Buzău

articolul anterior articolul urmator

Părintele Arsenie Boca, despre existenţa demonilor: „Duhul rău, după ce intră în om, se multiplică, se face legiune“

40
2 Jul 2015 02:01:02
Autor: Iulian Bunila
Arsenie Boca
Arsenie Boca

Cunoscut ca una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti, părintele Arsenie Boca a lăsat în urma sa o bogată moştenire de profeţii şi predici, unele scrise, altele păstrate pe suport audio. În mesajele sale transmise credincioşilor, fostul stareţ al Mănăstirii Prislop pomenea despre duhurile rele ca fiind fiinţe spirituale care se odihnesc în om, făcând din acesta un monstru.


Oamenii trebuie să ştie că există demoni, chiar legiuni de diavoli, cine sunt ei şi cum pot acapara suflete, pentru a şti cum să se ferească de ei. Acestea erau convingerile stareţului Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop, care frecvent le predica oamenilor despre existenţa duhurilor rele şi le dădea poveţe despre cum să-şi apere spiritul de umbra răului.
 
”Există duhuri rele. Existenţa lor este afirmată de Iisus, şi-a însuşit-o Biserica şi au luptat împotriva lor sfinţii. Ele există real. Sunt ceata îngerilor căzuţi, ceata lui Lucifer, începătorul trufiei de a fi mai presus de Dumnezeu. Ele nu sunt idei sau sentimente neobişnuite ca stare de nervi, căci acestora le puneau precis întrebarea: ce a intrat în turma de porci şi s-a înnebunit toată şi s-a aruncat în mare? Au intrat sentimentele, ideile, sau vreo stare colectivă de nervi?!”, rostea Arsenie Boca în predica sa despre duhurile rele. 
 
Părintele de la Prislop spunea că demonii despre care ”trebuie să admitem că sunt fiinţe spirituale decăzute şi antrenând decăderea” pot intra în oameni uşor, iar sufletul posedat se transformă.  
”Ca fiinţe spirituale, intră fără piedică şi trec prin materia vie sau masa lumii văzute. Pot intra în oameni şi încă legiuni de duhuri rele. Odihna lor, cum zicea Iisus, descriidu-i, nu şi-o găsesc prin pietre ci prin inima oamenilor, de unde izvorăsc toate gândurile rele şi ucigaşe. Duhul rău, odată intrat în om, se multiplică într-o adevărată progresie geometrică, devine legiune. El expropriază umanitatea din om în favoarea bestiei din el. Face din el o caricatură, un monstru, un sub-om. Un suflet stăpânit de acest duh este ceva cu adevărat înfiorător. El îşi pierde îndată libertatea şi puterile ei de creaţie şi de desăvârşire. Raţiunea i se întunecă, instinctele de conservare i se atrofiază, umblă gol şi doarme în morminte. Aşa se odihnesc duhurile rele, dărâmând zidirea lui Dumnezeu”, era convingerea lui Arsenie Boca, important om al bisericii.

La obârşie erau făpturi spirituale ale Cerului

Arsenie Boca explica, în predicile sale, şi de ce duhurile rele sunt lăsate de Dumnezeu să îşi facă de cap, o întrebare care macină pe mulţi credicioşi. 
 
”La obârşie erau făpturi spirituale ale Cerului. Nu s-au întunecat cu totul, dovadă că cunosc şi recunosc următoarele două lucruri: Dumnezeirea lui Iisus. Demonii strigau şi ziceau: «Tu eşti Fiul lui Dumnezeu. Iisus, certându-i, nu-i lăsa să vorbească, fiindcă ştiau că El este Hristos» (Luca 4,41). Pedeapsa lor: Au început să strige şi să zică: «Ce este nouă şi Ţie Iisuse Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici, mai înainte de vreme, ca să ne chinuieşti?» Ei ştiu prin urmare că-i aşteaptă o pedeapsă. Când Iisus îi scotea din «odihna» lor afară, lor li se părea că a venit judecata. Totuşi li se părea lor că nu e judecata aceea care îi aşteaptă, de vreme ce aceea nu e «aici», şi ca atare e înainte de vreme. Măcar aceste două lucruri de le-ar şti oamenii”, le spunea Arsenie Boca enoriaşilor.

