Buzău

articolul anterior articolul urmator

Penalităţi pentru neînchiderea rampelor pentru deşeuri industriale. Două sunt la Râmnicu Sărat

0
14 Nov 2016 14:30:57
Autor: Iulian Bunila
Rampa de deşeuri industriale Oilreg
Rampa de deşeuri industriale Oilreg

Pentru că nu reuşeşte să închidă şi să ecologizeze rampele de gunoi industrial, ţara noastră riscă penalităţi uriaşe de la Comisia Europeană. Două dintre depozitele de deşeuri industriale care ar fi trebuit închise şi ecologizate se află la Râmnicu Sărat.

 
Comisia Europeană a notificat autorităţile de mediu din Buzău pe motiv că două rampe de gunoi industrial sunt în continuare doar acoperite de pământ. 
 
Depozitele de deşeuri industriale care ar fi trebuit închise şi ecologizate aparţin societăţii Fermit, un producător de echipamente auto, şi fostei rafinării Venus, ambele aflate pe malul stâng al râului Râmnicu Sărat.
 
În depozitul de deşeuri industriale folosit de societatea Fermit Râmnicu Sărat, producător de saboţi de frână, au ajuns materiale periculoase, cum ar fi azbestul. Deşi groapa nu mai este folosită acum, ea nu a fost închisă aşa cum impun normele europene de mediu. 
 
Până în prezent, nu s-a stabilit exact dacă ecologizarea ar trebui făcută de către poluatori, respectiv societăţile Fermit şi fosta rafinărie Venus, ori de către autorităţile locale, care deţin terenurile pe care se află rampele neconforme. Reprezentanţii Primăriei spun că le este aproape imposibil deocamdată să investească în ecologizare, costurile fiind de cel puţin 600.000 de euro. 
 
”Din nefericire, la Râmnicu Sărat sunt două rampe de deşeuri neconforme şi pentru fiecare va trebui să găsim soluţii de închidere. Ele sunt însă foarte costisitoare şi din veniturile proprii nu vom reuşi. Fondurile europene ar fi o soluţie, însă întotdeauna pe finanţările europene procedurile sunt foarte laborioase şi durează", a declarat Sorin Cârjan, primarul municipiului Râmnicu Sărat.

 
Dacă până în luna februarie 2017 gropile nu vor fi ecologizate, România riscă amenzi de până la 124.000 de euro pe zi până la rezolvarea problemei. 
 
"Penalităţile au fost stabilite la nivelul anului 2012, printr-un document semnat de Uniunea Europeană, există o formulă de calcul pe zi, în funcţie de întârziere, mai mulţi coeficienţi poate varia între 2.000 de euro până la 124.000 de euro pe zi", a declarat Carmen Ichim, director Garda de Mediu Buzău.
 
Garda de Mediu a aplicat deja sancţiuni administratorilor rampelor de gunoi, însă amenzile nu au dus şi la o rezolvare a problemei. Cei care administrează aceste firme nu au dorit să comenteze situaţia.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările