Buzău

articolul anterior articolul urmator

Păsări la păşune. Motivul pentru care doi tineri au decis să adopte modelul popular în SUA şi vestul Europei

2
6 May 2021 15:23:30
Autor: Iulian Bunila
Soţii Dinu au amenajat ferma în satul Tăbărăşti
Soţii Dinu au amenajat ferma în satul Tăbărăşti

Doi tineri braşoveni au înfiinţat lângă municipiul Buzău o fermă de păsări păşunate, model de agricultură regenerativă foarte popular în SUA şi vestul Europei. Păsările stau în aer liber, se hrănesc sănătos, iar pământul se reface.

Soţii Dinu s-au apucat de crescut păsări anul trecut, după izbucnirea pandemiei. În mica lor fermă de lângă Buzău cresc deja un nou lot de peste 500 de păsări, care acum sunt pui de câteva zile ce necesită o grijă aparte. 
 
Trebuie controlate pemanent nu numai apa şi hrana, ci şi temperatura halei în care cresc puii de câteva zile. 
 
”În interior, puii stau până la 21 de zile, unde le putem oferi un climat controlat, temperatură constantă, după care îi scoatem pe păşune şi acolo rămân pentru tot restul vieţii, doar că-i mutăm zilnic pe păşune proaspătă”, spune Şerban Dinu, antreprenor.
 
În ferma din comuna buzoiană Gălbinaşi a soţilor Şerban şi Cosmina Dinu, găinile cresc în sistem gospodăresc. Stau în adăposturi mobile care sunt mutate zilnic pe o nouă suprafaţă de iarbă sau lucernă. 
 
În mai puţin de o lună, crescătorii vor scoate păsările la păscut, în cuşti din lemn şi plasă de sârmă, pe care le pot muta în zonele cu iarbă multă.
 
 
Sunt 75 de păsări într-un adăpost mobil. Cei doi crescători au grijă foarte mare să nu fie multe la un loc, pentru a reduce stresul.
 
”În primul rând, asigurăm toate condiţiile naturale ca păsările noastre să-şi exprime comportamentul lor natural. Păsările sunt omnivore şi avem mare grijă ca ele să aibă parte de cele mai bune condiţii pe toată perioada lor de viaţă, acces la soare, aer, iarbă, toate insectele pe care ele le curăţă din iarbă. Toate astea duc la obţinerea unui produs de calitate superioară”, declară Cosmina Dinu, antreprenor.
 
 
Seriile de pui au câte 500 de exemplare iar soţii Dinu vor să aibă şase serii anul acesta.
 
Investiţia se ridică la aproximativ 10.000 de euro, din care cei mai mulţi bani au intrat în amenajarea centrului de sacrificare şi dotarea halei de creştere cu lămpi, adăpătoare, hrănitoare, despărţitoare şi instalaţiile de curent şi apă.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
Un tânăr din Buzău a fost reţinut pentru pornografie infantilă. Victima, o copilă cunoscută pe Facebook
 
Hoţii au pus ochii pe foişoarele de pe cea mai spectaculoasă şosea din Buzău

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Flogea Aurelu
6.05.2021, 15:58:25

A avut vreunul pasari de curte in copilarie si s-a ocupat zilnic de ele? Ma indoiesc. Alti "corporatisti" care incearca alt hobby pe banii EU, al bancilor si al parintilor. Si cum sint "bio/eco" daca tot in custi sint scoase afara? Pt toasa ziarsita: oile si vacile pasc iarba, porcii si gainile o nimicesc sau o maninc total. Mica mare diferenta. De DEX si de cunostinte.

-10 (10 voturi)
Ionica Porumbel
6.05.2021, 16:21:14

Mare îmbârligătură. Dacă speră să aibă 6 serii în 2021, înseamnă că 21 zile în halăx6 serii=126 zile Să calculăm marea noutate: 365 zile an-126 zile 6 serii=239 zile „afară la soare” (N.B.-am trecut la maxim toate zilele disponibile). Rezultă că 239 zile afară:6 serii=39,8(3) zile/serie Adică un pic peste o lună sau cam 5 săptămâni și jumătate. Nici n-apucă să învețe bine să prindă gângănii. Deci baza sunt tot concentratele, dar maniera de marketing crește prețul mult. Mulți văd, puțini pricep.

+1 (1 vot)
Modifică Setările