 
Oamenii sunt supuşi pericolului de intra în ghearele răului dacă nu au credinţă, spunea Arsenie Boca, iar cei mai vulnerabili sunt oamenii care cad pradă uşor păcatelor capitale care sunt mândria, iubirea de avuţii, desfrânarea, lăcomia, invidia, mânia şi lenea. 
 
”Cum intră? Prin oricare din cele şapte păcate de căpetenie: întâi ca momeală, pe urmă ca obsesie, apoi ca a doua natură pervertită. Intră prin neîncetata lor pomenire. Apoi, prin împărtăşania cu nevrednicie: furarea Sfintei împărtăşanii. Primul exemplu e Iuda, care avea obsesia vânzării lui Iisus. Mai intră ca pedeapsă pentru răutăţi. Sfântul Pavel a dat satanei pe trei inşi. Pe doi, Imeneu şi Alexandru, ca să se înveţe să nu hulească, iar pe al treilea, «l-a dat Satanei spre pieirea trupului (făcuse una mare), ca sufletul să se mântuiască în ziua Domnului Iisus»”, spunea Arsenie Boca în predicile sale despre duhurile rele.

 
Credincioşii au din fericire un arsenal puternic în faţa răului, spunea Arsenie Boca, iar smerenia, rugăciunea şi pomenirea neîncetată a numelui lui Iisus sunt câteva dintre arme.
 
”Cum ies? Prin post şi rugăciune, cu socoteală şi blagoslovenie, adică cu smerenie, care apără valoarea nevoinţelor.  Cântă Biserica: «Armă asupra diavolului Crucea Ta ne-ai dat». Crucea îi arde. Şi orice suferinţă, primită cu mulţumire, acelaşi rost şi putere o are. Ies prin pocăinţă, prin Taina pocăinţei care este spovedania. Smerenia văpaie le este. Pomenirea neîncetată a Preasfântului Nume al lui Iisus: «Armă în Cer şi pe pământ, mai tare ca Sfântul Nume al lui Iisus, nu este» (sfântul Ioan Scărarul). Aceeaşi putere o are şi pomenirea Maicii Domnului. Îngerul păzitor îi alungă”, erau vorbele cu rol de povaţă adresate de Arsenie Boca tuturor credincioşilor care treceau pragul Mănăstirii Prislop.
 

Cine a fost părintele vizionar?

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. 

A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Totuşi, Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989. Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.  
 

Vă recomandăm şi:

Părintele Arsenie Boca, de nerecunoscut în haine civile. Fotografiile uimitoare făcute de securiştii care l-au hărţuit fără oprire pe marele duhovnic

Arsenie Boca şi cea mai profundă lecţie: „Când viaţa pare cumplită, fă-ţi un ceai şi bea-l din cea mai drăguţă ceaşcă“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

40 Comentarii

toma necredinciosu'
2.07.2015, 08:40:03

Dupa doua mii de ani de analiza literara, ca altceva teologia nu poate fii, se ajunge la asemenea interpretari halucinante ca cele ale bietului Arsenie Boca( daca e adevarat ce se spune despre el). De ce se mai mira Eugen Tanasescu ca spatiul ortodox este populat de cocalari. Cocalarii sunt temeinic socializati de catre teologi a la Boca. Dar si acesti bieti teologi au la baza o carte sfinta cu mari deficiente. Iisus le-a poruncit diavolilor sa intre in porci si acestora sa se arunce in mare? Sa fim seriosi! Ce vina or fii avut porcii? Sau povestea cu smochinul. Iisus a blestemat smochinul pentru ca fructele nu erau coapte ianainte de termen. Ecanghelistii nu i-au facut lui Iisus nici un favor prin relatarea unor asemenea bazaconii. Dumnezeul deistilor se cutremura in ceruri in fata acestor calomnii. Cocalalari din toate tarile, unitiva!

+5 (11 voturi)
Marius Popescu
2.07.2015, 09:05:53

A fost un Sfant! O fiinta deosebita. In rest, cainii latra si vor latra intotdeauna...(cu scuzele de rigoare pentru rasa canina, jignita prin aceasta zicala veche)...fiind platiti in acest scop sau gratuit (din rautate si/sau prostie sau manipulare). Sa ne lumineze Dumnezeu pe toti!

-6 (14 voturi)
De ieri - de azi
2.07.2015, 09:16:54

Din galeria personajelor fantastice create de imaginaţia românilor nu puteau bineînţeles să lipsească stafiile. Numite uneori şi năluci sau vedenii, stafiile erau imaginate de obicei ca având o înfăţişare “omenească, cu veşmânt alb, roş, negru sau galben”. Ele erau considerate ca fiind duhurile unor morţi – în majoritatea cazurilor ale celor loviţi de o moarte năpraznică – care odată desprinse de trup rămâneau pe pământ şi bântuiau prin locuri „pe unde oamenii nu le pot tulbura adunarea, cum ar fi ţintirimurile noi sau vechi, bisericile, morile, şcolile şi toate soiurile de case rămase nelocuite sau în ruină”. http://deieri-deazi.blogspot.ro/2015/06/povesti-cu-stafii-din-vechiul-bucuresti.html

+6 (8 voturi)
alexandrovici mihail
2.07.2015, 09:37:25

Nu exista realizare mai mare a lui Scaraotchi decat aceea de a fi reusit sa-i determine pe oameni sa creada ca el, de fapt, nu exista ....

0 (4 voturi)
Paun Al
2.07.2015, 09:43:46

Deci povestea ar fi cam asa : Dumnezeu a facut ierarhiile ceresti ... printre care si ingerii . Dintre ingeri , a treia parte , in frunte cu cel mai inteligent dintre ei , nu au mai ascultat de Dumnezeu , a fost razboi mare in cer si au fost alungati ...in neant . Pamantul inca nu exista ... Raul exista deja , sub forma ingerilor cazuti , cand s-a apucat Dumnezeu de creatia materiala , biologica .... culminand cu omul -dupa chipul si asemanarea sa . Intrebarea este de ce nu a starpit Dumnezeu raul de la radacina , atunci cand a aparut , daca tot este creatia sa si este atotputernic , atotstiutor in viitor . L-a lasat , raul creat de El initial ca "bun " , sa se manifeste in toata lumea ,in natura si in cel facut dupa chipul si asemanarea sa , omul... Asa ca de la inceputurile lumii avem parte numai de crime , razboaie , ucideri , boli , catastrofe... in care au murit si mor , sufera ....miliarde de oameni . Dar Dumnezeu , atotputernic ....ne iubeste . Doar pe cativa , care fac voia sa , care o fi aceia ? Ca nu ne-o spune direct si doar prin "intermediari " precum parintele Boca ...:) Restul , aici pe pamant , au parte de toate nenorocirile, bolile , suferintele , de demoni ... Iar in "lumea de apoi " ne asteapta chinurile iadului vesnic ... Chinuri "gestionate , manageriate " organizate ...culmea, tot de aceasi "demoni " , draci , Satana .... care ne chinuie si aici pe pamnt . Pare un "parteneriat strategic " intre Dumnezeu si diavoli , duhuri ....care este vesnic si puternic ....avand drept cobai -omul ...pe care ne spune Bibila ... Dumnezeu il iubeste ...:). Iubire de oameni- cobai .

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (40)

Modifică Setările