Mîrcea
22.01.2021, 12:31:23

La munca putorilor. Bolnavii,bine analizati si la tratament.Daca nu pot muncii din cauze madicale ,atunci pot primii ajutor. Altfel la MUNCA. UNDE ESTI TU CEAUSESCU , SA ADUNI PUTORILE SI SA LE PUNI LA MUNCA?

-7 (17 voturi)
contributor contributor
22.01.2021, 13:03:15

@Radu Mîrcea Ceausescu, într-adevar un mare "patriot" care a pus la munca "putorile" Romapniei. Canalul si închisorile Românie sunt pline de amintirea "putorilor" ucise în numele unor cizmari, tractoristi, si alti "telectuali" ai grozaviei comuniste. Asa ca fiti mai circumspect când pomeniti pe acesti criminali ai umanitatii. Cu atât mai putin, daca ati prins acea "epoca de aur" când "putorile" erau asasinate sau închise în numele "democratiei socialiste". Nu ca am fi avut noi prea multi contestatari (iar când i-am avut, i-am ascuns sub presul ignorantei înfricosate a "patriotilor" oportunisti), dar familiile celor închisi pentru cauze politice, ar putea sa va povesteasca realitatea vietii "putorilor" lu' Ceausescu. Nici macar în gluma n-ar trebui sa pronuntati numele lui Ceausescu într-un context atât de serios. Sa va fie rusine !

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările